Verbind je met ons

Milieu

EP-leden geven groen licht voor genetisch gemodificeerde gewassen

DELEN:

gepubliceerd

on

Met een krappe meerderheid van 307 stemmen vóór, 263 tegen en 41 onthoudingen stemden de leden van het Europees Parlement voor het toestaan ​​van voedselgewassen die genetisch zijn gemodificeerd met behulp van nieuwe technieken. 

Ondanks enkele kleine schadebeheersingsmaatregelen, zoals de invoering van etikettering voor planten en producten die genetisch zijn gemodificeerd met behulp van nieuwe genomische technieken, traceerbaarheidseisen en vrijwaringsclausules, was het algehele resultaat teleurstellend, aldus linkse leden van het Europees Parlement.

Een meerderheid is van mening dat veiligheidsbeoordelingen niet langer nodig zijn voor nieuwe GGO-gewassen. “Veiligheidsbeoordelingen zijn cruciaal om de risico’s van GGO-gewassen voor de natuur en onze gezondheid uit te sluiten. Het is zeer zorgwekkend dat GGO-gewassen zonder veiligheidsbeoordelingen in ons milieu en op ons bord terecht kunnen komen”, zegt hij Links Europarlementariër en medeonderhandelaar Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren, Nederland) in reactie op de stemming.

Vrijheid van keuze
Het Parlement dringt er echter op aan dat de etiketten van GGO-voedsel de aanduiding ‘nieuwe genomische technieken’ moeten bevatten. Een voorstel daartoe werd met succes aangenomen. “De keuze van de consument is belangrijk. Uit onderzoek blijkt duidelijk dat mensen willen weten of ze GMO-voedsel op hun bord krijgen; ze willen de keuze om zich aan of af te melden. Deze keuzevrijheid kan alleen worden bereikt door etikettering”, aldus Anja Hazekamp.

Organic
Ook voor biologische voedselproducenten is keuzevrijheid cruciaal. Het huidige voorstel garandeert echter niet dat biologische boeren GGO-vrij kunnen blijven. “Er worden geen maatregelen genomen om te voorkomen dat biologische gewassen op het veld vermengd worden met GGO-gewassen. Daarom wordt een GMO-vrije keuze verderop in de voedselketen erg lastig”, aldus Hazekamp. 

En Verder?
Nu het Europees Parlement heeft gestemd voor het vrijgeven van nieuw GGO-voedsel, is het standpunt van de nationale EU-ministers van cruciaal belang. Alleen de Europese landbouwministers kunnen ervoor zorgen dat veiligheidsbeoordelingen verplicht blijven. De vraag of er inderdaad een etiket op GGO-voedsel komt, hangt ook af van het standpunt van de ministers.

Foto door James jas on Unsplash

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending