Verbind je met ons

EU

ILGA-Europe: Oorzaak voor optimisme in Slovenië

DELEN:

gepubliceerd

on

Ik gaILGA-Europe is zeer bemoedigd door het debat van gisteren (dinsdag 10 februari) over amendementen op de Sloveense wet inzake huwelijks- en gezinsrelaties. Leden van de Sloveense parlementaire commissie voor arbeid, gezin, sociale zaken en mensen met een handicap kwamen gisteren bijeen om te discussiëren over het definiëren van het huwelijk in genderneutrale termen.

Zoals het er nu uitziet, wordt partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht wettelijk geregeld door de wet op het geregistreerd partnerschap; verschillende sociale en economische rechten worden echter niet toegekend aan koppels van hetzelfde geslacht. De Sloveense wet stelt dat het huwelijk een verbintenis is tussen een man en een vrouw. Leden van de commissie beraadslaagden over sekseneutrale huwelijksvoorwaarden en stemden met 11 stemmen voor en 2 tegen een wijziging van de wet op huwelijk en gezinsrelaties.

“Dit is een oneindig praktische suggestie; het stelt voor alle paren met waardigheid en respect te behandelen. Een dergelijke stap zou erop wijzen dat Slovenië zijn koppels van hetzelfde geslacht net zoveel waardeert als zijn heteroseksuele burgers; gebaseerd op basisprincipes van gelijkheid en gezond verstand”, zegt Evelyne Paradis, uitvoerend directeur van ILGA-Europe.

Een nieuwe familiewet die de rechten en bescherming die momenteel door gehuwde heteroseksuele paren worden genoten, uitbreidde tot verbintenissen van hetzelfde geslacht in Slovenië, werd eerder goedgekeurd door het parlement in 2011. Die wet werd echter met een kleine marge verworpen in een referendum dat het jaar daarop werd gehouden. Nu is het tijd om praktische veranderingen door te voeren die voor iedereen werken en ILGA-Europe zal met interesse en hoop luisteren naar de lopende debatten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending