Verbind je met ons

Tibet

Over de religieuze en politieke strijd van reïncarnatie

DELEN:

gepubliceerd

on


Het was het 40e jaar van Kangxi's regering of 1701 AD, werd een Tibetaanse brief verzonden van Lhasa naar Peking.

"Uwe Majesteit de Grote Keizer:

Erken alstublieft Zijne Heiligheid Tsangyang Gyatso als de Zesde Dalai Lama op de troon door Desi Sangye Gyatso. En schenk hem alstublieft ook het Tibetaans-Chinese gouden certificaat en stempel zoals voor de vorige Vijfde Dalai Lama." – writes Roland Delcourt.

Het was een turbulente tijd op het Tibetaanse plateau. Tijdens het vorige decennium, Desi Sangye Gyatso ostensibly obeyed the Qing Court but secretly partnered with the Qing Dynasty’s strongest enemy; Galdan Boshugtu Khan, leider van de Dzungar Mongolen. Galdan Boshugtu Khan werd verslagen door de Kangxi keizer en stierf vier jaar eerder in 1697, verlatend Desi Sangye Gyatso en de jongeren Tsangyang Gyatso in een lastige positie. De bovenstaande smeekbrief werd afgewezen en Tsangyang Gyatso hergebruikt de stempel geschonken aan de Vijfde Dalai Lama.

Desi Sangye Gyatso de ultieme prijs betaalde voor zijn verraad, werd hij gedood tijdens de botsing met de Mongoolse leider Lha-bzang KhanLha-bzang Khan was blijkbaar meer loyaal aan de Kangxi keizer die hem de titel "Boeddhisme respecterende, eerbiedige Khan" noemde. Tsangyang Gyatso, beroemd om zijn liefde voor poëzie en onconventioneel gedrag, werd gedwongen af ​​te treden en stierf op weg naar Peking. Lha-bzang Khan troonde toen Yeshe Gyatso als de nieuwe Lama (een recente studie toonde aan dat Yeshe Gyatso een van de vorige kandidaten was voor de vijfde Dalai Lama-reïncarnatie), de tweede met de titel van de Zesde Dalai Lama. Na de Panchen Lama's goedkeuring, de Qing Court eindelijk erkend Ja Gyatso als Dalai Lama en gaf het officiële gestempelde gouden certificaat uit.

Het verhaal eindigde hier niet, de Dzungar Khanaat Mongolen zetten hun expansie naar Lhasa daarna voort Galdan Boshugtu Khan's dood. EEN Dzungar Khanaat generaal omvergeworpen Lha-bzang Khan en opnieuw gedwongen Ja Gyatso aftreden. Deze keer beide Dzungar Khanaat Mongolen en Qinghai Mongolen aanbaden a litang jongen, Kelzang Gyatso, in de overtuiging dat hij de reïncarnatie was van Tsangyang Gyatso.

De Qing-rechtbank reageerde echter prompt en stelde: Kelzang Gyatso onder hun bescherming. De Qing Court lanceerde een grote gezamenlijke campagne met de Qinghai Mongoolse leger en hun eigen troepen. De expeditie werd gelanceerd om de troon van de Dalai Lama in Lhasa terug te krijgen, waarbij Kelzang Gyatso zelf aan de campagne deelnam. De Dzungar Khanate Mongolen werden uit Tibet verdreven en Kelzang Gyatso werd gekroond als de nieuwe Dalai Lama in Potala. Omdat de Qing-rechtbank het niet goedkeurde: Tsangyang Gyatso, het nieuwe certificaat alleen beschouwd Kelzang Gyatso als de zesde Dalai Lama, de derde met de titel Qianlong keizer erkend Kelzang Gyatsoreïncarnatie als de Achtste Dalai Lama, wat impliceert: Kelzang Gyatso was in feite de zevende dalai lama).

advertentie

Het gecompliceerde verhaal van de drie verschillende Zesde Dalai Lama's toont levendig het lot van de implicaties van de Lama's in verschillende politieke strijden. Politieke macht speelde de overhand, terwijl religieuze leiding opzij werd gezet. Het Qing-hof begreep de betekenis van de Dalai Lama in de Tibetaanse en Mongoolse politiek en was daarom van vitaal belang om een ​​strakke controle over de Gelugpa-school en de Dalai Lama's te verkrijgen. Dit is het kernprincipe van het Qing-beleid geweest. Aan het begin van Kelzang GyatsoIn die tijd was de Dalai Lama meer een religieuze figuur en lag de macht van bestuur in de hand van een seculiere Tibetaanse adellijke familie. In 1751 werd de Qianlong keizer het opzetten van Tibet's theocratiesysteem met de Dalai Lama als zowel een seculiere als een religieuze heerser. In 1793 vaardigde de Qing-rechtbank de Negenentwintig artikelen uit over de nasleep van Tibetaanse zaken, waarin de Gouden Urn werd geïntroduceerd om te beslissen over de selectie van Tibetaanse en Mongoolse Lama's op hoog niveau, waaronder de Dalai Lama.

Sinds zijn geboorte is de Dalai Lama nooit een puur religieuze figuur geweest. Als de leidende lama in Tibet en de invloedrijke omliggende gebieden probeerden verschillende politieke leiders de lama veilig te stellen om hun eigen politieke agenda te dienen. De grote Lama's leerden, net als veel andere religieuze leiders, hoe ze de politieke macht moesten dienen en hun sponsoring konden gebruiken voor het beste religieuze belang (het Tibetaans boeddhisme noemt het Cho-yon). Verschillende Dalai Lama's, vaak van korte duur, werden echter de marionetten van machtige Tibetaanse adellijke families.

We might be surprised by the interference of a secular government in seemingly pure spiritual affairs, this however is not cultural exceptionalism. The King of England, Henry the Eighth, would have agreed on one of China’s government’s core policies on religion, which is to refuse and expel foreign influence, especially influence with political implications. In European medieval history, power struggles between monarchies and the church were fierce and often bloody. As Europe modernised, Western society gradually separated the state and the church as the saying: “Give Caesar what belongs to Caesar, give God what belongs to God”. In the case of Tibet, the theocratic system outlasted the Qing Dynasty and survived until 1959. This rich tradition means the Lamas still play an active role in secular life and politics. In a similar case to the Qing Court, having an untrusted high-level Lama is harmful to the rule and order of China. Although the Chinese government doesn’t really care who exactly is the true reincarnation of the Dalai Lamas, it would be improper but especially naïve to suggest it had no say in the matter.

The current reincarnation process was not invented by the Chinese Communist Party. As Tibet is part of China’s territory, any high-level lama in Tibet must be recognised and obtain the blessing of the government. The current situation of Lamas exiled in India has a complicated historical background, however, a brand-new foreign Lama with great influence over part of China is just too absurd and unimaginable for any Chinese government. From an observer’s perspective, it is in the best interest of China and the Dalai Lama to get a certain tacit agreement on the reincarnation process, which might be an opportunity to solve the Tibetan issue once and for all. Unfortunately, due to past problems, especially the catastrophic end of the Panchen Lama’s reincarnation, there is little trust between both sides and such an agreement would be extremely difficult. Tenzin Gyatso, moet de huidige veertiende dalai lama goed nadenken over de erfenis die hij naar Tibet wil nalaten.

Vergeleken met de acties van de Qing-dynastie ten aanzien van het Tibetaans boeddhisme, is de Chinese Communistische Partij in feite veel gematigder. In tegenstelling tot het Qing-hof in 1904 en 1910 beroofde de Chinese regering niet van Tenzin Gyatso van zijn veertiende Dalai Lama-titel na zijn ballingschap in 1959. Toen China in de jaren tachtig een nieuw tijdperk van hervormingen inging, corrigeerde de regering haar vroegere beleid in Tibet en financierde ze boeddhistische kloosters met geldelijke hulp van de lokale en centrale overheden. Zelfs toen de Chinese regering in de jaren negentig en daarna met opstandige Tibetaanse monniken werd geconfronteerd, ging de Chinese regering nooit zo ver als de Qing-rechtbank om ze te sluiten of volledig te verwijderen.

With possibly the world’s longest secular system, today’s China is still evolving its own principle of separation from the church and the state. Throughout history, the Tibetan Lamas always tried to find political sponsors to expand their religious sphere of influence. Today, the Tibetan Lamas need to leave the political and secular domain to refocus on the religious domain, at the same time, the secular government should adapt its laws to regulate religious activities and gradually reduce its roles in religious affairs.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending