Verbind je met ons

Georgië

Georgië en de NAVO: nauwe samenwerking maar geen lidmaatschap

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Georgië, samen met Oekraïne, werd op de Top van Boekarest in 2008 het NAVO-lidmaatschap beloofd, maar veertien jaar later wachten beide landen nog steeds op toelating tot het bondgenootschap. In de nasleep van de oorlog in Oekraïne herhaalt Georgië, dat in de loop der jaren drie oorlogen heeft meegemaakt, waaronder Rusland, zijn interesse om lid te worden van de NAVO - schrijft Katarzyna Rybarczyk

Er wordt intensiever op het lidmaatschap aangestuurd als er stemmen naar voren komen die zeggen dat als de NAVO-lidmaatschapsbelofte aan Oekraïne eerder was uitgekomen, de aanhoudende Russische invasie misschien had kunnen worden vermeden.

'Ik ben er absoluut van overtuigd, en ik heb het al eerder gezegd, dat als Oekraïne voor de oorlog lid was geweest van de NAVO, er geen oorlog zou zijn geweest. Ik geloof hierin' zei De Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Nu Finland en Zweden een officiële uitnodiging hebben ontvangen om zich bij het bondgenootschap aan te sluiten na de laatste top die op 28-30 juni in Madrid heeft plaatsgevonden, staat de uitbreiding van de NAVO in het verschiet. En toch blijven de toetredingsvooruitzichten van Georgië klein.

Ondanks dat Georgië aanzienlijk langer heeft gewacht dan de Scandinavische staten, in plaats van uitgenodigd te worden om mee te doen, werd verteld dat het 'politieke en praktische' steun op maat zou krijgen. 

Georgië is een van de naaste partners van de NAVO en is actief betrokken in een aantal door de NAVO geleide missies, zoals Operatie Active Endeavour, een maritieme bewakingsoperatie die bedoeld is om terrorisme te bestrijden en de verplaatsing van wapens in de Middellandse Zee te voorkomen, of de Resolute Support Mission van de NAVO in Afghanistan. Bovendien, 'voldoet Georgië aan bijna alle criteria om lid te worden van de NAVO', aldus Anders Fogh Rasmussen, voormalig secretaris-generaal van de NAVO, zei een tijdje terug.

Dus, waarom zit Georgië vast in wat een permanent voorgeborchte lijkt te zijn?

advertentie

Ten eerste, aangezien Rusland twee separatistische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië bezet, belemmert de territoriale integriteit van Georgië de toetredingsonderhandelingen.

'Wij zijn van mening dat Georgië op zijn Euro-Atlantische weg moet doorgaan, en wanneer Georgië klaar is om toegang te krijgen tot de NAVO, zal het dat doen, hoewel ik niet denk dat het mogelijk is om slechts een deel van Georgië te integreren' zei NAVO-vertegenwoordiger voor de Kaukasus en Centraal-Azië, Javier Colomina.  

Net als het conflict in Donbas verhinderd Aangezien Oekraïne lang voordat de oorlog begon, lid werd van de NAVO, is het oplossen van territoriale geschillen een factor die de kansen van Georgië om lid te worden, beïnvloedt.

De NAVO is terughoudend om staten te verwelkomen waarvan de territoriale soevereiniteit in het gedrang komt, aangezien dit, gezien de wederzijdse defensieverplichtingen van het bondgenootschap, de veiligheid van andere leden in gevaar zou kunnen brengen en een grootschalig militair conflict zou kunnen veroorzaken.

Vervolgens is het tempo waarin Georgië de noodzakelijke hervormingen doorzet, traag en beïnvloed door politieke polarisatie, die zich manifesteert door oplopende spanningen tussen de regerende Georgian Dream-partij en de belangrijkste oppositie, de United National Movement-partij.

Na de Georgische parlementsverkiezingen van 2020 bevindt het land zich in een politieke impasse en drijft het weg van de democratie. Hoewel Georgian Dream en United National Movement de ambities van Georgië om de NAVO-kandidaatstatus te bereiken steunen, staat hun felle machtsstrijd het effectief doorvoeren van noodzakelijke hervormingen in de weg.

Vooral in de afgelopen anderhalf jaar is de vooruitgang op dit front tot stilstand gekomen, zei Javier Colomina afgelopen mei, eraan toevoegend dat 'de NAVO bezorgd is over het niveau van uitvoering van de hervormingen waar we om hebben gevraagd'.

Zoals aangegeven door de functionaris, moet Georgië, tenzij het wil blijven toekijken hoe andere landen het voor zich uitspringen in de rij om zich bij het bondgenootschap aan te sluiten, zijn problemen oplossen en zijn engagement bevestigen om aan alle NAVO-vereisten te voldoen.

Tot slot, Georgië nu toelaten zou een contraproductieve zet kunnen zijn die het risico loopt de NAVO te verzwakken in plaats van sterker te maken. Toen Finland en Zweden werden uitgenodigd om zich bij de alliantie aan te sluiten, besloot Vladimir Poetin waarschuwde hen over 'ernstige militaire en politieke gevolgen' als ze doorgaan met het inzetten van militaire contingenten en militaire infrastructuur.

Zoals Poetin zei, heeft Rusland echter geen 'territoriale verschillen' met deze twee landen. Dit is helaas niet het geval met Georgië, waar een vijfde van het grondgebied door Rusland wordt bezet en waar het Kremlin tienduizenden troepen heeft.

Daarom zou een uitbreiding met Georgië door Poetin onmiskenbaar worden gezien als een meer directe bedreiging voor Rusland.

NAVO erkent dat Rusland 'de meest significante en directe bedreiging vormt voor de veiligheid van de Bondgenoten en voor vrede en stabiliteit' en dat het voorlopig onwaarschijnlijk is dat het Georgië het lidmaatschap zal aanbieden, waardoor mogelijk alle NAVO-lidstaten in een oorlog met Rusland terechtkomen.

Uitbreiding naar het Oosten zou verwoestende gevolgen kunnen hebben en, terwijl het bloedvergieten in Oekraïne voortduurt, is dit niet het moment om Poetins woede aan te wakkeren. Het lijkt er daarom op dat Georgië lang moet wachten voordat zijn NAVO-aspiraties worden vervuld.

Katarzyna Rybarczyk is politiek correspondent voor Dienst voor immigratieadvies. Ze behandelt humanitaire kwesties en conflicten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending