Verbind je met ons

China

Lancang-Mekong samenwerking media-top van start, gericht op betere toekomst

DELEN:

gepubliceerd

on

Onlangs ging de Lancang-Mekong-samenwerkingsmediatop van 2023, georganiseerd door People's Daily, van start in Peking, schrijf Yang Ou, Qiang Wei en Qu Song, People's Daily.

De top had als thema "Bevorderen van intermenselijke banden voor een betere gedeelde toekomst" en werd bijgewoond door meer dan 130 vertegenwoordigers van relevante departementen en reguliere media uit China, Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam, die diepgaande uitwisselingen hadden over bevordering van economisch herstel en verdieping van de mediasamenwerking.

Het Lancang-Mekong-samenwerkingsmechanisme (LMC) heeft vruchtbare resultaten opgeleverd sinds het in 2016 van start ging. Het heeft de snelheid en efficiëntie van Lancang-Mekong aangetoond en een Lancang-Mekong-cultuur bevorderd met gelijke behandeling, oprechtheid, wederzijdse hulp en familie-achtige nabijheid .

President van People's Daily Tuo Zhen zei in zijn toespraak dat het belangrijk is dat de media diep ingaan op de concrete acties en maatregelen van LMC om de vooruitgang en het potentieel ervan te demonstreren en de tastbare voordelen van de samenwerking aan de wereld te presenteren.

Hij moedigde relevante mediakanalen aan om gebruik te maken van de kenmerken en voordelen van lokale culturen om uitwisselingen tussen mensen te bevorderen, een band tussen mensen op te bouwen, de verhalen van wederzijdse vriendschap en hulp te vertellen en de publieke basis van LMC nog steviger te maken. .

Qian Hongshan, vice-minister van de internationale afdeling van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China, merkte op dat de mediakanalen van de zes LMC-landen samen uitdagingen moeten aangaan en verantwoordelijkheden moeten delen, LMC-verhalen over gemeenschappelijke ontwikkeling en gedeelde voordelen moeten vertellen, de vriendschap moeten koesteren van de zes landen langs de Lancang-Mekong-rivier, en demonstreren hun visie op het bouwen aan een gedeelde en win-win-toekomst, om zo solide publieke steun te verwerven voor het opbouwen van een gemeenschap met een gedeelde toekomst voor de Lancang-Mekong-landen en zelfs Azië in het algemeen .

LMC, als het eerste nieuwe type subregionaal samenwerkingsmechanisme gelanceerd door oeverstaten op basis van breed overleg, gezamenlijke bijdrage en gedeelde voordelen, is sinds het begin op een hoog niveau gegroeid en is een gouden succesmodel geworden voor subregionale samenwerking .

advertentie

In 2022 bereikte de handel tussen China en de vijf Mekong-landen $ 416.7 miljard, een stijging van 5 procent op jaarbasis. De China-Laos Railway, Phnom Penh-Sihanoukville Expressway, China-Vietnam goederentrein en andere projecten dragen ook bij aan de interconnectiviteit in de regio.

Vansay Tavinyan, plaatsvervangend hoofd van de Propaganda- en Trainingsraad van het Centraal Comité van de Laotiaanse Revolutionaire Volkspartij en hoofdredacteur van de krant Lao Pasaxon, heeft China meerdere keren bezocht om China's economische en sociale ontwikkeling en armoedebestrijding te observeren.

Hij noemde LMC een model van regionale samenwerking en zei dat het mechanisme een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de economische en sociale ontwikkeling van de zes landen. Hij drong er bij de media van de zes landen op aan om de samenwerking verder te versterken om bekendheid te geven aan de maatregelen die deze landen hebben genomen om gezamenlijk de ecologie langs de Lancang-Mekong-rivier te beschermen en duurzame ontwikkeling van de regio te bevorderen.

"Mediakanalen uit de zes landen zouden regelmatig communicatieactiviteiten kunnen lanceren om van elkaar te leren", zei hij.

Adjunct-directeur-generaal van het Cambodjaanse staatspersbureau Agence Kampuchea Presse Khan Sophirom zei dat landen langs de Lancang-Mekong-rivier een enorm potentieel hebben op het gebied van economische en politieke ontwikkeling, en de top weerspiegelde hun vaste vastberadenheid om uitdagingen het hoofd te bieden en duurzame ontwikkeling te bevorderen.

Hij riep de media uit deze landen op om de samenwerking te versterken, traditionele vriendschappen te verdiepen en bij te dragen aan de opbouw van een Lancang-Mekong-gemeenschap met een gedeelde toekomst.

Sudruethai Lertkaserm, plaatsvervangend directeur-generaal van de afdeling Public Relations van de regering van Thailand prees de vruchtbare resultaten van LMC door de jaren heen. Ze hoopt dat de zes landen de communicatie over het delen van informatie, cultuur, milieubescherming en groene ontwikkeling kunnen verbeteren.

Assistent-minister van Buitenlandse Zaken van China, Nong Rong, zei in zijn toespraak dat China op alle fronten hoogwaardige ontwikkeling en Chinese modernisering bevordert, wat nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden zal bieden voor de rest van de wereld, vooral de omringende landen.

China zal vasthouden aan het beleid van het smeden van vriendschappen en partnerschappen met zijn buren, en zal samenwerken met relevante landen om de Lancang-Mekong-regio uit te bouwen tot een demonstratiegebied voor hoogwaardige Belt and Road-samenwerking, een zone van baanbrekende inspanningen onder China's Global Development Initiative en het Global Security Initiative, en het beste voorbeeld van het Global Civilization Initiative.

Vu Mai Hoang, een lid van het leaderboard van de Vietnamese krant Nhan Dan en hoofdredacteur van Nhan Dan Weekend, zei dat intermenselijke uitwisselingen een belangrijke manier blijven voor mensen uit verschillende landen om ervaringen uit te wisselen en vriendschap te consolideren. en nieuwsmedia spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van dergelijke uitwisselingen.

Mediasamenwerking onder LMC is met name relevant voor het bevorderen van communicatie tussen mensen en regionale samenwerking en ontwikkeling, voegde hij eraan toe.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending