Verbind je met ons

Democratische Republiek Congo

De EU, de VS, de DRC, Zambia en Angola ondertekenen een overeenkomst voor de uitbreiding van de Lobito Corridor

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De EU is met de Democratische Republiek Congo en Zambia een belangrijk nieuw strategisch partnerschap op het gebied van cruciale grondstoffenwaardeketens overeengekomen.

Het werd ondertekend tijdens het Global Gateway Forum dat op 26 oktober in Brussel plaatsvond.

EU-commissaris voor Internationale Partnerschappen, Jutta Urpilainen, ondertekende een Memorandum of Understanding over de verdere ontwikkeling van de “Lobito Corridor”, samen met de VS, de DRC, Zambia, Angola, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en de Africa Finance Corporation.

De transportcorridor zal het zuidelijke deel van de DRC en het noordwestelijke deel van de Republiek Zambia via de haven van Lobito in Angola verbinden met regionale en mondiale handelsmarkten.

Het MoU schetst de samenwerking tussen de verschillende betrokken partners en definieert de rollen en doelstellingen voor de ontwikkeling van de Lobito Corridor. Het partnerschap maakt gebruik van financiële middelen en technische kennis om de ontwikkeling van de transportroute te versnellen, inclusief investeringen in digitale toegang en agrarische waardeketens die het regionale concurrentievermogen zullen vergroten.

De samenwerking zal zich op drie gebieden concentreren: investeringen in transportinfrastructuur; maatregelen om handel, economische ontwikkeling en doorvoer te vergemakkelijken; en steun aan aanverwante sectoren om inclusieve en duurzame economische groei en kapitaalinvesteringen in de drie Afrikaanse landen op de langere termijn te stimuleren.

"De transportcorridor van Lobito zal een game changer zijn om de regionale en mondiale handel te stimuleren", aldus Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

advertentie

“Het sterke eigenaarschap van de Lobito Corridor en de partners is een voorbeeld van de transformerende kracht van ons strategische partnerschap met Afrika”, voegde Urpilainen eraan toe.

Zodra de spoorlijn volledig operationeel is, is het doel om de exportmogelijkheden voor Zambia, Angola en de DRC te vergroten, het goederenverkeer te stimuleren en de mobiliteit van burgers te bevorderen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vertegenwoordigt de corridor de belangrijkste transportinfrastructuur die de Verenigde Staten in één generatie op het Afrikaanse continent hebben helpen ontwikkelen en zal de corridor de regionale handel en groei versterken en de gedeelde visie van verbonden, open toegang bevorderen. spoorlijn van de Atlantische Oceaan naar de Indische Oceaan.

“De Lobito Corridor gaat verder dan de spoorverbinding tussen de DRC, Zambia en Angola. Deze nieuwe verbinding zal verschillende industrieën zoals grondstoffen en landbouw een impuls geven. Angola kan via de Lobito Corridor zelfs een sleutelrol spelen bij het veiligstellen van de voedselzekerheid in de regio. ", zei José de Lima Massano, staatsminister voor Economische Coördinatie van Angola.

Het investeringspartnerschap tussen de VS en de EU zal financiële middelen en technische knowhow combineren om de ontwikkeling van de Lobito Corridor te versnellen, onder meer door haalbaarheidsstudies te lanceren voor een nieuwe uitbreiding van de spoorlijn tussen Zambia en Angola, het upgraden van kritieke infrastructuur in Sub-Sahara Afrika en het investeren in digitale toegang en agrarische waardeketens die het regionale concurrentievermogen zullen vergroten.

Als onmiddellijke volgende stap zullen de VS en de EU de regeringen steunen bij het starten van haalbaarheidsstudies voor de aanleg van de nieuwe spoorlijn Zambia-Lobito van Oost-Angola door Noord-Zambia, voortbouwend op een eerder initiatief om het spoorweggedeelte van het land te renoveren. Lobito-haven in Angola naar de DRC.

Naast het bieden van een alternatief voor het traditionele wegvervoer met een lagere CO30-voetafdruk, kan de Lobito Corridor de gemiddelde reistijd terugbrengen van 8 dagen naar slechts XNUMX, omdat de spoorlijn drukke wegen, grensposten en havens omzeilt die je langs verschillende routes tegenkomt, aldus het Africa Report. .

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending