Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Het Azerbeidzjaanse volk zal van de COP29-top een platform voor duurzame vrede maken

DELEN:

gepubliceerd

on

Klimaatverandering is een groot gevaar voor de biodiversiteit op aarde en vormt bovendien een ernstige bedreiging voor de beschaving en duurzame ontwikkeling wereldwijd. Smeltende gletsjers, vroege bloei van planten, stijgende luchttemperaturen, droogtes, branden, natuurrampen en crises in de economie en de samenleving die verergerd worden door de klimaatverandering zijn allemaal duidelijke tekenen van mondiale klimaatverandering. De aanzienlijke hoeveelheid koolstofdioxide die in de meeste staten met grote industriële centra in de atmosfeer vrijkomt als gevolg van de veranderingen die de Vierde Industriële Revolutie teweeg heeft gebracht, maakt de strijd tegen de klimaatverandering veel moeilijker, schrijft Mazahir Afandiev, lid van de Milli Majlis van de Republiek Azerbeidzjan.

Het is belangrijk te vermelden dat deze urgente kwestie eind vorige eeuw voor het eerst ter sprake kwam. Een van de meest cruciale acties in de strijd tegen de klimaatverandering voor het oplossen van dergelijke internationale politieke kwesties was het houden van een ecodialoog. Met de goedkeuring van het VN-Raamverdrag inzake Klimaatverandering in 1992 gaven regeringen en landen over de hele wereld hun goedkeuring aan het aannemen van agressievere maatregelen in de toekomst. Deze Conventie, die oproept tot de voortdurende uitwisseling van informatie, concepten en discussies en tegelijkertijd verbeteringen in het politieke bestuur en het wetenschappelijk inzicht overweegt, heeft aanvullende verplichtingen mogelijk gemaakt.

Azerbeidzjan is altijd gevoelig geweest voor deze uitdagingen. Het milieugebied, waarover president Ilham Aliyev de afgelopen twintig jaar specifieke controle heeft overgenomen in de context van langetermijnhervormingen, betreft de bereidheid van het land voor nieuwe uitdagingen in de context van de klimaatverandering. Het VN-Raamverdrag inzake klimaatverandering werd in 20 door Azerbeidzjan geratificeerd. Azerbeidzjan ondertekende op 1995 april 22 de Overeenkomst van Parijs (aanvulling op het VN-Raamverdrag inzake klimaatverandering) en de Milli Majlis ratificeerde deze in oktober van hetzelfde jaar.

De duurzame ontwikkelingsstrategie van Azerbeidzjan omvat zowel officieel beleid gericht op het verbeteren van de milieutoestand als grootschalige werkzaamheden om de milieuproblemen van het land op te lossen. 2010 werd in Azerbeidzjan uitgeroepen tot het “Jaar van de Ecologie” als gevolg van de voltooide werkzaamheden; in 2013 werden in ons land verschillende nationale en internationale evenementen gehouden in samenhang met het Jaar van de Ecologie, dat in de hele GOS-regio werd aangekondigd; Bovendien was een van de doelstellingen in het document “Azerbeidzjan 2030: Nationale prioriteiten van sociaal-economische ontwikkeling”, dat op 2 februari 2021 werd ondertekend, het transformeren van de natie in een land met een schoon milieu en “groene groei”.

Het feit dat Azerbeidzjan zojuist opnieuw een aanzienlijk succes heeft geboekt, is niet toevallig. Bijgevolg stond de 29e zitting van de Conferentie van de Partijen bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering, oftewel COP29, gepland voor volgend jaar in Bakoe, een van de mooiste steden ter wereld.

Over het algemeen was een van de belangrijkste aandachtspunten van het omvangrijke buitenlandse beleid van Azerbeidzjan het promoten van onze natie, haar natuurlijke hulpbronnen, haar demografische potentieel, haar geopolitieke locatie en alle gebieden van cultuur, kunst en muziek wereldwijd.

Tot dusverre heeft Azerbeidzjan met succes talloze internationale conferenties en andere opmerkelijke evenementen georganiseerd, waarmee het zichzelf heeft bewezen als een betrouwbare partner in de mondiale arena. Bovendien wordt Baku nu beschouwd als een van de beste locaties voor het effectief organiseren van belangrijke internationale evenementen en het verwelkomen van hoogwaardigheidsbekleders die het land bezoeken, dankzij de infrastructurele vooruitgang die is geboekt.. “Dat verdienen wij ten volle. Als gevolg van ons beleid hebben wij op wereldschaal zeer sterke posities verworven. Het respect voor Azerbeidzjan in de internationale arena groeit met de dag, en we hebben dit respect verdiend met onze acties, werk en beleid.” President Ilham Aliyev verklaarde dit tijdens een bijeenkomst op 15 december, gewijd aan COP29, die het jaar daarop in onze staat zal plaatsvinden.

advertentie

De verklaringen van de president zijn in het echte leven al gevalideerd. Azerbeidzjan, dat in 1994 het ‘Contract van de Eeuw’ ondertekende en over de hele wereld bekend staat als een betrouwbaar olie- en gasland, verandert zijn energiestrategie effectief in een beleid van ‘groene’ energie en een ‘groene’ economie. de vierde industriële revolutie.

Meer specifiek heeft Azerbeidzjan in de nasleep van de Tweede Karabach-Patriottische Oorlog een leidende rol op zich genomen bij het verbeteren van de mondiale energiezekerheid door het initiëren van vele grote megaprojecten gericht op het stimuleren van de “groene” economie en de “groene” energieproductie. Vanuit dit gezichtspunt geven bevriende landen blijk van een sterke wens om de huidige banden te versterken op het gebied van de export van in eigen land geproduceerde alternatieve energie naast olie en gas.

Ons belangrijkste doel tijdens COP29, dat plaatsvindt in 2024, is om de wereld te laten zien dat de energiestrategie van Azerbeidzjan momenteel prioriteit geeft aan de ontwikkeling van nieuwe vormen van “groene” energie en deze op de wereldmarkt te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat onze jongeren en vrijwilligers bij het organiseren van dit evenement, samen met staten en niet-gouvernementele organisaties, het maatschappelijk middenveld en internationale organisaties, de grootste inspanningen zullen leveren. Ik geloof dat zij op dit platform ook toewijding en heldenmoed zullen tonen, zoals zij hebben aangetoond tijdens de grandioze en uitgebreide internationale evenementen die tot nu toe in ons land zijn gehouden.

President Ilham Aliyev zei tegen de aanwezigen op het 6e solidariteitsforum van Azerbeidzjaanse vrijwilligers op 13 december in Bakoe: “Het is verheugend dat onze vrijwilligers zich vandaag de dag enthousiast aansluiten bij sociale initiatieven en innovatieve projecten in alle uithoeken van het land, in lijn met de doelstellingen en principes van het staatsjeugdbeleid gericht op de voortdurende vooruitgang van Azerbeidzjan.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending