Verbind je met ons

Spanje

Hoe duistere politiek een Europese bank vernietigde

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 10th Maart 2015 heeft het Financial Crimes Enforcement Network van het Amerikaanse ministerie van Financiën (FinCEN) de Banca Privada d'Andorra (BPA) een hamerslag toegebracht door de bank aan te merken als een "primair witwasbedrijf" volgens de Amerikaanse wetgeving - schrijft Dick Roche, voormalig Ierse minister van Europese Zaken.

BPA had geen waarschuwing dat het onder de loep werd genomen. Het kreeg geen gelegenheid om op de beweringen van FinCEN te antwoorden of om het bewijs ervan in te zien.

Een poging om FinCEN voor de Amerikaanse rechtbanken aan te vechten, werd gefrustreerd toen het agentschap de aanduiding van BPA ongedaan maakte op grond van het feit dat de bank, aangezien de bank werd gesloten, "niet langer een primair witwasprobleem is". Met de aanduiding opgeheven, voerde FinCEN aan dat het geen reden had om te antwoorden. Amerikaanse rechtbanken gingen mee in deze 'logica'.

De uitgeholde overblijfselen van BPA werden in 2016 door de Andorrese autoriteiten verkocht aan JC Flowers voor € 29 miljoen, een fractie van de oorspronkelijke waarde.

Het verhaal eindigde daar niet: opkomend bewijs suggereert dat de vernietiging van BPA net zoveel te maken had met duistere politiek als met het witwassen van geld, dat FinCEN werd gespeeld als een 'nuttige idioot' door een geheime politie-operatie en dat zijn interventie opnieuw een verontrustende was voorbeeld van Amerikaanse exterritoriale outreach- schrijft Dick Roche, voormalig Ierse minister van Europese Zaken.

In het oog springende beschuldigingen.

De kern van de zaak van FinCEN was dat nalatigheid van BPA in procedures ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering (AML-CFT) derde witwassers van geld (TPML's) toegang gaf tot het Amerikaanse financiële systeem.

advertentie

Deze beweringen worden krachtig bestreden door voormalige aandeelhouders van BPA. Zij wijzen erop dat BPA de regelgeving volledig naleeft en dat de Andorrese regelgevers gedetailleerde jaarverslagen en rapporten van onafhankelijke externe deskundigen over AML-CFT-procedures hebben ontvangen. Ze wijzen er ook op dat een reeks rechtszaken sinds 2015 niet hebben geleid tot bevindingen van witwassen van geld tegen BPA.  

De aandeelhouders stellen ook dat, aangezien de belangrijkste regelgevende instantie van Andorra werd geleid door een voormalige accountant die betrokken was bij het opstellen van rapporten over BPA, de Andorrese autoriteiten een uniek inzicht hadden in de activiteiten van BPA.  

FinCEN ondersteunde haar zaak tegen BPA met vier in het oog springende beschuldigingen, die allemaal door de aandeelhouders worden aangevochten.

De eerste aantijging had betrekking op Andrei Petrov die werd beschreven als een derde witwasser [TPML] die "verdacht" werd van "links naar Semion Mogilevich, een van de tien meest gezochte voortvluchtigen van de FBI".  

Petrov, een Russisch staatsburger, die in Spanje woonde, was een agent voor Victor Kanaykin, een voormalig lid van de Russische Doema. In 2003 opende Kanaykin een rekening bij BPA met geld dat was overgemaakt van een Letse bank. Omdat de agent van Kanaykin, Petrov, beperkte toegang had tot de rekening. Hij maakte € 2.5 miljoen over via de rekening, € 1.5 miljoen van Britse bankrekeningen en de rest van andere Andorrese banken.

Twee jaar voordat FinCEN BPA aanwees, werd Petrov door de Spaanse autoriteiten gearresteerd op verdenking van het helpen witwassen van € 56 miljoen, een bedrag dat doet vermoeden dat er met veel andere banken dan BPA zaken zijn gedaan.

In de gerechtelijke procedure die volgde op de arrestatie van Petrov, werd geen wangedrag tegen BPA vastgesteld. Naast dit punt, vragen aandeelhouders zich af waarom FinCEN de andere Andorrese, Britse of Letse banken die transacties met de Kanaykin-rekening hadden, niet heeft onderzocht.  

De tweede FinCEN-beschuldiging had betrekking op de rekeningen van Venezolaanse staatsburgers. Het Amerikaanse agentschap beweerde dat $ 2 miljard die van Petroleos de Venezuela was overgeheveld, via deze rekeningen was overgeheveld.

 Aandeelhouders signaleren opnieuw tekortkomingen in het verhaal van FinCEN. Ze merken op dat de fondsen op de BPA-rekeningen, na due diligence, afkomstig waren van Amerikaanse en Andorrese banken, die geen enkele onregelmatigheid hebben opgemerkt. Ze maken het punt dat de rekeningen die in gerechtelijke procedures aan bod kwamen na twee jaar onderzoek werden gedeblokkeerd. Er is geen constatering van wangedrag door BPA gedaan.

De derde FinCEN-beschuldiging was gericht op Gao Ping, een Chinees staatsburger die door het Amerikaanse agentschap wordt beschreven als handelend namens een “transnationale criminele organisatie die zich bezighoudt met het witwassen van geld en mensenhandel”.  

Gao Ping werd in 2012 door de Spaanse autoriteiten gearresteerd. In die tijd werd hij door Reuters beschreven als "de meest prominente Chinees in Spanje".

De Spaanse aanklager voor corruptiebestrijding heeft Gao Ping en meer dan 100 medewerkers aangeklaagd voor systematische belastingfraude van 2010 tot 2012. De aanklachten omvatten criminele organisatie, omkoping, smokkel, witwassen van geld, misdaden tegen de schatkist en bedreiging met illegale detentie. 

FinCEN beweerde dat Gao Ping "exorbitante commissies betaalde aan BPA-functionarissen om contante stortingen op minder gecontroleerde rekeningen te accepteren en het geld over te maken naar specifieke verdachte shell-bedrijven in China". Het beweerde ook dat Gao Ping probeerde BPA om te kopen om de rekening van Rafael Pallardo, een zakenpartner, te behouden.

De aandeelhouders wijzen erop dat Gao Ping geen rekeningen bij BPA had, geen directe zaken met de bank had, en verwerpen de suggestie dat hij steekpenningen aanbood om de Pallardo-rekening te behouden.

Zij wijzen erop dat in 2010 een toename van het aantal transacties op de Pallardo-rekening BPA ertoe aanzette een beoordeling te laten uitvoeren door KPMG. KPMG vond geen illegale activiteit, maar meldde dat de rekening in verband werd gebracht met Spaanse belastingontduiking. Het aanhouden van fondsen in Andorra om belasting te ontduiken in Spanje was echter geen overtreding in Andorra, maar aangezien BPA zich uitbreidde naar Spanje, liet het Pallardo vallen als klant in 2011, een jaar voor de arrestatie van Gao Ping en vier jaar voordat FinCEN BPA aanwees.  

Naast het benadrukken van specifieke tekortkomingen in het 'bewijs' van FinCEN over de Petrov, Venezolaanse en Gao Ping-zaken, wijzen BPA-aandeelhouders er ook op dat alle drie de gevallen werden behandeld in een speciaal onafhankelijk extern onderzoek dat in 2014 werd voorgelegd aan de regelgevende instantie van Andorra, INAF.

In zijn vierde 'zaak' beweerde FinCEN een verband tussen BPA en een persoon geïdentificeerd als "TPML 4", die samenwerkte met het Sinaloa-drugskartel, de machtigste drugshandelorganisatie in Amerika. De aandeelhouders van BPA verwerpen de suggestie van banden met het kartel en wijzen erop dat FinCEN geen bewijs heeft geleverd om het tegendeel te bewijzen.     

opkomende bewijs

Het doek dat door de Amerikaanse rechtbanken is getrokken over de acties van FinCEN, is gescheiden door juridische procedures in Spanje en Andorra. Bewijs in die gevallen trekt de acties van FinCEN in twijfel en brengt de rol van een geheime en zeer politieke Spaanse politie-operatie onder de aandacht.

Catalaanse zelfbeschikking werd een groot probleem in de Spaanse politiek vanaf 2010. De regering van Mariano Rajoy, onverzoenlijk gekant tegen het idee, stond de vorming toe van een geheime politie-operatie, Operatie Catalonië, gericht op het ondermijnen van de geloofwaardigheid van de Catalaanse leiders.

Een in 2015 geopend onderzoek naar de zakelijke activiteiten van voormalig politiecommissaris Jose Manuel Villarejo heeft opmerkelijk materiaal opgeleverd over de BPA-affaire.  

Boos door de aanklachten tegen hem bracht Villarejo explosief materiaal vrij tijdens Operatie Catalonië, waarin hij een centrale speler was geweest.

In beëdigd bewijs voor een Andorrese rechtbank die de BPA-affaire onderzocht, getuigde Villarejo dat hij de opdracht had gekregen om zeer schadelijke informatie over BPA en haar dochteronderneming Banco Madrid in te dienen bij het Amerikaanse ministerie van Financiën.

In mediaberichten schetste Villarejo hoe, in de overtuiging dat BPA niet volledig meewerkte, Amerikaanse 'inlichtingencollega's' en FinCEN 'rapporten vol leugens' kregen toegestuurd, waaronder beschuldigingen over de 'Venezolaanse en Russische klanten' van de BPA.  

Een geheime bandopname, gemaakt in maart 2014 en uitgebracht in mei vorig jaar, onthult dat de leiding van Operatie Catalonië bespreekt hoe op illegale wijze informatie die schadelijk is voor de Catalaanse separatistische leiding uit BPA kan worden gehaald.

De opname ondersteunt de beweringen van BPA-aandeelhouders, de gebroeders Ciero, dat de Spaanse autoriteiten, met gebruikmaking van afpersing, dwang en chantage, BPA hebben gedwongen om private banking-informatie met betrekking tot de oude Catalaanse leider Jordi Pujol te overhandigen aan Marcelino Martin Blas, het voormalige hoofd van de eenheid Interne Zaken van de Spaanse Nationale Politie, een andere hoofdrolspeler in Operatie Catalonië.  

In een tv-interview in mei bestempelde Villarejo de methoden die tegen BPA werden gebruikt als "illegaal" en beschreef de bank als het 'grootste slachtoffer' van Operatie Catalonië.

Het Spaanse Congres heeft het bestaan ​​van Operatie Catalonië erkend. Het Catalaanse parlement concludeerde dat Mariano Rajoy en leden van zijn regering samenspanden om politieke rivalen in diskrediet te brengen.

In juni vorig jaar riep een Andorrese rechter de voormalige Spaanse premier Rajoy en twee van zijn voormalige ministers en voormalige functionarissen van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken op om als beklaagden te getuigen met betrekking tot operatie Catalonië en de rol die het speelde bij de ineenstorting van BPA. Rajoy vecht de dagvaarding aan bij de rechtbanken van Madrid.

Hoewel het enige tijd zal duren voordat alle BPA-gerelateerde rechtszaken zijn opgelost, is het duidelijk dat duistere politiek een belangrijke rol speelde in de BPA-affaire. Het is ook duidelijk dat de affaire het zoveelste verontrustende voorbeeld is van de exterritoriale outreach van de VS, een kwestie waarover de EU veel te stil heeft gezwegen.  

Dick Roche is een voormalige Ierse minister van Europese Zaken en voormalig minister van Milieu. Hij was een belangrijke speler tijdens het Ierse EU-voorzitterschap in 2004, dat de grootste EU-uitbreiding ooit meemaakte toen op 10 mei 1 2004 landen toetraden tot het lidmaatschap.  

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending