Verbind je met ons

Hongarije

Hongaren hernieuwen protest tegen 'bosvernietiging' terwijl regering enkele wijzigingen terugdraait

DELEN:

gepubliceerd

on

Meer dan duizend Hongaren protesteerden tegen de versoepeling van de houtkapregels door premier Viktor Orban. Dit was een reactie op de toegenomen vraag naar hout als gevolg van stijgende elektriciteits- en gasprijzen.

Het kabinet van de nationalistische Orban, die de gevolgen van de oorlog in Oekraïne aanhaalde, versoepelde eerder deze maand de regels voor houtkap. Oppositiepartijen en activisten vrezen dat dit kan leiden tot meer ontbossing en schade aan het milieu.

Na het protest vorige week en het WWF dat meer dan 100,000 handtekeningen verzamelde op een online petitie om een ​​decreet over "bosvernietiging ongedaan te maken", heeft het kabinet een aantal van de wijzigingen teruggedraaid en natuurgebieden vrijgesteld van de regelgeving.

Groene activisten riepen het protest van woensdag op om op te roepen tot een vreedzame oplossing. Sommige demonstranten die woensdag de demonstratie bijwoonden, zeiden echter dat de regering alleen probeerde de spanningen te verminderen die door de hervormingen werden veroorzaakt.

"Ik geloof dat dit een rookgordijn is. Ze proberen de zenuwen te kalmeren, maar hebben hun ware bedoelingen die in dit decreet verborgen zijn niet opgegeven", zei Aniko Radl (een demonstrant). "Als er een energiecrisis is, moeten we eerst ons verbruik aanpassen."

Volgens de regering kan Hongarije jaarlijks 3.5 miljoen kubieke meter brandhout produceren. De versoepeling van de regels was nodig te midden van de toegenomen vraag. Dit is deels te wijten aan Orbans verlaging van zijn beleid voor gesubsidieerde energierekeningen.

De regering van Orban beweert dat de houtkap alleen zal worden verhoogd in geval van nood. Het WWF verklaarde dat alleen een volledige omkering van de versoepelingsregels het behoud van de Hongaarse bossen zou garanderen.

advertentie

Het verklaarde dat kaalkap in particuliere bossen, uiterwaarden en militaire gebieden nog steeds mogelijk was. Alleen de intrekking van het regeringsbesluit zal ervoor zorgen dat bossen volledig worden beschermd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending