Verbind je met ons

Europees parlement

EU-wet op het gebied van natuurherstel: Europarlementariërs sluiten een akkoord om 20% van het land en de zee van de EU te herstellen  

DELEN:

gepubliceerd

on

De nieuwe wet, waarover overeenstemming is bereikt met de lidstaten, stelt een doelstelling voor de EU om tegen 20 ten minste 2030% van de land- en zeegebieden van de EU te herstellen, en alle ecosystemen die herstel nodig hebben tegen 2050. AGRI, ENVI, CHEP.

Onderhandelaars van het Parlement en de Raad bereikten een voorlopig politiek akkoord over de EU natuurherstelwet.

Doelstellingen voor natuurherstel

De medewetgevers zijn het eens geworden over een EU-doelstelling om tegen 20 ten minste 20% van het land en 2030% van de zeegebieden te herstellen, en alle ecosystemen die herstel nodig hebben tegen 2050. Om deze doelstellingen te bereiken moeten de EU-landen ten minste 30% van de habitattypen herstellen die onder de nieuwe wet vallen en die in slechte staat verkeren, zullen in 2030 in goede staat verkeren, oplopend tot 60% in 2040 en 90% in 2050.

De lidstaten zullen via een open, transparant en inclusief proces nationale herstelplannen moeten aannemen, waarin gedetailleerd wordt beschreven hoe zij deze doelstellingen willen bereiken. In overeenstemming met het standpunt van het Parlement moeten de EU-landen prioriteit geven aan gebieden die zich in dit gebied bevinden Natura 2000-gebieden tot 2030. De medewetgevers waren het er ook over eens dat zodra een gebied een goede toestand heeft bereikt, de EU-landen ernaar moeten streven ervoor te zorgen dat het gebied niet aanzienlijk verslechtert.

Agrarische ecosystemen

Om de natuur te herstellen op het land dat door de landbouwsector wordt gebruikt, zullen de EU-landen maatregelen moeten treffen die tot doel hebben om tegen eind 2030 en daarna om de zes jaar een positieve trend te bereiken in twee van de volgende drie indicatoren:

advertentie

- De graslandvlinderindex

– the share of agricultural land with landschapselementen met een hoge diversiteit

– the stock of organic carbon in cropland mineral soil.

Het herstellen van drooggelegde veengebieden is een van de meest kosteneffectieve maatregelen om de uitstoot in de landbouwsector terug te dringen en de biodiversiteit te verbeteren. De EU-landen moeten daarom tegen 30 op ten minste 2030% van deze gebieden herstelmaatregelen treffen voor organische bodems in agrarisch gebruik die gedraineerde veengebieden vormen (minstens een kwart zal opnieuw worden bevochtigd), en 40% tegen 2040 (minstens een derde zal worden bevochtigd). herbevochtigd) en 50% in 2050 (minstens een derde zal opnieuw bevochtigd worden), maar herbevochtiging zal vrijwillig blijven voor boeren en particuliere grondeigenaren.

De EU-landen moeten ook uiterlijk in 2030 de daling van de bestuiverpopulaties omkeren en daarna een stijgende trend realiseren die minstens elke zes jaar wordt gemeten.

Andere ecosystemen

Tegen 2030 zullen de EU-landen maatregelen moeten treffen met als doel een positieve trend te bereiken in verschillende indicatoren in bosecosystemen. Tegelijkertijd moeten er in de EU nog eens drie miljard bomen worden geplant en moet minstens 25 km aan rivieren worden hersteld tot vrij stromende rivieren.

De EU-landen moeten er ook voor zorgen dat er in 2030 geen nettoverlies is in de totale nationale oppervlakte aan stedelijke groene ruimte, en aan stedelijke boomluifelafdekking in stedelijke ecosysteemgebieden ten opzichte van 2021. Na 2030 moeten ze dit vergroten, waarbij de voortgang elke zes jaar wordt gemeten.

Financiering en noodrem

Binnen twaalf maanden na de inwerkingtreding van deze verordening zal de Commissie de eventuele kloof tussen de financiële behoeften voor herstel en de beschikbare EU-financiering moeten beoordelen en oplossingen moeten zoeken om een ​​kloof te overbruggen, mocht zij die ontdekken.

De onderhandelaars zijn het ook eens geworden over een noodrem, zoals gevraagd door het Parlement, zodat doelstellingen voor landbouwecosystemen onder uitzonderlijke omstandigheden kunnen worden opgeschort als deze ernstige EU-brede gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van land dat nodig is om voldoende landbouwproductie voor de voedselconsumptie in de EU veilig te stellen.

Na de deal, rapporteur Cesar Luena (SD, ES), said: “The agreement reached today is a significant collective moment. 70 years after the European project began, a European law for nature restoration is needed to address biodiversity loss. Today’s agreement was possible thanks to the initiative and commitment of the Commission, the negotiating role of the Spanish Presidency of the Council, which prioritised this issue, and the understanding attitude of the parliamentary groups, especially the progressive groups, who have been able to work together and compromise to ensure the existence of a nature restoration law. Furthermore, I want to highlight and express gratitude for the crucial role played by the group of the social democrats in these negotiations, as without the unity of the S&D Group in support of this law, we would not be celebrating the adoption of an agreement today.”

Volgende stappen

De deal moet nog worden aangenomen door het Parlement en de Raad, waarna de nieuwe wet in het Publicatieblad van de EU zal worden gepubliceerd en twintig dagen later in werking zal treden.

Achtergrond

Meer dan 80% van de Europese habitats verkeert in slechte staat. De Commissie stelde op 22 juni 2022 voor een natuurherstelwet om bij te dragen aan het langetermijnherstel van beschadigde natuur in de land- en zeegebieden van de EU en om de EU te verwezenlijken klimaat en biodiversiteit doelstellingen en om de internationale verplichtingen van de EU na te komen, in het bijzonder de VN Kunming-Montreal Mondiaal Biodiversiteitskader. Volgens de Commissie, zou de nieuwe wet aanzienlijke economische voordelen opleveren, aangezien elke geïnvesteerde euro ten minste 8 euro aan voordelen zou opleveren.

Deze wetgeving komt tegemoet aan de verwachtingen van de burgers met betrekking tot de bescherming en het herstel van de biodiversiteit, het landschap en de oceanen, zoals verwoord in de voorstellen 2(1), 2(3), 2(4) en 2(5) van de conclusies van de conferentie over de toekomst van Europa.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending