Verbind je met ons

ICT

Wat doen mensen met hun oude ICT-apparatuur?

DELEN:

gepubliceerd

on

Het toenemende gebruik van ICT apparatuur resulteert in een groeiende hoeveelheid afval van oude apparaten, zoals laptops, tablets, mobiele telefoons, smartphones en desktopcomputers. Dit roept de vraag op wat er gebeurt met ICT-apparatuur die niet meer nodig is.

13% recycleerde hun oude desktopcomputers

Eén op de vijf mensen (19%) in de EU hielden hun desktopcomputers thuis, 13% van de mensen recycleerde hun oude desktopcomputers, 8% gaf ze weg of verkocht ze en 2% gooide ze weg. De rest van de respondenten heeft nooit desktopcomputers gekocht, blijft hun bestaande apparaten gebruiken of heeft er andere acties mee ondernomen.

Zweden had het hoogste percentage mensen (29%) dat oude desktopcomputers recycleerde, vóór Nederland (27%), terwijl Finland, Denemarken en Oostenrijk allemaal bijna 20% waren.

Nederland (15%) en Roemenië (13%) rapporteerden het hoogste percentage mensen dat hun oude desktopcomputer aan iemand anders gaf of verkocht.

Een derde bewaarde zijn oude laptops en tablets, slechts 10% gerecycled

Ook oude laptops en tablets werden vooral in het huishouden bewaard (33%). Opnieuw recycleerde slechts 10% van de mensen in de EU hun oude laptops of tablets, 11% gaf ze weg of verkocht ze en 1% gooide ze weg. De rest van de respondenten heeft nooit een laptop of tablet gekocht, blijft hun bestaande apparaten gebruiken of heeft er andere acties mee ondernomen.

advertentie

Het grootste deel van de mensen die hun oude laptops of tablets recyclen, werd waargenomen in Zweden, Finland en Denemarken, allemaal bijna 18% van de individuen, gevolgd door Griekenland (17%) en Kroatië (15%).

Kroatië (35%) en Frankrijk (15%) rapporteerden het hoogste percentage mensen die hun oude laptop of tablet aan iemand anders gaven of verkocht.

De helft van de mensen bewaart zijn oude gsm of smartphone thuis

De belangrijkste bestemming van de ICT-apparaten die niet meer in gebruik zijn, was de woning van de eigenaar. Bijna de helft van de mensen (49%) bewaarde zijn oude gsm of smartphone in huis.

Slechts 10% van de mensen in de EU recycleerde hun oude mobiele telefoon of smartphone, 17% gaf deze weg of verkocht deze aan iemand buiten het huishouden en 2% gooide deze weg zonder recycling. De rest van de respondenten heeft nooit een mobiele telefoon of smartphone gekocht, blijft hun bestaande apparaten gebruiken of heeft er andere acties mee ondernomen.

Griekenland (18%), Oostenrijk (17%) en Tsjechië (15%) meldden in 2022 de hoogste percentages mensen die hun oude mobiele telefoon of smartphone hebben gerecycled, gevolgd door Denemarken (14%) en verschillende landen van bijna 12% (Polen, Spanje, Ierland, België en Nederland). 

Kroatië (32%) en Nederland (24%) rapporteerden het hoogste percentage mensen dat hun oude telefoon aan iemand anders gaf of verkocht.

Meer informatie

Methodologische opmerkingen

De gegevens in dit artikel zijn afkomstig uit de editie 2022 van het onderzoek naar het gebruik van ICT in huishoudens en door individuen. De gegevens hebben betrekking op het meest recente apparaat dat respondenten hebben vervangen/niet meer gebruiken.  

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact pagina. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending