Verbind je met ons

China

De EU en China voeren investeringsbesprekingen voorafgaand aan het bezoek van president Xi Jinping aan Brussel

DELEN:

gepubliceerd

on

20131120-EU-CHINA-SUMMIT-HVR-XI-JMB-P024415000302-465661Aan de vooravond van het allereerste bezoek van een Chinese president aan de Europese instellingen, zullen de EU en China op 24-25 maart in Brussel hun tweede gespreksronde houden over een investeringsovereenkomst tussen de EU en China. Het bezoek van president Xi Jinping op 31 maart zal naar verwachting een impuls geven aan de onderhandelingen.

Met het oog op de doelstellingen op het gebied van duurzame ontwikkeling wordt verwacht dat de beoogde investeringsovereenkomst de bilaterale investeringsstromen zal stimuleren door markten open te stellen en door een wettelijk kader voor investeringsbescherming tot stand te brengen om de rechtszekerheid en voorspelbaarheid voor langetermijninvesteringsrelaties tussen de EU en China.

Voor de EU is een investeringsovereenkomst met China een belangrijk element voor nauwere handels- en investeringsbanden tussen de economieën. Een van de prioriteiten van de EU bij de onderhandelingen zal het wegnemen van belemmeringen voor EU-investeerders op de Chinese markt zijn. Verwacht wordt dat de twee dagen van gesprekken vooruitgang zullen blijven boeken bij het verduidelijken van de benadering van beide partijen ten aanzien van de belangrijkste elementen van een overeenkomst.

“Investeringen zijn een van de belangrijkste motoren van elke economie en spelen een belangrijke rol bij het genereren van groei en het scheppen van banen”, aldus handelscommissaris Karel De Gucht. “Het veiligstellen van een ambitieuze investeringsovereenkomst met China zal een belangrijke stap zijn, niet alleen voor het verkrijgen van betere markttoegang en bescherming voor investeerders, maar ook voor het versterken van onze handelsbetrekkingen met China in het algemeen.”

De onderhandelingen zullen plaatsvinden tegen de achtergrond van economische hervormingen in China, waarbij de markten een beslissende rol gaan spelen. Deze omvatten het besluit om de Chinese economie verder open te stellen voor buitenlandse investeerders om de innovatie en het concurrentievermogen te vergroten door meer geavanceerde industrieën en diensten op het vasteland te hebben.

Achtergrond

Op de top EU-China van februari 2012 werd overeenstemming bereikt over het openen van onderhandelingen over een investeringsovereenkomst. In oktober vorig jaar keurden de lidstaten de onderhandelingsrichtsnoeren goed die waren voorgesteld door de Europese Commissie en op 21 november werd de start van de onderhandelingen aangekondigd op 16 oktober. Top EU-China.

advertentie

China is de grootste importbron van de EU en is ook een van de snelst groeiende exportmarkten van de EU geworden. China en Europa handelen nu ruim € 1 miljard per dag.

De EU-invoer uit China wordt gedomineerd door industriële en consumptiegoederen, waarbij de bilaterale handel in diensten slechts een tiende van de totale handel in goederen vertegenwoordigt. Van de EU-export naar China bestaat slechts 20% uit diensten.

Investeringsstromen tonen groot onbenut potentieel, zeker gezien de grootte van de twee respectieve economieën. China is goed voor slechts 2-3% van de totale Europese investeringen in het buitenland, terwijl de Chinese investeringen in Europa stijgen, maar van een nog lager niveau. Het uitgebreide EU-China Investment overeenkomst beoogt aan te boren in dit potentieel in het voordeel van beide kanten.

Meer informatie

Persbericht: EU en China beginnen investeringsbesprekingen, 20 januari 2014
Over de handels- en investeringsbetrekkingen van de EU met China

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending