Verbind je met ons

China

Hoe China 'Nee' kan zeggen tegen India

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De afgelopen jaren hebben China en India, te midden van diepgaande verschuivingen in het mondiale geopolitieke landschap, met nieuwe rollen en uitdagingen geworsteld. Tegen de achtergrond van een dynamisch veranderende wereld evolueert de relatie tussen deze twee naties aanzienlijk. schrijft ANBOUND Think Tank-oprichter Kung Chan, een van China's gerenommeerde experts op het gebied van informatieanalyse.

De huidige status van de betrekkingen tussen China en India wordt gekenmerkt door een complex tapijt van tegenstrijdigheden en aanhoudende geschillen. Deze conflicten reiken verder dan de domeinen van geopolitiek en diplomatie en hebben een aanzienlijke impact op bilaterale investeringen en handelsallianties.

Op economisch gebied staat India bekend om zijn lange traditie van handelsprotectionisme. Indiase overheidsinstanties beperken vaak de ontwikkeling van buitenlandse bedrijven onder het voorwendsel van ‘belastingkwesties’ en dit heeft Chinese bedrijven als VIVO, OPPO en Xiaomi, evenals de Zuid-Koreaanse gigant Samsung, ontwricht. Vooral Xiaomi heeft regelmatig te maken gehad met inmenging van de Indiase overheid. In 2020, India blokkeerde de Mi-browser van Xiaomi. In 2022 werd de smartphonemaker gevraagd om dat te doen 6.53 miljard roepies betalen bij invoerbelastingen. In 2023 bleef de Indiase financiële misdaaddienst achterhouden 55.51 miljard roepies van Xiaomi, daarbij verwijzend naar schendingen van de valutawetten van het land.

Het huidige patroon van de betrekkingen tussen India en China zal waarschijnlijk op de lange termijn blijven bestaan. Gezien het huidige traject op de Indiase markt kunnen Chinese ondernemingen en investeringen te maken krijgen met uitdagingen in de economische, handels- en investeringssectoren.

Een mogelijke aanpak voor China als reactie op deze situatie zou inhouden dat in India geproduceerde Apple-smartphones de toegang tot de Chinese markt worden beperkt. Dit zou gerechtvaardigd zijn onder verschillende voorwendsels, zoals oneerlijke kostenconcurrentie, schendingen van de rechten van werknemers, vermeende steun aan terrorisme, conflicten met doelstellingen op het gebied van klimaatverandering of andere redenen die passend worden geacht, terwijl tegelijkertijd de verkoop van niet-Indiase smartphones in China wordt toegestaan. Deze actie zou expliciet wijzen op de grondgedachte achter het verbod, dat voornamelijk draait om de belastinggerelateerde rechtvaardigingen van India, die niet alleen gevolgen hebben voor Xiaomi-smartphones, maar ook de inbeslagname van een aanzienlijk deel van de winst van het bedrijf met zich meebrengen.

Vanuit geopolitiek en strategisch perspectief zou deze maatregel tot doel hebben via Apple druk uit te oefenen op de Indiase regering. Het zou de Indiase regering de substantiële risico's duidelijk maken die verbonden zijn aan haar maatregelen tegen Chinese bedrijven. Zelfs als de Indiase regering onverschillig blijft tegenover deze risico's, zullen haar klantengroepen ongetwijfeld de gevolgen voelen. Dit betekent een potentieel verlies van toegang tot de Chinese markt, en als India deze markt zou verliezen, zou dit een verschuiving in zijn concurrentiedynamiek noodzakelijk maken, wat zou leiden tot een directere rivaliteit met de westerse markten. De gevolgen van een dergelijke directe concurrentie zouden in de nabije toekomst voor India duidelijk worden als China een dergelijke stap zou zetten.

Deze hypothetische benadering zou aanzienlijk worden beïnvloed door geopolitieke overwegingen. Het ontstaat als een strategische reactie op de specifieke maatregelen van India gericht op Chinese ondernemingen, die gepaard gaan met een golf van nationalistisch sentiment in India. Als China ervoor kiest deze stap door te voeren, zou dit niet alleen het aandringen op de teruggave van ingehouden gelden en activa van Chinese bedrijven met zich meebrengen, maar ook een eis tot compensatie om de verliezen opgelopen in India aan te pakken. Deze veelzijdige aanpak onderstreept het voornemen van China om de economische onevenwichtigheden als gevolg van gericht beleid in India recht te zetten.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending