Verbind je met ons

China

'Big Brother-autonomie'

DELEN:

gepubliceerd

on

pic 1Volgens voorzitter Zhu Weiqun staat het scheiden van Tibet van China gelijk aan het scheiden van een arm van een lichaam. (foto hieronder), China's voorzitter voor etnische en religieuze zaken. En er is geen kans dat dat gebeurt.

Zhu 2

"Elke centimeter van Tibet is belangrijk voor ons", vertelde Weiqun EU Reporter. "We zullen niet toestaan ​​dat enig deel van China van China wordt gescheiden of bezet door buitenlandse troepen."

Tibet is al lang politiek controversieel, maar de politieke houding van China blijft veerkrachtig. En met landen die de Aziatische grootmacht overwegen als toekomstige schuldeiser om hun economische ellende te verzachten, is het onwaarschijnlijk dat haar etnische beleid zal worden uitgedaagd.

Zo besloot het Verenigd Koninkrijk eind 2008 het bewind van Peking over de regio Tibet officieel te accepteren. Een stap die Weiqun overwoog, bracht het VK "in overeenstemming met de universele positie in de wereld van vandaag".

Critici beweren echter dat de officiële erkenning door voormalig premier Gordon Brown een poging was om China in een nieuwe economische wereldorde te brengen. Een duidelijke indicatie van hoe westerse landen bereid zijn de ogen te sluiten voor mensenrechtenschendingen in ruil voor economische gunst.

Daarom is het aan mensenrechtenorganisaties overgelaten om de Tibetaanse zaak tegen China op te pakken. En de lijst met beschuldigingen is lang.

advertentie

Onlangs rapporteerde Amnesty International over een incident begin oktober waarbij de Chinese autoriteiten het vuur openden op Tibetaanse demonstranten in de stad Driru, waarbij meer dan 60 mensen gewond raakten. Nog eens 40 Tibetanen werden later vastgehouden en hun huidige verblijfplaats is nog onbekend.

"Vanwege de enorme verschillen in situaties in de Europese Unie en China moeten we onze eigen weg kiezen", zei Weiqun.

‘A bad word whispered echoes a hundred miles’

Weiqun zal wijzen op alle positieve punten die China naar de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) heeft gebracht, zoals de snelle groei van het BBP, het toenemende toerisme en de modernisering van de infrastructuur op grote hoogte.

"Dit is een indicatie van hoe goed etnische groepen zijn behandeld," zei Weiqun. "Anders zou zo'n economisch succes in Tibet, en China als geheel, niet hebben plaatsgevonden."

China zal voelen dat harde feiten hun Tibetaanse beleid begroeten. Maar de boodschap van 120 Tibetanen die zichzelf sinds 2009 in brand hebben gestoken, doet anders vermoeden. In combinatie met rapporten over mensenrechtenschendingen van de speciale vertegenwoordiger van de EU voor de mensenrechten en de Amerikaanse Congressional Executive Commission on China, schetst het een heel ander beeld.

“In plaats van de grieven aan te pakken, versterken de Chinese autoriteiten een hardhandig optreden tegen de veiligheid op basis van de premisse van 'stabiliteitshandhaving' die inbreuk maakte op de vrijheid van meningsuiting, vereniging en beweging van de Tibetanen”, aldus het Amerikaanse jaarverslag over China.

De schietpartij in oktober in Driru op demonstranten is een indicatie van waar deze berichten naar verleiden; een confrontatie die volgde als gevolg van de Tibetaanse weigering om de Chinese vlag te voeren op de nationale feestdag van China op 1 oktober. Een niveau van ongehoorzaamheid dat werd bereikt door de komst van duizenden Chinese troepen die de lokale bevolking dwongen de Chinese vlag te hijsen, volgens de door de Amerikaanse regering gesteunde Radio Free Asia.

Een incident dat Weiqun weerlegt.

"Er zijn geen arrestaties verricht in verband met vlaggeschillen", zei voorzitter Weiqun. “Dit is niet gebeurd. Het Tibetaanse volk wil de vlag voeren omdat ze er trots op zijn deel uit te maken van China.”

Weiqun zei echter wel dat als er in het geval 'mensen zijn die opzettelijk de Chinese vlag beschadigen, ze zullen worden behandeld zoals de wet vereist; ongeacht van welke etnische groep ze afkomstig zijn'. Een verklaring die lijkt samen te vallen met berichten uit het Tibetaanse dorp Mowa, waar Chinese vlaggen in een rivier werden gedumpt, wat leidde tot arrestaties en militaire bezetting.

‘A nation is easier to rule than a child’

"In China oefenen we autonomie uit in religieuze regio's", zei Weiqun. “Deze regio's kunnen hun eigen ontwikkeling en regels formuleren. Daardoor hebben ze flexibiliteit in hun eigen ontwikkeling.”

Chinese autonomie is echter geen flexibele term. Toen hem werd gevraagd uit te leggen hoe autonoom Tibet zal zijn, zei Weiqun dat mensen hun rechten kunnen uitoefenen, zolang ze zich aan de grondwet houden.

De realiteit van Tibetaans zelfbestuur wordt uitgeoefend onder Chinees toezicht. Al het andere, zoals gesuggereerd door de Dalai Lama, stuit alleen op Chinese achterdocht.

De autonomieversie van de Dalai Lama is in de ogen van China een tweestapsproces van separatisme en vervolgens onafhankelijkheid.

"Ons begrip van autonomie kan niet worden geïnitieerd binnen een hoge of lage context", zei Weiqun. "Het is consistent en zal niet veranderen."

‘A rat who gnaws at a cat’s tail invites destruction’

Westerse landen zullen het niet eens zijn met China's gids voor autonomie. Maar ze zullen het stilzwijgend oneens zijn.

Een rapport van Human Right's Watch betreurde de zwakke inspanningen van de EU-lidstaten om de bezorgdheid over de mensenrechten bij de Chinese leiders door te drukken. Zeker als je bedenkt dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in juni 2012 een omvangrijk pakket aan nieuwe beleidsmaatregelen hebben aangenomen, waarin de EU zich ertoe verplichtte 'zich met haar volle gewicht achter de pleitbezorgers van vrijheid, democratie en mensenrechten overal ter wereld' te scharen.

Een geldige kritiek misschien, maar een die genegeerd zal worden omdat het niet in het belang van naties is om de draak te porren.

China heeft alleen al $ 1.3 biljoen Amerikaanse schuld in handen en heeft ook Europese schuld opgekocht. De Aziatische grootmacht is bijvoorbeeld een van de grootste buitenlandse eigenaren van Spaanse staatsschuld, met ongeveer 10% van het totale buitenlandse bezit.

Dus toen een Spaanse rechtbank in oktober besloot een aanklacht uit te vaardigen tegen de voormalige Chinese president Hu vanwege zijn staat van dienst op het gebied van de mensenrechten tegen Tibet tussen 1989 en 92, kan men niet anders dan het gevoel hebben dat de Spaanse regering ongemakkelijk bleef kronkelen.

Vooral toen voorzitter Weiqun op de aanklacht reageerde met: “In de geschiedenis hebben sommige westerse landen China nooit op een legale manier behandeld. Ze wilden Chinezen bezetten en onze huizen in brand steken. Nu kunnen ze dit niet meer doen, dus wenden ze zich tot aanklachten om te proberen ons pijn te doen.

Dit soort aanklacht is belachelijk en lachwekkend. Deze mensen zullen alleen maar vernederd achterblijven. Een Chinees spreekwoord zegt: 'Kom naar ons toe als je wilt. Als je het lef hebt.”

Copyright op afbeeldingen: Eerste afbeelding, International Campaign for Tibet, derde afbeelding Amnesty International.

Twitter-link.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending