Verbind je met ons

Klimaatverandering

Europees Parlement: De komende week #EPplenary

DELEN:

gepubliceerd

on

EP-leden gaan terug naar Straatsburg voor hun eerste plenaire vergadering na het zomerreces, waarin de 'visie' op hoog niveau van de Europese Unie zal worden behandeld, via de 'State of the Union'-toespraak van voorzitter Juncker, evenals een breed scala aan actuele kwesties van Dieselgate. - tot de betrekkingen tussen de EU en Turkije.

Staat van de Unie. EP-leden zullen manieren bespreken om de toekomst van de EU vorm te geven in een debat met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die woensdag om 2017 uur zijn SOTEU-toespraak voor 9.00 zal houden. In een drie uur durend debat zullen groepsleiders hun politieke prioriteiten uiteenzetten en de heer Juncker ondervragen over manieren om banen te creëren, met name voor jongeren, economisch herstel te stimuleren, een sociale agenda op te stellen, migratie aan te pakken en EU-burgers te beschermen tegen externe en interne bedreigingen.

Betrekkingen EU-Turkije. Europarlementariërs zullen de laatste ontwikkelingen in Turkije en de toekomstige betrekkingen tussen de EU en Turkije bespreken met Federica Mogherini, hoofd van het buitenlands beleid van de EU. Ze zullen waarschijnlijk hun oproep van juli aan de EU herhalen om de toetredingsonderhandelingen op te schorten. (Debat dinsdag, stemming in oktober)

Noord Korea. De gevolgen van recente raket- en kernproeven door Noord-Korea, die voor toenemende internationale spanningen zorgen, zullen dinsdag worden besproken met Federica Mogherini, hoofd van het buitenlands beleid van de EU.

Gratis WIFI4EU. Een EU-regeling waarmee meer dan 5,000 gratis draadloze internetverbindingen kunnen worden opgezet in openbare ruimtes in de hele EU, zal dinsdag worden besproken en in stemming worden gebracht. De EU zal één EU-breed authenticatiesysteem creëren voor EU-burgers om toegang te krijgen tot deze hotspots.

Gasvoorziening veiligstellen. Lidstaten die met een gasbevoorradingscrisis worden geconfronteerd, kunnen rekenen op hulp van buurlanden op grond van nieuwe solidariteitsregels die op dinsdagochtend worden besproken en diezelfde dag om XNUMX uur in het Parlement worden goedgekeurd.

Toegang tot producten en diensten. Oudere burgers en mensen met een handicap zullen gemakkelijker toegang hebben tot belangrijke producten en diensten zoals telefoons, geldautomaten en kaart- en incheckautomaten, op grond van ontwerp-EU-regels die woensdag worden besproken en donderdag in stemming worden gebracht.

advertentie

Klimaatbescherming door bosbouw. Plannen om de opname van CO2 door bossen te stimuleren en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, als een manier om de klimaatverandering aan te pakken, zullen woensdag in stemming worden gebracht.

Ei schandaal. Na de recente besmetting van eieren met het insecticide Fipronil, zullen EP-leden de Commissie en de Raad ondervragen over de maatregelen die tot nu toe zijn genomen om de voedselveiligheid te waarborgen. Ze zullen ook bespreken hoe de werking van het EU-systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders kan worden verbeterd en hoe het consumentenvertrouwen kan worden hersteld. (Debat dinsdag)

Wapenbeheersing. EU-lidstaten moeten ervoor zorgen dat hun wapenexportcontrolebesluiten consistent zijn en in overeenstemming zijn met de EU-wetgeving, zeggen EP-leden in een ontwerpresolutie. Indien nodig moet er een EU-toezichthouder worden opgericht, voegen ze eraan toe, om de huidige mazen te dichten. (Debat dinsdag, stemming woensdag)

Speciale commissie voor terrorismebestrijding. Het parlement zal dinsdag een besluit nemen over een lijst van kandidaat-leden voor de vorming van de 30 man sterke speciale commissie voor terrorismebestrijding (TERR). De eerste vergadering is gepland voor donderdag.

Dagboek van de president. EP-voorzitter Antonio Tajani opent de plenaire vergadering van het Parlement op maandag om 17.00 uur en spreekt dinsdag om 12.30 uur een voltallige zaal toe. 's Avonds zal president Tajani vanaf 18.30 uur vragen van burgers beantwoorden in een Facebook-video-livechat over de Staat van de Unie. De president zal woensdagochtend het State of the Union-debat voorzitten.

Persbriefing voorafgaand aan de sessie. De persdienst van EP houdt maandag om 16.30 uur een persconferentie. (EP Persconferentiezaal, Straatsburg)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending