Verbind je met ons

Trinidad en Tobago

De EU-sancties tegen verzekeringsmaatschappijen en het risico op milieurampen

DELEN:

gepubliceerd

on

Alessandro Bertoldi, uitvoerend directeur van het Milton Friedman Instituut, nodigt de EU uit om het sanctieregime tegen verzekeringsmaatschappijen te herzien om de risico's op milieurampen te verminderen in het licht van een recent marine-incident en de olieramp bij Tobago.

Op 7 februari vond een kritiek incident plaats voor de zuidkust van Tobago toen het schip met de naam Gulfstream aan de grond liep en kapseisde, wat leidde tot een aanzienlijke olielekkage in de omliggende zee. Deze gebeurtenis escaleerde snel tot de grootste milieuramp in de geschiedenis van Trinidad en Tobago, waarbij de lekkage ongeveer 15 km van de kustlijn van het eiland trof en grote schade aan de koraalriffen veroorzaakte. De ernst van de situatie was voor premier Keith Rowley aanleiding om de noodtoestand uit te roepen. Duikers hadden een week lang moeite om het lek te dichten, wat het gebrek aan paraatheid en technische capaciteit van het land om dergelijke rampen het hoofd te bieden benadrukte.

De situatie werd verder gecompliceerd door de onthulling dat de Gulfstream niet verzekerd was, wat leidde tot onzekerheid over wie de financiële lasten voor de schoonmaak en de compensatie van de veroorzaakte schade zou dragen. Het ontbreken van een verzekering vloeide voort uit het ontbreken van een officiële registratie van het schip. Dit incident werpt licht op de bredere kwestie binnen de maritieme sector, waar van schepen, vooral schepen die milieugevaarlijke ladingen vervoeren, wordt verwacht dat zij verzekerd zijn. Dergelijke verzekeringspolissen, doorgaans Protection and Indemnity (P&I), zijn van cruciaal belang omdat ze aansprakelijkheden dekken, waaronder milieuvervuiling en de kosten die gepaard gaan met het redden van een scheepswrak. Verzekeringen vervullen dus een cruciale rol bij het beschermen van niet alleen de belangen van derden, maar ook van het milieu, door te zorgen voor de beschikbaarheid van middelen om eventuele schade aan te pakken.

Deze milieuramp bij Tobago onderstreept de dringende noodzaak dat alle zeeschepen goed verzekerd zijn. De groeiende trend van onverzekerde schepen kan worden toegeschreven aan de internationale sancties die door de Verenigde Staten en de Europese Unie zijn opgelegd aan de handel in olie uit landen als Venezuela, Iran en Rusland. Ondanks dat deze sancties niet zijn goedgekeurd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, hebben ze geleid tot een aanscherping van de verzekeringsvoorzieningen, waarbij verzekeraars onder druk zijn gezet om dekking te weigeren op basis van louter vermoedens.

Dit heeft geresulteerd in een paradoxale situatie waarin reders verplicht zijn een verzekering af te sluiten, maar dit vanwege de sancties niet kunnen doen. De hachelijke situatie is vergelijkbaar met een overheid die autobezitters verplicht een verzekering af te sluiten en tegelijkertijd verzekeringsmaatschappijen verbiedt polissen aan te bieden aan bepaalde categorieën bestuurders. Deze aanpak faalt niet alleen in het bestraffen van de beoogde doelstellingen, maar schaadt ook bredere maatschappelijke belangen.

Ondanks deze uitdagingen blijven schepen gesanctioneerde lading vervoeren door gebruik te maken van mazen in de wet, zoals registratie in rechtsgebieden met lakse regelgeving of het gebruik van verouderde documenten om beperkingen te omzeilen. Dit heeft geleid tot een toename van de zogenaamde ‘schaduwvloot’ van schepen die opereren zonder de juiste verzekering of met een dubieus beleid, waardoor de maritieme industrie, het milieu en de mondiale veiligheid in gevaar komen.

Recente analyses, waaronder een rapport van de Atlantic Council, schatten dat er momenteel ongeveer 1,400 schepen onder minimaal regelgevend toezicht opereren, voornamelijk olietankers die verschillende tactieken gebruiken om hun locatie en herkomst van de lading te verdoezelen. De situatie heeft geresulteerd in een vloot van ‘spooktankers’, die, door praktijken zoals het uitschakelen van hun automatische identificatiesystemen (AIS), het risico op maritieme ongevallen aanzienlijk vergroten. Deze schepen ontwijken niet alleen veiligheidsprotocollen die bedoeld zijn om incidenten op zee te voorkomen, maar dragen ook bij aan de waarschijnlijkheid van milieurampen zoals die voor de kust van Trinidad en Tobago.

advertentie

Het toenemende aantal ‘spooktankers’ en de daarmee samenhangende milieu- en veiligheidsrisico’s wijzen op een systematisch falen binnen de internationale scheepvaartsector om deze uitdagingen effectief aan te pakken. De onwil van verzekeraars om schepen te dekken die als "dubieuze" worden beschouwd als gevolg van de druk van de sancties, weerhoudt deze schepen er niet van om ladingen te vervoeren, wat er vaak toe leidt dat ze zonder enige verzekering varen. Dit scenario onderstreept de dringende behoefte aan een alomvattende herziening van de maritieme handelsregels en verzekeringspraktijken. Zonder significante veranderingen staat de maritieme industrie klaar voor verdere milieurampen, wat de cruciale behoefte aan meer verantwoordelijk bestuur en toezicht benadrukt om zowel het milieu als de menselijke belangen te beschermen.

De EU moet zich in deze kwestie verdiepen en de mogelijkheid beoordelen om haar sanctieregime tegen verzekeringsmaatschappijen te wijzigen. Een olielek in de Middellandse Zee zou een milieuramp zijn waarvoor de Europeanen de verantwoordelijkheid zouden moeten nemen en de volledige kosten zouden moeten dragen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending