Verbind je met ons

Bangladesh

Bangladesh is een land met enorme kansen geworden

DELEN:

gepubliceerd

on

Bangladesh is door een van de grootste bankiers in Azië aangemerkt als 'een oase van groei' en 'een land met enorme kansen'. Politiek redacteur Nick Powell kijkt hoe het land ondanks alle internationale economische uitdagingen vooruit blijft gaan.

Bangladesh viel op door zijn veerkrachtige economie, die in drie jaar tijd met meer dan 17% groeide, ondanks een wereldwijde pandemie en de economische schokken die een groot deel van de wereld in zijn greep hebben. Internationale bankier Benjamin Hung, die CEO is van Standard Chartered for Asia, was onlangs in de hoofdstad Dhaka om te bekijken wat er wordt bereikt in wat hij 'een oase van groei' noemde.

“Bangladesh lijkt me een land met enorme kansen. Het doorstaat een periode van verhoogde externe druk en economische tegenwind die veel economieën heeft getroffen. Nu het economische groeitraject stabiel blijft en de verzachtende effecten van beleidsmaatregelen zichtbaar zijn, lijkt het erop dat Bangladesh op koers blijft om duurzame groei te bereiken”, vertelde hij aan de Dhaka. Daily Star.

De heer Hung identificeerde voortdurende investeringen in infrastructuur als een cruciale factor, met als voorbeeld de recente voltooiing van de Padma River Bridge, een in eigen land gefinancierd project dat het vervoer voor een groot deel van het land en zijn buren heeft veranderd. In het Future of Trade-rapport van zijn in Londen gevestigde bank wordt Bangladesh beschreven als een hypergroeimarkt, die snel op weg is om een ​​belangrijke wereldwijde handelspartner te worden.

Bangladesh realiseerde van 2010 tot 2020 de hoogste cumulatieve bbp-groei ter wereld. In anderhalf decennium heeft het meer dan 25 miljoen mensen uit de armoede getild. Vorig jaar bevestigden de VN dat Bangladesh tegen 2026 zou afstuderen uit de categorie minst ontwikkelde landen. Het is een zeldzame prestatie en des te opmerkelijker voor wat het op een na armste land ter wereld was bij onafhankelijkheid in 1971.

Het is een verhaal dat zich zal voortzetten: de Asian Development Bank voorspelt een bbp-groei van 6.9% in 2022 en 7.1% in 2023. Dat houdt in dat nieuwe sectoren van de economie moeten groeien om het succes te evenaren van wat is bereikt in gevestigde industrieën, zoals kleding fabricage. De premier, sjeik Hasina, heeft gesproken over het leggen van de basis voor een dynamische technologische sector.

"We vestigen universiteiten in elk district van Bangladesh en technische en beroepsinstellingen in elke provincie", zei ze. “We stimuleren onze jongeren om te innoveren in plaats van te imiteren. We willen dat onze jonge mensen ondernemers zijn en start-ups een hoge prioriteit geven”.

advertentie

Het hoge aandeel jonge hoogopgeleiden is een van de voordelen van Bangladesh. De mediane leeftijd is 28, vergeleken met 38 in zowel China als de VS - en 44 in de Europese Unie. Het land loopt ook voorop in het omgaan met klimaatverandering, zowel in binnen- als buitenland, en roept alle landen van de wereld op om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Sheikh Hasina zegt dat haar regering klimaatverandering heeft geïntegreerd in haar nationale ontwikkelingsbeleid. "Een groot deel van ons ontwikkelingsbudget gaat naar de aanpak van klimaatverandering", zei ze. “Als het niet was beïnvloed door klimaatverandering, had ons BBP decennialang met 10% plus kunnen groeien, waarmee de ontwikkelingsambities van 165 miljoen mensen werden vervuld. Bangladesh is niet verantwoordelijk voor klimaatverandering, dus het is ons recht om preferentiële en onvoorwaardelijke toegang tot groene klimaattechnologieën te zoeken”.

Een gebied waar Bangladesh tot nu toe is achtergebleven, betreft buitenlandse directe investeringen. Maar een andere in Londen gevestigde internationale bank, Lloyds, heeft betoogd dat Bangladesh door zijn strategische geografische ligging, natuurlijke hulpbronnen, sterke binnenlandse consumptie, door de particuliere sector geleide groei, sterke deviezenreserves en recentelijk vereenvoudigde wetten voor buitenlandse investeerders een aantrekkelijke kandidaat voor investeringen is.

Professor Shibli Rubayet-Ul-Islam, voorzitter van de Bangladesh Securities and Exchange Commission, zegt dat potentiële buitenlandse investeerders nog steeds niet genoeg weten over wat zijn land te bieden heeft. "De regering van Bangladesh is bedrijfsvriendelijk en het rendement op investeringen is ongeëvenaard", zei hij. “Bangladesh heeft investeringen nodig in energie, wegen, spoor en scheepvaart. We hebben een enorme delta en de blauwe economie zit vol potentie, net als hernieuwbare energie”.

Het wereldwijde bewustzijn van de economische kracht van Bangladesh blijft te vaak beperkt tot de kledingsector. Het is de op één na grootste ter wereld en blijft 25% groeien, maar andere exporten breiden zich uit. De farmaceutische industrie exporteert nu naar 42 landen en andere vormen van productie nemen toe. Het is een succesverhaal dat de wereld moet opmerken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending