Verbind je met ons

Kazachstan

De minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan bevestigt opnieuw inzet voor een kernwapenvrije wereld

DELEN:

gepubliceerd

on

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan Mukhtar Tileuberdi en uitvoerend secretaris van de Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organization (CTBTO) Robert Floyd bevestigden hun inzet voor een kernwapenvrije wereld en herhaalden hun vastberadenheid om de inwerkingtreding van de Comprehensive Nuclear Testing Organization (CTBTO) te bewerkstelligen. -Test-Ban-verdrag (CTBT) in een gezamenlijke verklaring die op 29 augustus werd uitgebracht ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Nucleaire Tests, meldde de persdienst van het ministerie.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 29 augustus unaniem uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Nucleaire Tests op 2 december 2009. Fotocredit: Verenigde Naties

“De sluiting van de nucleaire testlocatie in Semipalatinsk op 29 augustus in 1991 is een symbolische datum geworden voor Kazachstan en de internationale gemeenschap. Deze belangrijke gebeurtenis gaf een sterke politieke boodschap af en droeg bij aan de internationale inspanningen die leidden tot de goedkeuring van het CTBT in 1996. Sinds de goedkeuring ervan heeft Kazachstan het CTBT en de opbouw van zijn verificatieregime consequent gesteund”, luidt de verklaring.

Dit jaar markeert ook de 30e verjaardag van Kazachstan's National Nuclear Centre (NNC) dat vijf International Monitoring System (IMS) -stations in het hele land exploiteert en de voormalige nucleaire testsite van Semipalatinsk beheert. De directeur-generaal van de NNC is op 8 maart vorig jaar gekozen tot voorzitter van de CTBTO Werkgroep B.

“Met 186 handtekeningen en 173 ratificaties is er veel vooruitgang geboekt in de richting van de universalisering van het CTBT. We verwelkomen de recente ratificaties van het verdrag door Gambia, Tuvalu, Dominica en Oost-Timor, die allemaal de collectieve inspanning van alle belanghebbenden weerspiegelen in het 25-jarig jubileumjaar van het verdrag. Het verificatieregime is bijna voltooid. Hoewel het nog juridisch bindend moet worden, is de naleving van het CTBT en de norm tegen kernproeven vrijwel universeel geworden”, staat er.

Tileuberdi en Floyd bevestigden opnieuw de rol van het CTBT als een belangrijke pijler van het nucleaire non-proliferatie- en ontwapeningsregime binnen het herzieningsproces van het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens (NPV). Het CTBT is een effectieve en praktische maatregel om te komen tot een wereld zonder kernwapens.

advertentie

De functionarissen moedigden alle staten aan om de plenaire vergadering op hoog niveau van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) bij te wonen ter herdenking en promotie van de Internationale Dag tegen Nucleaire Tests in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties (VN) in New York, die op september zal plaatsvinden. 7 dit jaar.

“We roepen alle staten op om de moratoria op nucleaire explosies in acht te blijven nemen. Wij dringen er bij de staten die het verdrag nog niet hebben ondertekend en/of geratificeerd op aan dit onverwijld te doen. We roepen de overige acht Bijlage 2-staten, waarvan de ratificaties vereist zijn voor de inwerkingtreding van het CTBT, op om hun inzet voor nucleaire non-proliferatie en ontwapening te tonen door deze belangrijke stap te zetten ter ondersteuning van internationale vrede en veiligheid”, staat er.

Het is de hoogste tijd om het CTBT in werking te laten treden om nucleaire ontwapening te bevorderen en een veiligere en veiligere wereld te creëren voor toekomstige generaties - een gezamenlijk doel van de mensheid in de 21e eeuw. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending