Verbind je met ons

Conflicten

Mensenrechtenschendingen door de CIA: Europees Parlement roept regeringen op eindelijk actie te ondernemen tegen uitleveringen

DELEN:

gepubliceerd

on

EvaHet Europees Parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen over misbruiken door de CIA als reactie op het recente rapport van de Amerikaanse Senaat over het gebruik van foltering door de CIA, waarin expliciet werd ingegaan op misbruiken door de CIA op EU-grondgebied. Na de stemming verklaarde Eva Joly, woordvoerder van de Groene Burgerlijke Vrijheden (foto):

“Het Parlement probeert opnieuw de druk op EU-regeringen op te voeren om eindelijk hun rol in het misbruik door de CIA op hun grondgebied aan te pakken, met name het illegale vervoer en detentie van gevangenen door de CIA. Het rapport van de Amerikaanse Senaat bevestigde het bestaan ​​van geheime gevangenissen in de EU en het routinematige gebruik van marteling, iets wat het eerdere onderzoek van het Europees Parlement duidelijk had gemaakt. Het leverde echter ook verontrustend nieuw bewijs op dat in bepaalde EU-lidstaten substantiële sommen geld werden geaccepteerd in ruil voor hun samenwerking met de CIA. In het licht hiervan zijn er duidelijke redenen voor het Parlement om zijn onderzoek te reactiveren, en de resolutie van vandaag roept hiertoe op.

“Zonder de betrokkenheid van deze EU-regeringen zou het CIA-uitleveringsprogramma onmogelijk zijn geweest. Het wordt hoog tijd dat de lidstaten hun rol onder ogen zien en naar behoren onderzoek doen naar bevindingen van medeplichtigheid aan rechtenschendingen, inclusief de rol van leidende regeringsleden, en ernaar handelen. Het onderzoeken van de excessen en mislukkingen van het bestaande antiterrorismebeleid is tegen de huidige achtergrond des te belangrijker om te voorkomen dat dezelfde fouten worden gemaakt.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending