Verbind je met ons

Voorpagina

Wereld Tuberculose Dag: Roemenië vecht terug

DELEN:

gepubliceerd

on

MDR-mycobaterium-tuberculoseIn Roemenië sterven drie mensen aan tuberculose en dagelijks wordt bij nog eens 45 mensen de diagnose van deze levensbedreigende ziekte gesteld. Met behulp van de Noorse subsidies kan Roemenië voor veel meer patiënten een eerdere diagnose en een betere behandeling bieden. “Het belang van dit programma spreekt voor zich: Roemenië heeft de hoogste incidentie van multiresistente tuberculose in de Europese Unie”, zei de Noorse ambassadeur in Roemenië, Tove Bruvik Westberg. Wereldtuberculosedag vandaag (24 maart). “Dit project is een belangrijke stap in de uitroeiing van tuberculose, zowel in Roemenië als in Europa.”

Multiresistente tuberculose (MDR-TB)

Er wordt geschat dat er elk jaar meer dan 800 nieuwe gevallen van MDR-TB in Roemenië zijn, maar dat slechts 60% van de gevallen wordt opgespoord. Multiresistente tuberculose is potentieel dodelijk en kan niet met gewone antibiotica worden behandeld. Patiënten moeten minimaal drie maanden in het ziekenhuis verblijven en twee jaar medicatie nodig hebben.

Peer support

LHL International Tuberculosis Foundation (LHL International) is de Noorse projectpartner voor dit project. LHL organiseert vandaag een conferentie in Oslo ter gelegenheid van Wereldtuberculosedag (24 maart). Eén aspect van hun werk is het stimuleren van peer-work, wat betekent dat voormalige patiënten ondersteuning bieden aan degenen die momenteel in behandeling zijn. Op de conferentie zal Stefan, een voormalige MDR-TB-patiënt uit Roemenië, spreken over hoe moeilijk het is om een ​​behandeling van twee jaar te doorlopen, en het belang van steun van voormalige patiënten als motivator tijdens de behandelingsperiode.

Goede communicatie is van cruciaal belang

Tuberculose is een ziekte die nog steeds omgeven is door vooroordelen. Ontoereikende informatie en slechte communicatie vergroten het stigma dat patiënten ervaren en kunnen ook de motivatie van patiënten verminderen om hun behandeling af te ronden. De Roemeense Angels Appeal Foundation (RAA) werkt samen met LHL International om ervoor te zorgen dat kwalitatief hoogstaand trainingsmateriaal wordt verstrekt aan patiënten, kwetsbare groepen en het grote publiek. Er wordt ook begeleiding en training voor het personeel gegeven om patiënten te helpen omgaan met de angst, stress en woede die vaak tijdens de behandeling worden ervaren. Als de patiënt goed geïnformeerd is en een goede relatie heeft met de beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, kan hij of zij gemakkelijker het hoofd bieden aan de uitdagingen die de behandeling met zich meebrengt.

advertentie

Diagnostische apparatuur

Een ander essentieel element voor het succes van het project was de aanschaf van nieuwe diagnostische apparatuur. Vroeger duurde het tussen de 21 dagen en drie maanden om MDR-tbc goed te diagnosticeren. Eind februari werd de aankoop van geavanceerde apparatuur voor de snelle diagnose van MDR-tbc afgerond voor acht laboratoria in Roemenië. De projectpromotor, het Marius Nasta Instituut voor Pneumologie, zal de opleiding van personeel in het gebruik van de nieuwe machines coördineren. Door een nauwkeurige diagnose in een kort tijdsinterval (twee tot 48 uur) mogelijk te maken, kunnen patiënten zonder vertraging de juiste behandeling voor hun type tuberculose krijgen.

Meer informatie

De website van het project
Lees hier meer over het Roemeense programma voor volksgezondheidsinitiatieven
Lees meer over programma's en projecten in Roemenië op de landenpagina van de EER- en Noorwegen-subsidies

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending