Verbind je met ons

EU

Verkeersveiligheid Commissie statistieken tonen kleine verbetering voor 2014

DELEN:

gepubliceerd

on

13321-005Following two years of solid decreases in the number of people killed on Europe’s roads, the first reports on road deaths in 2014 are disappointing. According to the figures released today (24 March), the number of road fatalities has decreased by approximately 1% compared to 2013. This follows on the 8% decrease in 2012 and 2013. The figures reveal a total of 25 700 road deaths in 2014 across all 28 Member States of the EU. Whilst this is 5700 fewer than in 2010, it falls short of the intended target decrease. A full overview is available in the Annex.

Violeta Bulc, EU Commissioner for Transport said: “It’s sad and hard to accept that almost 70 Europeans die on our roads every day, with many more being seriously injured. The figures published today should be a wake-up call. Behind the figures and statistics there are grieving spouses, parents, children, siblings, colleagues and friends. They also remind us that road safety requires constant attention and further efforts.” She added: “We need to step up our work for the coming years, to reach the intended EU target of halving the number of road deaths by 2020. Let’s work together to make sure more people come home safely at the end of their journey. This is one of my priorities and should be one of the priorities of all governments in all the Member States!”

In 2014 laten de landspecifieke statistieken (zie bijlage) zien dat het aantal verkeersdoden nog steeds sterk varieert binnen de EU. Het gemiddelde sterftecijfer in de EU voor 2014 zal naar verwachting 51 verkeersdoden per miljoen inwoners bedragen. Malta, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk rapporteren nog steeds de laagste verkeersdoden, met minder dan 30 doden per miljoen inwoners. Vier landen melden nog steeds sterftecijfers van meer dan 90 doden per miljoen inwoners: Bulgarije, Letland, Litouwen en Roemenië.

Uit de vandaag gepubliceerde cijfers blijkt echter dat het totale aantal verkeersdoden in de EU sinds 18.2 met 2010% is afgenomen. Sommige Europese landen melden een beter dan gemiddelde verbetering van de verkeersveiligheid over de jaren heen. Dit is met name het geval in Griekenland, Portugal en Spanje. Evenzo melden Denemarken, Kroatië, Malta, Cyprus, Roemenië, Italië, Slovenië en Tsjechië een daling van het aantal verkeersdoden boven het EU-gemiddelde voor 2010-2014.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending