Verbind je met ons

Hongarije

Door oorlog veroorzaakte prijsstijgingen ondermijnen het goedkope energiebeleid van Orbán

DELEN:

gepubliceerd

on

By extending a cap on retail fuel prices days before Russia’s invasion of Ukraine, Hungarian Prime Minister Viktor Orban has steered into a policy trap that might complicate efforts to keep the economy stable after an April 3 parliamentary election.

Geconfronteerd met een stijging van de inflatie tot bijna 15 jaar hoog voorafgaand aan de stemming, legde de 58-jarige nationalistische leider limieten op voor basisvoedsel, brandstoffen en hypotheken, waardoor de prijsbeperkingen op de energierekening van huishoudens die sinds 2015 van kracht zijn, worden verlengd.

Ondanks die maatregelen, die volgens Boedapest de inflatie met 3 tot 4 procentpunten hebben verlaagd, versnelde de prijsgroei in februari toen het conflict in Oekraïne ervoor zorgde dat de prijzen van energie en sommige voedingsmiddelen op de wereldmarkten omhoog stegen. Sommige economen zeggen dat de inflatie op schema ligt om dubbele cijfers te bereiken in mei-juni, wanneer de prijsplafonds zullen aflopen.

Think tank GKI said its regular survey tracking consumer confidence showed an 11-point plunge in March, the second-largest fall since the pandemic started, even with Orban’s 1.8 trillion forint ($5.38 billion) pre-election spending spree to support households.

Nu de inflatieverwachtingen stijgen, zeggen sommige analisten dat als de olieprijs boven de $100 per vat blijft, het in één stap afschaffen van het brandstofprijsplafond na de verkiezingen politiek onhaalbaar zal worden en een nieuwe inflatieschok kan veroorzaken.

De marktprijzen voor benzine bedroegen vrijdag 641 forint per liter, gebaseerd op een telling van de prijsvergelijkingswebsite holtankoljak.hu, vergeleken met een prijsplafond van 480 forint per liter dat sinds november van kracht is en medio mei afloopt.

Verwacht wordt dat de Nationale Bank van Hongarije (NBH) haar basisrente aanstaande dinsdag met nog eens 75 basispunten zal verhogen, waarmee ze een campagne van scherpe renteverhogingen voortzet om de lokale markten te steunen.

“The NBH will not be able to curb fuel prices with rate hikes. However, they can help to keep household inflationary expectations under control,” said ING economist Peter Virovacz.

advertentie

“The bank will have to deal with the psychological impact. If fuel prices were to jump above 600 forints, that would lead to a surge in inflationary expectations.”

Erste Bank olie- en gassectoranalist Tamas Pletser zei dat de prijsplafond de Hongaarse energiegroep MOL kostte (MOLB.BU) 1.5 miljard tot 2 miljard forint per dag, hoewel een recente daling van de olieprijzen op de wereldmarkt voor enige verlichting heeft gezorgd.

MOL reageerde niet op vragen per e-mail voor commentaar.

Shell (SCHELP) heeft deze maand een tanklimiet van 25,000 forint opgelegd aan zijn reguliere pompen in Hongarije om de veiligheid van de bevoorrading te waarborgen, terwijl OMV (OMVV.VI) heeft het tanken gemaximeerd op 100 liter per transactie bij haar normale pompen en 300 liter bij hogedruk dieselpompen.

“The problem with fuel price regulation or utility price cuts is that when market prices diverge substantially, that makes it very hard to reconcile the two,” Pletser said, noting the failure of similar efforts in oil producer Venezuela.

Economists say the surge in energy prices is also putting increased pressure on Orban’s policy of curbing household energy bills with state-backed price controls.

Pletser zei dat er een vier- tot vijfvoudige stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen nodig zou zijn om marktniveaus te bereiken, zonder welke de regering dit jaar tot 1.5 biljoen forint zou moeten injecteren in het staatsenergieconcern MVM om zijn verliezen te dekken.

Citigroup-econoom Eszter Gargyan, die de fiscale kosten van het prijsplafond voor nutsvoorzieningen schat op 1 biljoen forint, of 1.5% van het bbp, ziet de inflatie oplopen tot 10% als het brandstofprijsplafond wordt opgeheven, maar de energieprijzen voor huishoudens worden gehandhaafd.

MVM weigerde commentaar te geven op analistenprognoses. Het ministerie van Financiën zei dat verhoogde fiscale buffers zouden helpen om onvoorziene uitgaven te dekken.

“Hungary is brimming with such hidden fiscal issues, which will surface after the election,” Pletser said.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending