Verbind je met ons

Zakelijk

De ketens doorbreken: de dringende behoefte aan vrouwelijk leiderschap in het Britse bedrijfsleven

DELEN:

gepubliceerd

on

Er hangt een donkere wolk boven Britse bedrijven. De trage groei en het gebrek aan echte innovatie hebben ervoor gezorgd dat Groot-Brittannië verreweg het grootste land is geworden minst productieve natie bij de G7. Misschien is het dan tijd om te bekijken hoe en, nog belangrijker, dit te doen die runt onze bedrijven. Het is deprimerend niet verrassend om te horen dat vrouwen niet alleen make-up maken 9% van de CEO's van de FTSE 100, terwijl de vooruitgang op weg naar gelijkheid net zo traag lijkt te gaan als onze bedrijven zelf, waarbij vrouwen naar verwachting niet de gendergelijkheid van CEO’s zullen bereiken tot 2076. Deze cijfers zouden niet alleen zorgelijk moeten zijn vanwege de duidelijke oneerlijkheid ervan, maar ook om puur economische redenen. Een laag niveau van gelijkheid in de bestuurskamer gaat hand in hand met ons gebrek aan concurrentievermogen. Simpel gezegd: Britse bedrijven hebben de vinger niet aan de pols van de bredere bevolking, en een nadere blik op wat vrouwen kunnen inbrengen in leidinggevende functies is al veel te laat.

Bovenal is het argument om meer vrouwen aan de top te krijgen een kwestie van eenvoudige economie. Met 60% van de persoonlijke rijkdom die naar verwachting volgend jaar in handen zal zijn van vrouwen in Groot-Brittannië, is er nog nooit zo’n grote behoefte aan vrouwelijke vertegenwoordiging geweest. Vrouwen begrijpen wat vrouwen willen. In elke sector, van financiën tot detailhandel, bestaat er in elk bedrijf een impliciete behoefte om te begrijpen waarom en waar mensen geld uitgeven op de manier waarop ze dat doen. Neem bijvoorbeeld Angela Ahrendts, tussen 2014 en 2019 hoofd Retail bij Apple diverse veranderingen doorgevoerd aan de detailhandel van Apple om deze aantrekkelijker te maken voor vrouwen, waarbij de wending naar een meer persoonlijke en gemeenschapsgerichte ervaring samenviel met een enorme stijging van de verkopen van Apple. Omdat genderidentiteit misschien wel de meest voorspelbare bepalende factor is voor hoe we de wereld zien, moet het begrijpen van vrouwelijk gedrag een cruciaal onderdeel zijn van elk bedrijf. Het negeren ervan als een belangrijke demografische groep zou vergelijkbaar zijn met een bedrijf als Apple dat nalaat om de markt te promoten. China en India samen.

Naast het voordeel van hun ervaring, is het ook bewezen dat vrouwen kapitaalefficiënter zijn als ze de leiding krijgen. Hoewel de redenering achter dit aanzienlijke verschil discutabel is, waarbij sommigen dit toeschrijven aan de meer consultatieve en risicomijdende benadering van vrouwen, spreken de cijfers voor zich. Forbes meldt dat door vrouwen geleide technologiebedrijven in de VS een indrukwekkende 35% hogere ROI behalen, en dat door vrouwen geïnitieerde startups consistent ongeveer het dubbele van de omzet per geïnvesteerde dollar opleveren. Soortgelijke patronen duiken op in Groot-Brittannië, waar BBC rapporten benadrukken het schril contrast tussen in Londen genoteerde bedrijven zonder vrouwen in hun uitvoerende comités, die een nettowinstmarge van slechts 1.5% beheren, en bedrijven met meer dan één op de drie vrouwen op dat niveau, die een indrukwekkende 15.2% kunnen opbrengen. Het zevenjarige bewind van Carolyn McCall bij easyJet is een klinkend bewijs van het kalme en onwankelbare leiderschap dat vrouwen kunnen bieden. Gedurende turbulente tijden voor de luchtvaartsector, waarbij de financiële crisis van 2008 de markten nog steeds belemmerde, zag McCall toe op een verviervoudiging van het aandeel van easyJet. prijs en werd geprezen om haar pragmatische benadering van de Brexit, samen met haar weinig bekend gemaakt zich op de continentale Europese markt te begeven en die van Ryanair en andere concurrenten te overtreffen.

Vrouwen beschikken over een uniek vermogen om los te komen van conventionele CEO-normen, waarbij ze vaak hun ego opzij zetten en uitblinken in de essentiële 'zachte vaardigheden' die cruciaal zijn voor de overwinning van het bedrijf. Onderzoek van Forbes vertelt ons dat vrouwen beter presteren dan mannen op elf van de twaalf belangrijkste kenmerken van emotionele intelligentie, en vooral uitblinken in eigenschappen als compassie en integriteit, terwijl CEO's die op deze gebieden kracht tonen consequent beter presteren dan hun collega's. Groot-Brittannië heeft een rijke geschiedenis van dynamische vrouwelijke CEO’s die de industrie ten goede hebben opgeschud. Nemen Nicola Foulston bijvoorbeeld, die op 22-jarige leeftijd het historische racebedrijf Brands Hatch overnam. In haar negen jaar aan het roer transformeerde Foulston een bedrijf van £ 6 miljoen, waar ‘berekeningen op de achterkant van pakjes sigaretten’ was de norm voor mensen die veel commerciëler ingesteld waren $ 150 miljoen bedrijf op het moment van verkoop. Foulston heeft verder gesproken over hoe haar positie als jonge vrouwelijke leidinggevende een voordeel was, waardoor ze minder aannames kon doen en haar ego opzij kon zetten - uitdagingen die maar al te vaak worden gezien door mannen in leiderschapsrollen.

In wezen heeft het Britse zakenlandschap dringend behoefte aan een opschudding. De trage groei, het gebrek aan innovatie en de verschrikkelijke genderongelijkheid op de topniveaus van bedrijven zijn niet alleen morele zorgen; ze belemmeren de economische vooruitgang. Het bewijs is duidelijk: divers leiderschap is niet alleen een kwestie van eerlijkheid; het is een katalysator voor succes. Het onbenutte potentieel van vrouwelijke leiders in het begrijpen van consumentengedrag, het behalen van hogere rendementen op investeringen en het uitblinken in emotionele intelligentie mag niet worden genegeerd. Het is tijd dat bedrijven zich losmaken van verouderde normen, diversiteit omarmen en de vruchten plukken van een meer dynamische en welvarende toekomst.

Foto door Kelly Sikkema on Unsplash

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending