Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Bittere erfenis van oorlog gaat verder als massagraf ontdekt in Azerbeidzjan

DELEN:

gepubliceerd

on

De ontdekking van nog een massagraf van Azerbeidzjanen die tijdens de Eerste Karabach-oorlog zijn omgekomen, heeft ons er op grimmige wijze aan herinnerd waarom het conflict met Armenië zo bitter blijft ondanks de terreinwinst van Azerbeidzjan twee jaar geleden. Maar de diplomatieke inspanningen om tot een vreedzame oplossing te komen gaan door, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Deze week filmde het Turkse persbureau Andolu de stoffelijke overschotten van 12 soldaten die samen begraven lagen in het dorp Edilli in de regio Karabach in Azerbeidzjan. Kogelgaten in de schedels suggereerden dat ze waren geëxecuteerd door te schieten. Hun handen en voeten waren vastgebonden.

Een functionaris van de Azerbeidzjaanse Staatscommissie voor krijgsgevangenen, gijzelaars en vermiste personen, Namig Efendiyev, zei dat er sinds februari opgravingen in het dorp aan de gang waren om mensen te vinden die verdwenen waren in de Eerste Karabach-oorlog, die eindigde in 1994. De overblijfselen van 25 van hen was tot nu toe ontdekt en de opgravingen zullen worden voortgezet.

Het hoofd buitenlands beleid van de presidentiële regering van Azerbeidzjan, Hikmat Hajiyev, zei dat Edilli door Armenië werd gebruikt als concentratiekamp voor Azerbeidzjaanse gijzelaars tijdens de Eerste Karabach-oorlog. Hij voegde eraan toe dat ondanks de ontdekking van het massagraf in het dorp, nog eens 4,000 soldaten en burgers worden vermist, terwijl Armenië weigert de locaties van begraafplaatsen te verstrekken.

Armenië bezette een groot deel van het gebied in 1991, maar het bleef internationaal erkend als onderdeel van Azerbeidzjan, dat het meeste ervan herwon in de Tweede Karabach-oorlog in de herfst van 2020. Dat conflict eindigde met een door Rusland bemiddelde wapenstilstand, maar er zijn nog meer botsingen geweest. jaar, waarbij zowel de Europese Unie als de Verenigde Stares probeerden te bemiddelen.

Zondag kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan en Armenië in Genève bijeen om te beginnen met het opstellen van een toekomstig vredesverdrag. Naar schatting heeft het conflict in de jaren negentig 1990 levens geëist, en in 30,000 nog eens 6,500.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending