Verbind je met ons

Blogspot

Opinie: EU-Oekraïne – op weg naar de ‘winter van ontevredenheid’

DELEN:

gepubliceerd

on

_74617459_022115829-1Tegen het einde van de week werd het goede nieuws van de vrijlating van de OVSE-afgevaardigden uit Slavjansk volledig overschaduwd door het toenemende bewijs van tragische gebeurtenissen in Odessa, het ooit flamboyante, multinationale en multiculturele haven van de Zwarte Zee, beroemd om het sprankelende gevoel voor humor van zijn inwoners.

Er stroomden dramatische krantenkoppen en video's uit het Oosten – Kramatorsk en Loegansk – die beide burgerslachtoffers hebben geleden bij botsingen tussen troepen en lokale separatisten, die door de nieuwe regering in Kiev als 'terroristen' zijn uitgeroepen. Het niet erkennen van hun macht, die door een staatsgreep is ontnomen, en hun krachtige afwijzing van het opgeven van hun culturele identiteit, betekent dat de Russische taal de belangrijkste oorzaak blijft van de woede van Oekraïense nationalisten.

TV-zenders die verslag deden van de opstand in het Oosten werden uitgedaagd door de verhalen van getuigen die hun persoonlijke ervaringen openbaarden op sociale media, waar de passies hoog waren. De wijdverspreide beelden van verkoolde lijken van aanhangers van de 'federalisering' in Odessa, levend verbrand in het gebouw dat in brand was gestoken door de pro-Maidan-troepen, deden de hoop op verzoening tussen twee vijandige gemeenschappen de bodem in. De Odessa-schrijver Vsevolod Nepogodin, ooggetuige van de massamoord, besluit zijn verhaal met een kreet: “Vanaf nu kun je vermoord worden, alleen maar omdat je Russisch bent.”

Tegelijkertijd worden de sociale netwerken beschuldigd van tweets uit de ‘Pravy-sector’ waarin wordt gezworen “Oekraïne te zullen zuiveren van ‘Colorado-insecten’” – een minachtende naam voor Russen, die het oranje-zwarte Sint-Jorislint dragen als souvenir van de overwinning op het fascisme. .

In de rook van de strijd tussen de twee gemeenschappen gingen de Brusselse condoleances en oproepen tot verzoening voorbij zonder enig effect te sorteren – de ontketende krachten leken te machtig om te benutten.

De ogenschijnlijke intentie om op maandag (5 mei) op ​​te roepen tot een nieuwe ronde van EU-sancties klinkt steeds ontoereikend, omdat het Kremlin niet de macht heeft om de bloeddorstige Pravy-sector te muilkorven, noch om de zorgen van de Russen die in Oekraïne wonen te kalmeren – de video’s van extreme brutaliteit en wreedheden in Odessa kunnen niet worden uitgewist door politieke verklaringen: mensen hebben de waarde hiervan twee keer ingezien. Het document van 21 februari, ondertekend door de ministers van Buitenlandse Zaken, is in de vergetelheid geraakt in de nasleep van het bloedbad op het Maidanplein; de recente verklaringen van Genève werden in Odessa in brand gestoken toen de 'Pravy-sector' molotovcocktails gooide in het gebouw waar ongewapende 'federaliserings'-activisten schuilden.

Deze toenemende intensiteit van het Oekraïense conflict leidt tot bezorgdheid over de veiligheid van de EU – de zekerheid van de gasvoorziening wordt steeds belangrijker: tijdens de bijeenkomst van deze week in Warschau bereikten energiecommissaris Günther Oettinger, de Russische minister Alexandre Novak en zijn Oekraïense tegenhanger Yuri Prodan geen overeenstemming over de Oekraïense gasschuld van 2.2 miljard dollar, die is gegroeid sinds de protesten op het Maidanplein.

advertentie

Gazprom garandeerde de levering in Europa tot eind mei en vroeg vanaf begin juni om een ​​vooruitbetalingssysteem. De tactiek van Oettinger om dezelfde gasprijs op te leggen aan alle EU-leden plus Oekraïne kreeg geen goedkeuring van de Russische energiegigant. Omdat geen enkel ander leverancierland met dit verzoek is geconfronteerd, heeft Gazprom het van de hand gewezen als louter discriminerend.

De Russische minister beschouwde de erkenning door Oettinger van de Oekraïense schuld en de huidige 'niet-betaling' voor de gaslevering echter als een positieve afsluiting van de onderhandelingen, die in mei zullen worden voortgezet.

Ondanks meerdere verklaringen van de internationale financiële instellingen om de nieuwe Oekraïense regering te hulp te komen, zijn de economische en financiële problemen nog steeds niet opgelost. De gevaren van een langdurig gewapend conflict blijven groot, wat extra risico’s met zich meebrengt voor het gastransport via Oekraïens grondgebied. Gazprom blijft de ontwikkeling van de South Stream-pijpleiding promoten als de ultieme oplossing voor allerlei systemische instabiliteiten in Oekraïne. Gevangen in de ban van extreem intense politieke passies en kwetsbaar voor de wervelwinden van de revolutie, wordt het land een steeds gevaarlijker plek voor allerlei soorten activiteiten, waaronder handel.

De verstoring van de gasvoorziening is niets nieuws voor Europa, dat in het verleden te lijden heeft gehad onder winterconflicten over gas tussen Rusland en Oekraïne – de Europeanen hebben nu alle reden om hun eigen ‘winter van ontevredenheid’ te vrezen

 

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending