Verbind je met ons

Bosnië-Herzegovina

Nieuwe vredesgezant krijgt vijandige ontvangst van Bosnisch-Servische leiders

DELEN:

gepubliceerd

on

Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Bosnië en Herzegovina Christian Schmidt spreekt tijdens de overdrachtsceremonie in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina op 2 augustus 2021. REUTERS/Dado Ruvic

Duitse politicus Christian Schmidt (foto) took up the post of Bosnia’s international peace overseer on Monday (2 August) after a hostile reception by Bosnian Serb leaders who want the Office of the High Representative (OHR) to be scrapped, schrijft Daria Sito-sucic.

Schmidt, een voormalige minister, verving de Oostenrijkse diplomaat Valentin Inzko na twaalf jaar als internationale hoge vertegenwoordiger in Bosnië, wiens kantoor toezicht houdt op het vredesakkoord van Dayton uit 12.

“It’s an honour for me to take this responsibility and serve the people of Bosnia-Herzegovina,” Schmidt said during the official takeover ceremony in the capital of Sarajevo.

But Milorad Dodik, the Serb member of Bosnia’s tripartite presidency, said Schmidt was not welcome.

“You were not chosen as the High Representative. The Serb Republic … will not respect anything you do,” he said.

The OHR was set up as part of the U.S.-brokered Dayton peace accords that ended Bosnia’s 1992-95 war to supervise the reconstruction of a country torn apart by conflict in which 100,000 died.

advertentie

Schmidt’s approval in late May by the Steering Board of the Peace Implementation Council, a body gathering representatives of major world organisations and governments, was rejected by Bosnian Serbs and their ally Russia. Lees meer.

Eind juli slaagden Rusland en China er ook niet in om de VN-Veiligheidsraad ertoe te bewegen een aantal OHR-bevoegdheden te ontnemen en deze te sluiten. Lees meer.

De Bosnische Serven vragen al lang om de sluiting van het OHR.

Last week, the parliament of Bosnia’s Serb-dominated Serb Republic rejected making the denial of the Srebrenica genocide a crime, threatening the dissolution of Bosnia and passing its own decrees instead. Lees meer.

Servische nationalisten ontkennen dat er in 1995 genocide plaatsvond in de door de VN beschermde enclave Srebrenica, toen ongeveer 8,000 moslimmannen en -jongens werden vermoord door Bosnisch-Servische strijdkrachten, ondanks dergelijke uitspraken van twee internationale rechtbanken.

Internationale gezanten, wier bevoegdheden voortvloeien uit het vredesverdrag van Dayton, kunnen wetten opleggen en ambtenaren ontslaan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending