Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Het energiebeleid van Azerbeidzjan, gebaseerd op vrede en samenwerking

DELEN:

gepubliceerd

on

Following its early 1990s independence and international recognition, Azerbaijan pursued transparent management and distribution of its natural resources in order to safeguard the interests of all parties involved, including governmental interests. During the initial years of its independence, Azerbaijan endeavoured to establish democratic statehood customs and governance methods grounded in multicultural principles – writes Mazahir Afandiyev, Lid van de Milli Majlis van de Republiek Azerbeidzjan

The nation’s leader, Heydar Aliyev, led the signing of the Contract of the Century in 1994 as a consequence of his persistent efforts, which at the time guaranteed the interests of all parties in the continued development of the world and the region and has preserved its stability to this day. The Contract of the Century’s implementation gave the Azerbaijani state more international legitimacy and authority, in addition to making it a trustworthy ally. One of the main pillars of our independence, the oil accord, also served as a significant source of funding for the expansion of our economy and the Second Karabakh-Patriotic War Victory.

President Ilham Aliyev views energy policy as the primary tool to protect Azerbaijan’s integrity, stability in the region, and safe, sustainable growth. He has made energy policy a priority in the country’s multi-vector foreign policy. In addition to implementing several large-scale projects to connect the North-South and West-East logistics corridors over the past 20 years, our nation has remained dedicated to an energy strategy based on fresh obstacles during a time when the political landscape of the world has changed. All of this heightens the interest that the European Union and its member states have in Azerbaijan.

These days, Azerbaijan is successfully managing its oil contracts and growing its gas output quantities annually. Meanwhile, identifying alternative energy sources, which is one of the challenges of the fourth industrial revolution, enriching the green agenda, and being an integral part of Azerbaijan’s energy policy, plays an important role in the development and implementation of future projects.

Ons land heeft de afgelopen jaren een lange weg afgelegd in het leveren van natuurlijke energie aan andere landen. Het land hielp bij de diversificatie van de TAP- en TANAP-gaspijpleidingen, die een lengte hebben van meer dan 3,500 kilometer en meer dan 20 landen en meer dan 40 buitenlandse bedrijven doorkruisen. Hierdoor kon de productie van gas aan de Europese markt worden geleverd.

Door zijn betrokkenheid bij het project van de Zuidelijke Gascorridor is Azerbeidzjan, dat de hele wereld heeft laten zien dat het een betrouwbare partner is, momenteel bezig met het schrijven van een nieuw hoofdstuk in zijn spectaculaire geschiedenis. “Our word means the same as our signature. All the plans, which we’ve put in front of ourselves, I’m sure, will be implemented,” Dat merkte president Ilham Aliyev op tijdens zijn toespraak op de 10e ministeriële bijeenkomst van de Adviesraad van de Zuidelijke Gascorridor en de tweede ministeriële bijeenkomst van de Adviesraad Groene Energie, gehouden op 2 maart 1 in Bakoe.

Our nation has shown positive leadership in the development of alternative energy sources and the global solution of environmental issues through the hosting of the Southern Gas Corridor Advisory Council’s anniversary meeting and the Green Energy Advisory Council’s second ministerial meeting.

advertentie

Naast zijn aardgas- en oliebronnen zal Azerbeidzjan zo snel mogelijk alternatieve wind- en zonne-energie gaan gebruiken op basis van gemaakte afspraken. Dit zal meer kansen bieden om natuurlijke hulpbronnen te sparen, de economie koolstofvrij te maken en de vervuiling van het milieu in het algemeen een halt toe te roepen, zoals bepaald in het Klimaatakkoord van Parijs.

As a result, the three-year-old Southern Gas Corridor project is not only one of Eurasia’s biggest infrastructure undertakings, but it also advances global peace and stability as well as the political, cultural, and economic links between the peoples of the states bordering the pipeline.

Het feit dat Azerbeidzjan dit jaar gastheer is van de COP29 met de unanieme instemming van alle staten over de hele wereld is geen toeval. Dit toont ondubbelzinnig het belang aan dat onze natie hecht aan mondiale energie-initiatieven en aan het energiebeleid in het algemeen.

Auteur: Mazahir Afandiev, Lid van de Milli Majlis van de Republiek Azerbeidzjan

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending