Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan en Afghanistan verkennen de voordelen van handelssamenwerking

DELEN:

gepubliceerd

on

De Kazachs-Afghaans Business Forum in Astana heeft meer dan 300 vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid bijeengebracht. Ondanks de onrust rond de terugkeer van de Taliban in Kabul, is Kazachstan de grootste leverancier van voedsel aan de Afghaanse markt en ziet het een groot potentieel in een voorgestelde spoorverbinding over Afghaans grondgebied, die de toegang van Centraal-Azië tot Pakistan en zijn havens aanzienlijk zou verbeteren, schrijft Politiek redacteur Nick Powell.

Afghanistan is niet alleen goed voor 70% van de meelexport van Kazachstan, it biedt een markt ter waarde van $ 500 miljoen voor Kazachs voedsel, petrochemie, chemicaliën, metallurgische producten en machinebouw, vertelde de vice-premier en minister van Handel en Integratie, Serik Zhumangarin, aan het forum. Hij zei in een persbericht dat de wederzijdse handelsomzet dichter bij $ 1 miljard lag en dat hij in de toekomst $ 3 miljard zou kunnen bereiken.

Buiten Afghanistan en zijn 40 miljoen inwoners zijn de belangrijke markten van Pakistan en India, evenals het Midden-Oosten, die van groot handelsbelang zijn voor Kazachstan. De minister keek uit naar de diversificatie van de handelsroutes van Kazachstan door Afghanistan en merkte op dat zijn land zijn overeenkomsten met Oezbekistan voor doorvoer per spoor heeft versterkt.

Oezbekistan, Afghanistan en Pakistan zijn overeengekomen om een ​​trans-Afghaanse spoorlijn aan te leggen, die via Kabul de bestaande spoorlijnen bij Mazar-i-Sharif en Peshawar met elkaar verbindt. De aanleg van deze route zal niet alleen de drie landen ten goede komen, maar ook een ononderbroken regionale samenwerking tussen Centraal-Azië, Zuid-Azië en het Midden-Oosten vergemakkelijken.

Oezbeekse Spoorwegen schatten dat de nieuwe lijn bijna $ 6 miljard zal kosten en vijf jaar zal duren om te bouwen. De route is vorig jaar onderzocht en zal 187 kilometer beslaan, met vijf tunnels. Er zijn geen grote veiligheidsproblemen, aangezien vrachtwagens momenteel de reis tussen de twee spoorstaven zonder incidenten afleggen. De zendingen stegen van 28,000 ton naar 500,000 ton in 2022.

Kazachstan ziet ook goede vooruitzichten voor samenwerking met Afghanistan in de energiesector, met name in projecten voor de winning en het transport van olie en gas, waardoor de economieën van beide landen worden versterkt. Tijdens de bilaterale business-to-business onderhandelingen werden tijdens het forum vele andere mogelijkheden naar voren gebracht.

Voordat het forum bijeenkwam, maakte de Kazachse onderminister van Buitenlandse Zaken Kanat Tumysh duidelijk dat het de officiële houding van Kazachstan ten opzichte van de Taliban niet zou veranderen. President Kassym-Jomart Tokayev pleit voor het bundelen van internationale inspanningen om het Afghaanse volk te helpen en manieren te vinden om uit de moeilijke humanitaire crisis van het land te komen.

advertentie

Kanat Tumysh zei dat geen van de Afghaanse functionarissen en zakenmensen die het forum bijwoonden onder internationale sancties vielen. Hij merkte ook op dat Amerikaanse functionarissen in Doha gesprekken hebben gevoerd met vertegenwoordigers van de Afghaanse Taliban, voor het laatst eind vorige maand. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending