Verbind je met ons

Conflicten

Christelijke bekeerling voorwaardelijk vrijgelaten vóór Perzisch nieuwjaar

DELEN:

gepubliceerd

on

???????????????????????????????Mojtaba Seyyed-Alaedin Hossein, een christelijke bekeerling uit Iran, is slechts een paar dagen voor het Iraanse Nieuwjaar voorwaardelijk vrijgelaten uit de gevangenis van Adel-Abad, volgens een rapport van Mensenrechten zonder Grenzen. Hij heeft meer dan drie jaar in de gevangenis gezeten.

Zijn voorwaardelijke vrijlating werd verleend nadat hij drie maanden gratie had gekregen voor zijn “artistieke activiteiten in de gevangenis”. Zijn gevangenschap is een direct gevolg van het feit dat hij een christen is die actief evangelist onder Farsi-sprekende Iraniërs. Individuen zoals Mojtaba zijn de afgelopen jaren onderworpen aan arrestaties en zware straffen door de Iraanse autoriteiten.

Esmaeil (Homayoun) Shokouhi, een andere christelijke gevangene, kreeg ook een vergunning voor tien dagen verlof. Eerder, op 10th van november 2014 werd dhr. Shokouhi voorwaardelijk vrijgelaten na een gevangenisstraf van twee jaar en acht maanden. Een paar dagen na zijn vrijlating kondigde een rechter van de Revolutionaire Rechtbank echter aan dat deze voorwaardelijke vrijlating niet had mogen worden verleend en verzocht hij om de heer Shokouhi terug te brengen naar de gevangenis.

Een groep christenen, waaronder Mojtaba Seyyed-Alaedin Hossein, Esmaeil (Homayoun) Shokouhi, Vahid Hakkani en Mohammad-Reza (Kourosh) Partoei, werd op 8 februari 2012 gearresteerd tijdens een inval door veiligheidsautoriteiten in hun huizen. Een van de huizen die werden overvallen, werd gebruikt als ontmoetingsplaats voor christelijke gelovigen.

Het Revolutionaire Hof van Shiraz veroordeelde elk van deze mannen tot drie jaar en acht maanden gevangenisstraf wegens “het bijwonen van huiskerken, evangelisatie, contact met buitenlandse christelijke ministeries, propaganda tegen het islamitische regime door middel van evangelisatie en het verstoren van de nationale veiligheid”. Ze werden ook beschuldigd van het zich overgeven aan subversieve internetactiviteiten, ondanks dat ze waren gearresteerd tijdens een gebedsbijeenkomst.

Christian Solidarity Worldwide's Advocacy Director Andrew Johnston had eerder over deze veroordelingen verklaard: “Opnieuw worden Iraanse christenen geconfronteerd met beschuldigingen die in politieke termen zijn verwoord en die in werkelijkheid voortkomen uit hun geloofskeuze en hun verlangen om het recht uit te oefenen om in gemeenschap met anderen te aanbidden, zoals gegarandeerd in artikel 18 van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (ICCPR), waarbij Iran partij is.”

Mansour Borji, woordvoerder van de Artikel 18-commissie, is van mening dat het uiten van veiligheidsbeschuldigingen tegen Iraanse christenen wordt gebruikt als dekmantel om het harde optreden tegen religieuze activiteiten van christenen in het land te rechtvaardigen. De heer Borji zei: “Om internationale controverses te voorkomen, beschuldigt het Iraanse regime gewetensgevangenen van veiligheidsaanklachten en beperkt het hun religieuze vrijheid door middel van dubbelzinnige en irrationele interpretaties van de wet.”

advertentie

In zijn laatste rapport uitte Ahmad Shaheed, de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Iran, zijn diepe bezorgdheid over de schending van de godsdienstvrijheid in Iran en wees erop dat er momenteel 92 christelijke gevangenen in Iraanse gevangenissen zitten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending