Verbind je met ons

Oekraïne

Wereldleiders buigen PR-spieren in Oekraïne. Wie doet het?

DELEN:

gepubliceerd

on

Terwijl de hel losbarstte over Oekraïne, verwelkomt Kiev al bijna vier maanden een stroom Europese leiders die graag hun steun willen betuigen, maar nog meer geïnteresseerd zijn in het oppompen van hun politieke fortuin.

Externe crises bieden meestal goede mogelijkheden om de aandacht af te leiden van de interne politiek en de ellende daarvan, en de oorlog in Oekraïne maakt daarop geen uitzondering.

Oekraïne had bijvoorbeeld Boris Johnson voorlopig kunnen redden, aangezien het verrassingsbezoek en de wandeling door Kiev van vorige week een succesvolle PR-blitz voor de omstreden premier zouden kunnen blijken. De heer Johnson vecht thuis tegen de toenemende druk om af te treden nadat bleek dat hij in 2020 en 2021 feesten had bijgewoond, ondanks een nationaal COVID-verbod.

Boris Johnson, een fanboy van Churchill en biograaf, lijkt gehoor te geven aan het advies van zijn held, die de beroemde uitspraak 'laat een goede crisis nooit verloren gaan', terwijl hij werkte aan de oprichting van de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog.

Iets minder groots in zijn doelen, hoopt de heer Johnson dat hij kan profiteren van de Oekraïne-crisis en het bezoek aan Kiev, waardoor hij meer lijkt op een internationale staatsman die zich inzet voor de vrijheidsstrijd en minder op de politicus die verstrikt is in de niet zo vleiende nationale schandalen.

De heer Macron uit Frankrijk heeft ook zijn hand uitgeprobeerd in de Oekraïne-crisis als onderdeel van zijn herverkiezingsbod. Immers, het versterken van het imago van Frankrijk als wereldspeler houdt het publiek blij omdat het ziet dat de leider van het land een prominente diplomatieke rol op zich neemt.

Macron had diplomatieke impulsen nodig om zijn kansen op een tweede termijn te vergroten en te laten zien dat geen enkele andere presidentskandidaat dan hij een internationaal profiel heeft. De crisis in Oekraïne vertegenwoordigt een keerpunt in de Franse politiek. Macron hoopt dat de overgang naar een nieuw presidentschap en een president in oorlogstijd meer bevorderlijk zal zijn voor het vergroten van zijn populariteit. Eerder vorige maand publiceerde de presidentiële regering een reeks foto’s waarop een enigszins ongeschoren Macron te zien is, gekleed in een sober jasje en met een capuchon op, waardoor velen denken dat het Franse staatshoofd probeert zich te kopiëren en zich te kleden als Volodymyr Zelensky.

advertentie

Dichter bij de frontlinie hebben Centraal-Europese politici het voortouw genomen bij het steunen van Oekraïne, het handhaven van een verenigd front tegen de Russische agressie, terwijl ze miljoenen vluchtelingen ontvingen, hulp verleenden en wapens stuurden naar het Oekraïense verzet. Historisch gezien, gebaseerd op hun eigen ervaring met Russische agressie, zijn de Centraal- en Oost-Europese leiders ongetwijfeld ook de leidende morele stem in Europa geweest die de Russische misdaden in Oekraïne uitriep en ook bijna onvoorwaardelijke steun aan de Oekraïners beloofde.

Maar net als hun westerse tegenhangers, heeft de Oekraïense crisis hen ook een uitstel gegeven van hun politieke problemen thuis en de mogelijkheid voor een populariteitsboost in binnen- en buitenland.

President Duda van Polen heeft verschillende keren op gespannen voet met Brussel gestaan ​​over zijn controversiële standpunt over LGBT, abortus, mediawetten en grondwetswijzigingen om zijn presidentiële termijn te verlengen. Deze leidden tot een golf van massale protesten in 2020 en 2021 die Duda en de populariteit van de regerende partij enorm schaadden.

Een ander voorbeeld van Oekraïne-washing is dat van de Slowaakse premier Eduard Heger. Zijn recente reis naar Oekraïne en zijn poging om het land van straaljagers te voorzien, zal naar verwachting enige PR-dividenden opleveren. Voor de oorlog hing de politieke carrière van Eduard Heger aan een zijden draadje nadat rondes van bittere machtsstrijd de heersende coalitie een groot deel van haar geloofwaardigheid hadden gekost. Nu het vertrouwen in zijn premierschap op een dieptepunt staat, heeft Heger de politieke impuls van deze internationale crisis nodig als hij hoopt de strijdende partijen binnen zijn eigen kabinet in toom te houden en de beloofde maar uitgestelde hervormingen door te voeren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending