Verbind je met ons

Energie

Resultaat van de bilaterale gasbijeenkomst EU-Oekraïne in Wenen

DELEN:

gepubliceerd

on

ENERGIE5515Op 27 augustus zei Maroš Šefčovič, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Energie-unie (foto) voorzitter van de gesprekken over energiezekerheid met Oekraïne in Wenen. Oekraïne werd vertegenwoordigd door de minister van Energie en Kolenindustrie Vladimir Demchyshyn, evenals de CEO van Naftogaz, Andriy Kobolyev.

De bijeenkomst verliep in een constructieve sfeer en was gericht op de noodzakelijke acties om in de winter een stabiele gaslevering aan Oekraïne en via Oekraïne aan de EU te garanderen. De bijeenkomst werd georganiseerd op initiatief van de Europese Commissie en diende als tussenstap met het oog op de voorbereiding van de volgende ronde van trilaterale gasonderhandelingen tussen de Europese Commissie, Rusland en Oekraïne. De bijeenkomst van gisteren zal worden gevolgd door een bilaterale bijeenkomst met de Russische minister van Energie op 11 september in Wenen. De Europese Commissie treedt op als bemiddelaar in de laatste ronde van trilaterale gesprekken die in maart 2015 van start ging.

De Commissie streeft ernaar een nieuw protocol inzake de gasleveringen van Rusland aan Oekraïne voor het volgende stookseizoen tot eind maart 2016 mogelijk te maken. De Commissie blijft ervan overtuigd dat een vervolg op het winterpakket van 2014 alle partijen in staat zou stellen een aanvaardbaar kader te vinden voor de handel en aankoop van gas. Energieveiligheid kwam gisterochtend in Brussel ook ter sprake tijdens een ontmoeting tussen president Jean-Claude Juncker en de Oekraïense president Petro Porosjenko. Persverklaringen zijn beschikbaar op Europe by Satellite.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending