Verbind je met ons

Uncategorized

Oekraïens maatschappelijk middenveld roept EU op om € 715 miljoen toe te zeggen in het Wereldfonds

DELEN:

gepubliceerd

on

Oekraïens maatschappelijk middenveld en supporters van Europese organisaties ontrolden een gigantische Oekraïense vlag op Plein Schuman (Brussel) voorafgaand aan de State of the Union-toespraak van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursual von der Leyen, op 14 september. De vlag, die de aandacht van de EC-voorzitter wil vestigen op de noodzaak om investeringen in de strijd tegen hiv op te voeren, tuberculose en malaria, met de volgende boodschap: “Beste Europese Commissie, zeg alstublieft 715 miljoen toe aan het Wereldfonds. Oekraïense maatschappelijke organisaties".

Deze vlag is een symbool van solidariteit en toont de steun van het Oekraïense maatschappelijk middenveld voor het werk van het Wereldfonds. “Toen de oorlog op 24 februari begon, was Global Fund de eerste donor die snel en effectief reageerde. Global Fund zorgde voor extra noodfinanciering om lopende programma's te ondersteunen. Met zijn steun hebben we honderdduizenden levens gered van onze cliënten, patiënten en hun familieleden. Nu is het tijd om 20 miljoen levens te redden. De Global Fund Replenishment wordt niet gemeten in $ of €. Het wordt gemeten in mensenlevens en we mogen niemand van deze lijst laten schrappen!“, – zei Andri Klepikov, uitvoerend directeur, Alliantie voor Volksgezondheid.

De actie sloot een internationale flashmob af "Laten we samen winnen: #FightForWhatCounts", begonnen in Kiev en Lviv (Oekraïne), en maakte deel uit van de inspanningen van het Oekraïense maatschappelijk middenveld om te pleiten voor een volledig gefinancierd Wereldfonds. Het werd gelanceerd door meer dan 100 Oekraïense NGO's met de steun van Europese partners, als vervolg op een Open brief een beroep doen op de voorzitter van de Europese Commissie en de leiders van andere donorlanden van het Wereldfonds om de financiering van het Wereldfonds met 30% te verhogen.

“Zoals we in het recente verleden uit talloze voorbeelden hebben gezien, loopt een land in oorlog ook het risico op een verhoogde verspreiding van hiv onder zijn bevolking. Solidariteit met Oekraïne moet ook de strijd tegen de hiv-pandemie omvatten. Global Fund, dat een uitstekende staat van dienst heeft voor hun werk in de EECA-regio, moet een centraal instrument blijven voor de bestrijding van hiv in de hele regio, met speciale aandacht voor de Oekraïense situatie”, zei – zei Pieter Vanhouder, Uitvoerend directeur, Europese AIDS-behandelingsgroep.

Organisatoren van de internationale flashmob 'Laten we samen winnen: #FightForWhatCounts: de Alliance for Public Health, Aidsfonds, de European AIDS Treatment Group en Global Health Advocates. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending