Verbind je met ons

Rusland

Nieuwe investeerder van Ruslands grootste kinderartikelenretailer Detsky Mir spreekt zich uit over de bedrijfsstrategie

DELEN:

gepubliceerd

on

Na de overname van ex-eigenaar Pavel Grachev, nieuwe investeerder Alexey Zuev, die in mei een belang in Detsky Mir verwierf, onthulde de bedrijfsstrategie en toekomstplannen van het bedrijf in zijn eerste interview gepubliceerd in het Russische mediakanaal Izvestia.

Verleden en heden

Voordat Zuev in 2023 een belangrijke stakeholder van Detsky Mir werd, bezat hij een andere detailhandelaar in kinderartikelen genaamd Korablik. Zuev beschouwt het bedrijfsmodel van Detsky Mir als compleet anders dan Korablik. “Je kunt de omvang van de bedrijven niet met elkaar vergelijken. Onlangs hebben wij onze 1,000ste winkel geopend. Het bedrijf heeft de pandemie doorstaan, lessen geleerd en ervaring opgedaan door te opereren tijdens een crisis”.

Het Detsky Mir-verhaal van Zuev is niet zomaar begonnen – het had diepe wortels. In de jaren negentig, nadat de Sovjet-Unie instortte, nam Zuev de rol op zich van Chief Commercial Director bij Detsky Mir en werd al snel aandeelhouder van de voormalige Sovjetretailer. “Maar in die tijd had ik mijn eigen visie op de onderneming en uitbreidingsplannen die in strijd waren met de ideeën van de mede-eigenaren van het bedrijf. En nu is het alsof ik nog een hap van de kers heb gekregen”, zei Zuev.

Over de tijdlijn van de deal die werd gesloten terwijl het bedrijf op weg was naar een privébedrijf, zegt Zuev: “De detailhandelsmarkt, inclusief kinderartikelen, heeft het moeilijk gehad. Dus in plaats van een beursgenoteerd bedrijf te zijn, zou het beter zijn om ons te concentreren op de duurzaamheid van bedrijven, bijvoorbeeld door onze werknemers te behouden. Detsky Mir heeft meer dan duizend winkels verspreid over het hele land, dus dit is het moment waarop sociale verantwoordelijkheid prioriteit krijgt”.

Naar zijn mening had hij een economisch belang bij het kopen van een nieuw bezit in de turbulente tijden en omschreef dit als het opportunistische moment om een ​​bedrijf te kopen. Het bedrijf is marktleider en blijft zich ontwikkelen, legt Zuev uit. “Bovendien beschikt het over een uitstekend managementteam. Ik ben erg onder de indruk van de focus van het bedrijf op ESG-kwesties, omdat dit tegemoetkomt aan de huidige eisen, vooral van de jongere generatie. Bovendien worden de ideeën om de crisis aan te pakken al een tijdje in de praktijk gebracht: er zijn minder tussenpersonen, het private label-segment breidt zich uit en de unieke productmix neemt toe.”

ESG-agenda en nieuwe projecten

Ex-eigenaar Pavel Grachev heeft ESG-principes geïntroduceerd in het bedrijfsmodel van Detsky Mir. Hij lanceerde en beheerde een spectrum aan milieuprogramma's, waarbij hij hulpbronnenbesparing, energie-efficiëntie en afvalrecycling cultiveerde.

Zuev is van plan door te gaan met deze initiatieven. “Het bedrijf moedigt zijn klanten aan om verantwoordelijke consumenten te zijn. Als ze bijvoorbeeld oude schoenen en kleding inleveren voor recycling, krijgen ze voor deze categorieën goederen 15% korting.”

Hij voegde er ook aan toe dat Detsky Mir van plan is de online en offline verkoop verder uit te breiden en de prijzen te verbeteren. De marktplaats laat solide groeicijfers zien. Uit de resultaten voor het eerste halfjaar van 1 blijkt dat het online productassortiment van de marktplaats is uitgebreid tot 2023 miljoen voorraadeenheden (SKU's) en is gestegen tot 1.5% van de totale online verkoop. Ter ondersteuning van onze leveranciers heeft Detsky Mir sinds maart de servicekosten voor de eerste maand voor nieuwe verkopers op de marktplaats geannuleerd en de servicekosten voor de tweede maand verlaagd.

Onlangs heeft Detsky Mir een apart segment in zijn bedrijf gecreëerd dat niet direct verband houdt met kinderartikelen. Terwijl discounterformules zowel in Rusland als wereldwijd steeds populairder zijn geworden, lanceerde het bedrijf zijn eigen pilotproject voor de detailhandel met meer dan duizend artikelen onder de $ 1, waaronder voedingsmiddelen, huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsproducten, kleding en schoenen, speelgoed en cosmetica. “In feite gaat het niet alleen om anticrisismaatregelen, maar ook om een ​​weerspiegeling van de vraag van het volk. De kwaliteit van goederen, diensten en infrastructuur is verbeterd vergeleken met wat voorheen beschikbaar was, waardoor de houding van mensen ten opzichte van het format verandert. Discounters worden populair vanwege de vraag van het publiek naar duurzame consumptie. Als je weet dat je een product kunt kopen met dezelfde kwaliteit maar veel goedkoper, waarom zou je dan meer betalen voor topmerken?”

advertentie

Bedrijfsmanagement

Toen Zuev in mei 2023 een belangrijke stakeholder werd, besloot hij de topmanagers van het bedrijf niet te veranderen. “Ik ben zeer tevreden over het bestaande team. Ze zijn nauw betrokken bij het proces, kennen de markt goed, beoordelen de vooruitzichten goed en nemen tijdig beslissingen. Daarom vertrouw ik volledig op hun operationele managementvaardigheden.”

Hij gaat het liefst winkelen in Detsky Mir. “Ik gebruik de app niet. Ik ga naar een winkel zoals vroeger. Voor mij is het bezoeken van een winkel een soort traditie, en ik kijk ook hoe ze werken (ik bezoek elke keer een andere winkel). Ik heb een klantenkaart en houd de verkopen en promoties bij.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending