Verbind je met ons

Democratische Republiek Congo

Continuïteit van het leiderschap in de DRC is in het beste belang van de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Brussel heeft alle reden om aan te nemen dat de herverkiezing van de zittende president Felix Tshisekedi, die volgens de recente peilingen toonaangevend is, het buitenlands beleid en de economische belangen zou dienen – schrijft Nathalie Beasnael.

Ondanks de huidige instabiliteit in het Midden-Oosten en beperkt tot de capaciteit voor extra strategische aandachtspunten, zullen de komende presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo (DRC), gepland voor 20th December 2023 zou van belang moeten zijn voor alle politici, economen, bedrijfsleiders en klimaatactivisten in de Europese Unie. De DRC is een partner van onschatbare waarde voor de EU geweest. Met het potentieel dat de komende verkiezingen het machtsevenwicht in het land kunnen verstoren, heeft de EU nu stabiliteit in dit land nodig, een integraal onderdeel van haar economische belangen op de lange termijn.     

De centrale rol van de DRC in de economische belangen van de EU komt het duidelijkst tot uiting in de import van grondstoffen, vooral koper- en kobalterts. Koper is een van de meest gebruikte materialen in de bouw- en elektronicasector vanwege de hoge geleidbaarheid van warmte en elektriciteit, waardoor de efficiëntie van stroomkabels en hele energiesystemen toeneemt. Kobalt daarentegen is essentieel voor de productie van oplaadbare lithium-ionbatterijen, die telefoons, tablets, laptops, andere kleine elektronische apparaten, e-bikes en scooters, elektrische auto's en noodstroomeenheden op zonne-energie van stroom voorzien.

De EU importeert al een aanzienlijke hoeveelheid geraffineerd koper uit de DRC, opmaken ruim 20% daarvan totaal import van koper in 2022. EU-industrieën momenteel importeren en een relatief kleinere hoeveelheid kobalt consumeren, zal de afhankelijkheid van buitenlandse bronnen van het erts de komende dertig jaar echter dramatisch toenemen.

De Europese Green Deal van de EU, gelanceerd door de Europese Commissie in 2019, bevat een reeks beleidsinitiatieven die onder meer de gebieden klimaat, energie, transport en industrie bestrijken, die gezamenlijk gericht zijn op het faciliteren van een doelstelling van klimaatneutraliteit tegen 2050.

Als onderdeel van de Green Deal Industrieel plangaat de EU de uitdaging aan om te concurreren met enkele van de grootste economieën ter wereld, met name China en de Verenigde Staten. Dit is om de industriële en productiecapaciteit te vergroten en de productie van haar eigen ‘net-zero’-technologieën en -producten te garanderen. Het betrouwbaar kunnen betrekken van grondstoffen en de stabiliteit en het verkorten van toeleveringsketens vormen de hoeksteen van deze strategie. Dit is absoluut noodzakelijk, want hoe langer de toeleveringsketen, hoe groter de impact op de koolstofkredieten en hoe groter het veiligheidsrisico. De transitie naar hernieuwbare energiebronnen, de electrificatie van transport, de productie van elektronische voertuigen en laadstations, en de opslag van energie zullen een toenemend gebruik van zowel kobalt als koper vereisen. Volgens projecties, EU-koper vraag zou tegen 4.3 kunnen stijgen van 6 miljoen ton naar 2050 miljoen ton, terwijl de huidige hoeveelheid kobalt nog steeds aanwezig is eisen van 20kt zou in 100 zelfs 2050kt kunnen bereiken.

Als een van de grootste bronnen van geraffineerd koper en de belangrijkste producent van kobalt ter wereld –boekhoudkundige voor meer dan 70% van de mondiale productie – de DRC is goed gepositioneerd om een ​​van de belangrijkste, zo niet de meest prominente partner van de EU te worden bij het verwezenlijken van haar doelstellingen van de groene transitie. Het moet gezegd worden dat de meeste mineraalrijke landen proberen een Indonesië-achtige lokale verrijkingsstrategie te implementeren om meer waarde uit hun mineralen te halen. Dit is te zien in Zimbabwe en Ghana met de ban van onbewerkt lithium. Het is daarom van cruciaal belang dat de EU strategische partnerschappen overweegt met particuliere en publieke entiteiten die verband houden met de nationale strategieën voor het verkrijgen van voordeel, waarvoor internationale partnerschappen van cruciaal belang zijn. China heeft dit al begrepen en zal zich naar verluidt gaan aanpassen van zijn huidige importmodel naar een model van nationale transformatie. Dit zal een strategische afstemming met de mineraalrijke landen garanderen.

advertentie

In president Felix Tshisekedi heeft de EU een betrouwbare partner gevonden die prioriteit heeft gegeven aan de diversificatie van de economie en tegelijkertijd de mijnbouwsector heeft verbeterd door de uitbreiding van de raffinage-, verwerkings- en exportcapaciteiten van de DRC te ondersteunen en aan te moedigen. Hij heeft ook het algemene zakenklimaat van het land verbeterd. Dit heeft plaatsgevonden naast de bevordering van de landbouw en wat de nieuwe klimaateconomie wordt genoemd. Een van de recente en opmerkelijke zakelijke inspanningen in de DRC is het Buenassa-project, gebouw een koper-kobalthydrometallurgische fabriek voor de productie van koperkathodes volgens de London Metal Exchange (LME)-normen, ter waarde van $ 350 miljoen. Buenassa, een particulier en Congolees bedrijf, werkt samen met het in de VS gevestigde Delphos International om het kapitaal bijeen te brengen dat nodig is om de eigen raffinage- en verwerkingscapaciteit van de DRC en Afrika op te bouwen met een verwachte productie van 30 ton koper en 5 ton kobalthydroxyde. per jaar. Bovendien voert Entreprise Generale de Cobalt “EGC” vergevorderde gesprekken met Buenassa in haar poging om de ambachtelijke mijnbouw te formaliseren. Dit project is van bijzonder belang voor de EU gezien het feit dat het grootste deel van het koper en kobalt in de DRC tot nu toe is geëxporteerd naar China voor raffinage voor verwerking

Naast het opbouwen van de raffinagesector in de DRC, een recente raamovereenkomst Gesigneerd met de Economische Commissie voor Afrika van de VN en de Afrikaanse Export-Import Bank (Afreximbank) maakt de weg vrij voor de oprichting van speciale economische zones (SEZ) in de DRC voor de productie van elektrische voertuigen. De prioriteiten van de DRC in dit opzicht komen volledig overeen met die van de EU, waarbij de DRC binnenkort gastheer zal zijn van het tweede DRC Electric Vehicle Battery Forum, dat medio volgende maand in Kinshasa zal plaatsvinden. Die van de EU divers financiële mechanismen, waaronder PROIMVEST, het Centre for Development of Enterprise, het BizClim-programma, het kaderprogramma voor microfinanciering en de investeringsfaciliteit van de Europese Investeringsbank, bevorderen de verbetering van de regelgevingskaders om de samenwerking tussen de publiek-private sector te vergroten en investeringen in nieuwe technologieën aan te moedigen en het sponsoren van bedrijven bij het lanceren van nieuwe projecten.

Uiteraard kunnen de politieke en veiligheidsomstandigheden niet worden genegeerd wanneer men zaken doet met de DRC. President Tshisekedi heeft zich weten te redden van de wisselvalligheden en risico's die voortkomen uit de al lang bestaande veiligheidsdreiging van de DRC in de oostelijke provincies, en blijft een bedreiging vormen voor de mijnbouw, raffinage en export van grondstoffen.

Tshisekedi werd in januari 2019 tot president van de DRC gekozen, wat de eerste was vreedzame overgang sinds het land onafhankelijk werd van België, waarmee een einde kwam aan achttien jaar regeerperiode van de vorige president, die zelf een dictatuur volgde, maar wel de decennialange geschiedenis van oorlogen erfde. Ondanks het einde van twee Congo-oorlogen in 18, zorgden de jaren 1998 voor de opkomst van meerdere rebellengroepen, waaronder de beweging van 2000 maart (M23) in de provincies Ituri en Kivu. In 23 namen de M2022-aanvallen tegen de Congolese troepen opnieuw toe, naast het plegen van omvangrijke oorlogsmisdaden. ondersteund volgens verschillende VN-rapporten zwaar door de Rwandese regering. Dat heeft de woordvoerder van het Congolese leger gezegd betoogde dat de agenda van de rebellen minder te maken heeft met de etnische strijd uit het verleden en meer met de economische belangen van de natuurlijke hulpbronnen van de DRC. Terwijl de betrekkingen van de DRC met Rwanda, Oeganda en Burundi gespannen blijven, heeft president Tshisekedi diplomatieke initiatieven hebben het risico tot nu toe weten te beheersen.

De herverkiezing van Tshisekedi zou zeker de continuïteit garanderen wat betreft de beheersing van de veiligheidsdreigingen die uitgaan van de oostelijke provincies van het land en de uitbreiding ten goede komen van het ontwikkelingsprogramma dat in de industriële sector van de DRC is gestart. Uit de resultaten van een representatieve steekproef van opiniepeilingen, uitgevoerd in de DRC door het internationale opiniepeilingsbureau Global Researches, in Kinshasa, Noord-Kivu, Katanga en Equateur, blijkt dat de president in de aanloop naar de verkiezingen de sterke steun van de kiezers heeft. 92% van de geïnterviewde kiezers in Equateur en 71% in Kinshasa steunt de president, terwijl de algemene gegevens wijzen op een comfortabele steun van 65% voor zijn herverkiezingscampagne in de hele DRC.

Continuïteit in het veiligheids- en economisch beleid van de DRC zou inderdaad de belangen van de EU dienen. Met een nieuwe ronde van Europese parlementsverkiezingen in het verschiet in 2024 en de toenemende klimaatdruk die gevolgen heeft voor het continent, wordt het aantonen van de impact van de Europese Green Deal steeds belangrijker. Vertrouwen op het handelspartnerschap met de DRC en de verdere ontwikkeling van de samenwerking zouden zeker bijdragen aan het veiligstellen van de toekomstige ruwe en misschien zelfs verfijnde materiële behoeften van de EU om de groene dromen van de EU werkelijkheid te laten worden.

Nathalie Beasnael is sociaal ondernemer, humanitair en filantroop. Ze is de oprichter van de non-profitorganisatie Health4Peace die medische benodigdheden levert aan ziekenhuizen in de plattelandsgebieden van Tsjaad, Senegal, Ghana, Zuid-Afrika en Nigeria en bekleedt een bestuursfunctie als directeur gemeenschapszaken bij Upward African Woman.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending