Verbind je met ons

Uncategorized

België: Alexis Deswaef, vice-president van de FIDH, wordt vrijgesproken

DELEN:

gepubliceerd

on

Vrijgesproken over de hele linie! Het Hof van Beroep van Brussel heeft uitspraak gedaan in de zaak die op 30 november 2023 werd bepleit. De zaak betrof de voormalige president van de Belgische Ligue des droits Humains (LDH) en de huidige vicepresident van de Internationale Federatie voor de Mensenrechten (FIDH), Alexis. Deswaef, versus politiecommissaris Pierre Vandersmissen. Het Hof bevestigt de uitspraak die in eerste aanleg in juli 2021 is gedaan. Voor de LDH en FIDH illustreert deze zaak het democratische probleem dat wordt veroorzaakt door ‘gag-rechtszaken’.

Dit is dus het einde van een zaak die bijna acht jaar heeft geduurd. En het is een enorme opluchting voor Alexis Deswaef: “Dit soort procedures, gag-rechtszaken, die worden aangespannen om te intimideren en het zwijgen op te leggen, zijn vermoeiend! Maar vandaag heeft de vrijheid van meningsuiting gewonnen!”

Alexis Deswaef, momenteel vicevoorzitter van de FIDH, werd tussen 2008 en 2016 door Pierre Vandersmissen, toenmalig politiecommissaris voor de regio Brussel-Hoofdstad-Elsene, beschuldigd van intimidatie en minachting. De gerechtelijke stappen hadden betrekking op opmerkingen van Alexis Deswaef over de politie in de media en op sociale netwerken, in zijn hoedanigheid van advocaat en voorzitter van de Ligue des droits humaines (LDH).

Het Hof van Beroep oordeelde dat deze uitlatingen binnen de reikwijdte van de vrijheid van meningsuiting vielen in het kader van zijn rol als voorzitter van de LDH, net zoals de correctionele rechtbank van Brussel dat deed in zijn uitspraak van 15 juli 2021.

De LDH is opgelucht door deze vrijspraak, maar is verrast dat het jaren van gerechtelijke procedures heeft gekost om vast te stellen dat deze beschuldigingen ongegrond waren, een feit dat werd bevestigd door het Openbaar Ministerie toen het de aanvankelijke klacht van de commissaris afwees.

Naast het geval van Alexis Deswaef illustreert deze zaak de druk en bedreigingen die wegen op mensenrechtenorganisaties, ook in België, zoals het Federaal Instituut voor de Mensenrechten afgelopen december opmerkte: “Meer dan de helft van de mensenrechtenorganisaties zegt dat ze tussen 2020 en 2022 minstens één keer aangevallen en geïntimideerd. In de meeste gevallen ging het om juridische intimidatie, dat wil zeggen het ondernemen of dreigen met ongegronde juridische stappen. Bijna een kwart van de organisaties zegt dit te hebben meegemaakt.” Een zorgwekkende situatie, ook al verbleekt deze in vergelijking met de realiteit waarmee mensenrechtenverdedigers in andere delen van de wereld worden geconfronteerd.

Naast Alexis Deswaef wordt een derde van het Internationale Bureau van de FIDH momenteel vervolgd of is dat in de afgelopen maanden gebeurd. Onder de vice-presidenten:
 Fatia Maulidyanti werd op 8 januari 2024 vrijgesproken van een soortgelijke beschuldiging in Indonesië;
 Adilur Khan werd in augustus 2023 veroordeeld in Bangladesh, maar vrijgelaten in oktober 2023; En
 Valentsin Stepanovic zit gevangen in Wit-Rusland.
Met betrekking tot de secretarissen-generaal van de FIDH:
 Vilma Nunez werd haar nationaliteit ontnomen en onder huisarrest geplaatst in Managua, Nicaragua;
 Khuram Parvez wordt vastgehouden in India.

advertentie

Volgens Éléonore Morel, CEO van FIDH, “moeten regeringen een einde maken aan deze oneerlijke vervolgingen, die aantonen dat rechtenverdedigers het doelwit zijn van regeringen over de hele wereld.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending