Verbind je met ons

Italië

Paus verschijnt voor het eerst sinds operatie in het openbaar

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Paus Franciscus leidt het Angelus-gebed vanaf een balkon van het Gemelli-ziekenhuis, terwijl hij herstelt van een geplande operatie aan zijn dikke darm, in Rome, Italië, 11 juli 2021. REUTERS/Yara Nardi

Paus Franciscus leidt het Angelus-gebed vanaf een balkon van het Gemelli-ziekenhuis, terwijl hij herstelt van een geplande operatie aan zijn dikke darm, in Rome, Italië, 11 juli 2021. REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Paus Franciscus verscheen zondag (11 juli) voor het eerst in het openbaar sinds hij een week geleden een darmoperatie onderging, en stapte uit op een balkon van het Gemelli-ziekenhuis in Rome om zijn wekelijkse gebed voor honderden mensen te leiden. Reuters.

advertentie

Europese Commissie

REACT-EU: € 4.7 miljard ter ondersteuning van banen, vaardigheden en de armsten in Italië

gepubliceerd

on

De Commissie heeft in het kader van REACT-EU 4.7 miljard EUR aan Italië toegekend om de reactie van het land op de coronaviruscrisis aan te moedigen en bij te dragen tot een duurzaam sociaal-economisch hersteler. De nieuwe financiering is het resultaat van de wijziging van twee operationele programma's van het Europees Sociaal Fonds (ESF) en het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD). Het Italiaanse nationale ESF-programma 'Actief werkgelegenheidsbeleid' zal 4.5 miljard euro ontvangen ter ondersteuning van de werkgelegenheid in de gebieden die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen.

De extra middelen zullen de aanwerving van jongeren en vrouwen doen toenemen, werknemers in staat stellen deel te nemen aan opleidingen en diensten op maat voor werkzoekenden te ondersteunen. Bovendien zullen ze banen in kleine bedrijven in de regio's Abruzzen, Molise, Campania, Puglia, Basilicata, Calabrië, Sicilië en Sardinië helpen beschermen.

Commissaris voor werkgelegenheid en sociale rechten Nicolas Schmit zei: “De Europese Unie blijft haar burgers helpen de COVID-19-crisis te overwinnen. De nieuwe financiering voor Italië zal helpen banen te scheppen, vooral voor jongeren en vrouwen, in de meest behoeftige regio's. Investeringen in vaardigheden zijn een andere prioriteit en zijn essentieel om de ecologische en digitale transities onder de knie te krijgen. We besteden ook speciale aandacht aan de meest kwetsbare mensen in Italië door de financiering van voedselhulp te versterken."

advertentie

Commissaris voor Cohesie en Hervorming Elisa Ferreira (afgebeeld) zei: “Regio's vormen de kern van Europa's herstel van de pandemie. Ik ben verheugd dat de lidstaten de noodhulp van de Unie gebruiken om de pandemie aan te pakken en een duurzaam en inclusief herstel voor de lange termijn in gang te zetten. REACT-EU-financiering zal Italianen in de zwaarst getroffen regio's helpen herstellen van de crisis en de basis leggen voor een moderne, toekomstgerichte economie. Als onderdeel van NextGenerationEU verstrekt REACT-EU in 50.6 en 2021 aanvullende financiering van € 2022 miljard (tegen lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's om de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kleine en middelgrote bedrijven en gezinnen met lage inkomens te ondersteunen."

advertentie
Verder lezen

Hongarije

Paus roept Hongarije op meer open te staan ​​voor behoeftige buitenstaanders

gepubliceerd

on

By

paus Franciscus (foto) zei op zondag (12 september) dat Hongarije zijn christelijke wortels kon behouden en zich tegelijkertijd openstelde voor de behoeftigen, een duidelijk antwoord op het standpunt van de nationalistische premier Viktor Orban dat moslimimmigratie zijn erfgoed zou kunnen vernietigen, schrijven Philip Pullella als Gergely Szakacs.

Francis was in Hongarije voor een ongewoon kort verblijf dat de verschillen met de anti-immigrant Orban, zijn politieke tegenpool, onderstreepte.

Bij het afsluiten van een kerkcongres met een mis voor tienduizenden mensen in het centrum van Boedapest, gebruikte Franciscus de beeldspraak van een kruis om te laten zien dat zoiets diepgewortelds als religieus geloof een gastvrije houding niet uitsloot.

advertentie

"Het kruis, geplant in de grond, nodigt ons niet alleen uit om goed geworteld te zijn, het heft ook zijn armen op en strekt zijn armen naar iedereen uit", zei hij in zijn opmerkingen na de mis.

"Het kruis spoort ons aan om onze wortels stevig te houden, maar zonder verdediging; om te putten uit de bronnen en ons open te stellen voor de dorst van de mannen en vrouwen van onze tijd", zei hij aan het einde van de openluchtmis, die Orban bijgewoond met zijn vrouw.

"Mijn wens is dat je zo bent: gegrond en open, geworteld en attent", zei de paus.

advertentie

Francis heeft vaak aan de kaak gesteld wat hij ziet als een heropleving van nationalistische en populistische bewegingen, en heeft opgeroepen tot Europese eenheid, en kritiek geuit op landen die de migratiecrisis proberen op te lossen met unilaterale of isolationistische acties.

Orban daarentegen vertelde vorige week op het Strategisch Forum van Bled in Slovenië dat de enige oplossing voor migratie was dat de Europese Unie "alle rechten teruggeeft aan de natiestaat".

Paus Franciscus arriveert voor een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Oecumenische Raad van Kerken in het Museum voor Schone Kunsten in Boedapest, Hongarije, 12 september 2021. REUTERS/Remo Casilli
Paus Franciscus begroet mensen bij aankomst op het Heldenplein in Boedapest, Hongarije, 12 september 2021. REUTERS/Remo Casilli
Paus Franciscus arriveert op 12 september 2021 op de internationale luchthaven van Boedapest in Boedapest, Hongarije. Vaticaanse media/hand-out via REUTERS AANDACHT-REDACTIE - DIT AFBEELDING WERD VERSTREKT DOOR EEN DERDE PARTIJ.

De paus heeft opgeroepen om migranten te verwelkomen en te integreren om het hoofd te bieden aan wat hij Europa's "demografische winter" noemt. Orban zei in Slovenië dat de migranten van vandaag "allemaal moslims zijn" en dat alleen "het traditionele christelijke gezinsbeleid ons uit die demografische crisis kan helpen".

Francis, 84, die slechts ongeveer zeven uur in Boedapest doorbracht, ontmoette Orban en president Janos Ader aan het begin van zijn bezoek.

Het Vaticaan zei dat de bijeenkomst, die ook werd bijgewoond door de twee beste diplomaten van het Vaticaan en een Hongaarse kardinaal, ongeveer 40 minuten duurde en hartelijk was.

"Ik heb paus Franciscus gevraagd om het christelijke Hongarije niet te laten omkomen", zei Orban op Facebook. Het Hongaarse persbureau MTI zei dat Orban Francis een facsimile had gegeven van een brief die koning Bela IV uit de 13e eeuw naar paus Innocentius IV stuurde en om hulp vroeg in de strijd tegen de Tartaren.

Later op zondag arriveerde Francis in Slowakije, waar hij veel langer zal blijven, vier steden zal bezoeken voordat hij woensdag terugkeert naar Rome.

De beknoptheid van zijn verblijf in Boedapest heeft diplomaten en katholieke media ertoe aangezet om te suggereren dat de paus voorrang geeft aan Slowakije, in feite Hongarije afwijzend. Lees meer.

Het Vaticaan heeft het bezoek aan Boedapest een "spirituele pelgrimstocht" genoemd. Het kantoor van Orban heeft gezegd dat vergelijkingen met de Slowakije-poot "misleidend" zouden zijn.

Het is de eerste reis van de paus sinds hij in juli een grote operatie onderging. Francis vertelde verslaggevers in het vliegtuig dat hem naar Boedapest bracht dat hij "zich prima voelde".

Verder lezen

Banca Monte dei Paschi

Banca Monte dei Paschi is een 'enorm probleem', zegt de Italiaanse Liga

gepubliceerd

on

By

Italiaanse Banca Monte dei Paschi (BMPS.MI) is een "groot probleem", zei het hoofd van de rechtse League-partij zondag, uit bezorgdheid over een mogelijke verkoop van de Toscaanse bank aan grotere rivaal UniCredit (CRDI.MI), schrijft Francesca Landini, Reuters.

Nadat het Italiaanse ministerie van Financiën in 2017 de controle over Monte dei Paschi (MPS) had overgenomen na een reddingsoperatie van € 5.4 miljard ($ 6.3 miljard), heeft het zich ertoe verbonden de oudste bank ter wereld medio 2022 terug in particuliere handen te brengen, waarbij Rome nu probeert een fusie tot stand te brengen met UniCredit.

"De oplossing zou een fusie kunnen zijn, maar geen verkoop aan UniCredit", zei Matteo Salvini van de League tegen verslaggevers in de marge van een jaarlijkse zakelijke conferentie in Cernobbio aan het Comomeer.

advertentie

De Schatkist zou de tijd moeten nemen en aandringen op een band met Italiaanse banken die zich richten op leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen in plaats van zich te haasten om het aan UniCredit te verkopen, zei Salvini.

"MPS en andere lokale banken zouden een derde bankgroep kunnen creëren", zei Salvini, wijzend op een mogelijke samenwerking met Banca Carige (CRGI.MI) en andere regionale kredietverstrekkers in Zuid-Italië.

De leider van de League-partij, die deel uitmaakt van de regeringscoalitie, zei dat een samenwerking tussen UniCredit en MPS zou kunnen leiden tot 7,000 banenverlies en de sluiting van 300 vestigingen.

advertentie

MPS boekte vorige maand beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal, maar zei dat het volgend jaar nog steeds van plan was om 2.5 miljard euro in contanten op te halen als het geen koper zou krijgen.

Salvini zei dat het voor de Schatkist zinvol zou zijn om extra geld in MPS te injecteren als het nodig is om de bank op middellange termijn weer op de markt te brengen.

Siena, de geboorteplaats van de bank, is, net als de rest van de centrale regio van Toscane, een traditioneel bastion van de centrumlinkse PD-partij, die vaak is bekritiseerd omdat ze bijdroeg aan de problemen van de Toscaanse geldschieter.

Salvini herhaalde zijn eerdere harde kritiek op PD en zei dat de partij de verantwoordelijkheid moet nemen voor de ellende van de geldschieter.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending