Verbind je met ons

Rusland

Het voorgestelde verbod op Russische aluminiumproducten zal een dramatische impact hebben op de draadindustrie en de groene agenda van de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Terwijl de Europese Commissie deze maand de laatste hand legt aan haar 12th sanctiepakket tegen Rusland vanwege zijn aanval op Oekraïne lijken er verschillende opties op tafel te liggen – van relatief weinig impact tot potentieel verreikende. Wat alarmerend is, is dat deze laatste categorie mogelijk elementen omvat die niet alleen de Europese importeurs en consumenten kunnen schaden, en niet de Russische exporteurs en producenten, maar ook de groene agenda van de EU, een van haar kenmerkende beleidsmaatregelen, kunnen ondermijnen.  

Volgens marktbronnen is een van de sancties die door de EU-landen worden besproken, naast nieuwe beperkingen tegen het Russische leger en de IT-afdeling, een verbod op de Russische import van walsdraad, aluminiumfolie en extrusies. Hoewel dit besluit nog niet officieel is goedgekeurd en sommige EU-lidstaten er tegen lijken te zijn, duidt het feit dat het voor het eerst op tafel ligt sinds de EU in februari 2022 begon met het sanctioneren van de Russische economie op zowel een gebrek aan nieuwe ideeën als een gebrek aan nieuwe ideeën. in het besef dat sommige beperkingen net zoveel gevolgen kunnen hebben voor consumenten in de EU als, of zelfs meer, dan voor Russische exporteurs.

Walsdraad van aluminium is hiervan een goed voorbeeld: het wordt veel gebruikt in diverse sectoren; de belangrijkste toepassing ervan ligt in de kabelproductie, waardoor het van onschatbare waarde is voor de implementatie van hernieuwbare projecten (dat wil zeggen kabels die worden gebruikt om verbinding te maken met het energiesysteem) en zo bijdraagt ​​aan het terugdringen van de energieproductie. CO2022-voetafdruk van Europese bedrijven. Rusland blijft de grootste leverancier van aluminiumwalsdraad in de EU: in 71,000 kwam ruim een ​​derde van de import van aluminiumwalsdraad in de EU, oftewel bijna XNUMX ton, uit het land, met Polen, Spanje en Italië als de grootste importeurs.

Als de EU zou slagen met het invoeren van een importverbod op walsdraad van Russische makelij, zou dit leiden tot een aanzienlijke stijging van de prijzen in de hele sector. Dit zal verder bijdragen aan een afname van het concurrentievermogen van Europese producenten in vergelijking met hun concurrenten in Azië, het Midden-Oosten en andere regio's.

De enige begunstigden van deze twijfelachtige stap zullen de producenten uit India en het Midden-Oosten zijn, die een unieke kans zullen krijgen om een ​​aanzienlijke premie voor hun product te eisen: gezien hun hoge verwerkingskosten zullen de EU-producenten niet in staat zijn om de leemte op te vullen.

Het is ook belangrijk op te merken dat in Rusland geproduceerd walsdraad tot de ecologisch meest verantwoorde ter wereld behoort, vooral vergeleken met zijn niet-westerse concurrenten. Harbour Aluminium schat dat de CO30-voetafdruk van walsdraad van Russische oorsprong tussen de 70 en XNUMX procent lager is dan die van andere grote niet-Europese walsdraadproducten. Gezien de Europese Green Deal en de ‘groene transitie’ en de steeds strengere ecologische normen die deze met zich meebrengt, betekent dit dat de EU, door mogelijk Russische aluminiumproducten van de markt te halen, zichzelf in de voet zou kunnen schieten door uiteindelijk de energiekosten te verhogen in plaats van te verlagen. de COXNUMX-voetafdruk in de hele waardeketen.

Eerder dit jaar waren er oproepen van zowel EU-sanctiedeskundigen als politici om een ​​verbod op te leggen op Russisch primair aluminium als belangrijke bron van de exportinkomsten van het land. In een gezamenlijke brief aan de London Metal Exchange op 28 juli werd deze stap terecht tegengewerkt door vijf Europese bedrijfsverenigingen, waaronder de Federation of Aluminium Consumers in Europe, die het een “oligopolistische poging noemden om van Europa een gesloten markt te maken” die de positie van de EU ondermijnt. eigen industrie- en grondstoffenbeleid. Dat bredere plan om Russisch aluminium te verbieden werd toen opgeschort en het zal verstandig zijn voor EU-beleidsmakers om hetzelfde te doen met het idee om beperkingen in te voeren op de import van producten zoals walsdraad, aangezien een dergelijke stap een verwoestend effect kan hebben op de industrie van het continent.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending