Verbind je met ons

Europese Ombudsman

Een jaar na Qatargate benadrukt de Ombudsman de resterende zorgen over het nieuwe ethische kader van het Parlement

DELEN:

gepubliceerd

on

Na een reeks gesprekken met het Europees Parlement over de ethische hervormingen na Qatar, heeft de Europese Ombudsman Emily O'Reilly (foto) erkent aanzienlijke vooruitgang bij het versterken van de regels, maar er blijven zorgen bestaan ​​over de implementatie en handhaving ervan. Een geloofwaardig ethisch raamwerk vereist adequate middelen, rigoureuze implementatie en krachtige handhaving, maar het is nog niet duidelijk of deze elementen aanwezig zijn. De Ombudsman dringt er bij het Parlement op aan deze zo snel mogelijk in te voeren om het Europese publiek gerust te stellen in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar juni.

Omdat het zelfreguleringsmodel grotendeels intact blijft, moeten burgers erop kunnen vertrouwen dat het kan werken. Het hervormingspakket bevat enkele welkome verbeteringen, zoals een meer gedetailleerde definitie van belangenconflicten en de verplichting voor de leden om alle bijeenkomsten te publiceren die zijn georganiseerd met geregistreerde lobbyisten en met diplomatieke vertegenwoordigers van niet-EU-landen.

Drie kwesties blijven van bijzonder belang: ten eerste is het niet duidelijk hoe het Parlement de nieuwe regels zal monitoren en handhaven, zoals de afkoelingsperiode na het mandaat voor EP-leden en de verplichting om bijeenkomsten met lobbyisten te registreren. Ten tweede: hoewel de commissie die toezicht houdt op de naleving van de Gedragscode door de leden van het Europees Parlement een meer proactieve rol heeft gekregen, blijven bepaalde details onduidelijk, waaronder hoe de commissie in de praktijk 'signalen' over vermeend wangedrag door leden van het Europees Parlement zal ontvangen en ernaar zal handelen.

Ten slotte constateerde de Ombudsman de ontoereikende transparantie van het hervormingsproces zelf, in het bijzonder met betrekking tot de besluiten die zijn aangenomen door het Bureau – een orgaan dat de regels voor het Parlement vastlegt. In de toekomst moet het publiek interne beslissingen van aanzienlijk openbaar belang kunnen onderzoeken.

“Het Qatargate-schandaal ondermijnde de reputatie van het Europees Parlement in de ogen van veel EU-burgers. In de aanloop naar de Europese verkiezingen volgend jaar moet het Parlement nu laten zien dat het alles doet wat in zijn macht ligt om zijn integriteit en geloofwaardigheid te beschermen. De nieuwe, sterkere ethische regels zijn een goed uitgangspunt, maar de regels zijn slechts zo goed als de implementatie en handhaving ervan. Mijn doel is het Parlement aan te moedigen het hervormingsproces voort te zetten dat nodig is om te zorgen voor een sterke ethische cultuur en een handhavingsregime dat het vertrouwen van de burgers waard is”, aldus de Ombudsman.

Achtergrond

Het Qatargate-schandaal, dat voor het eerst werd gerapporteerd in december 2022, betreft beschuldigingen dat niet-EU-landen probeerden invloed in het parlement te kopen. In januari 2023 vroeg de Ombudsman het Parlement om meer informatie over de manier waarop het zijn ethiek- en transparantiekader wilde hervormen in de nasleep van dit schandaal. Later leverde ze ook input over het veertien punten tellende hervormingsvoorstel dat werd gepresenteerd door de voorzitter van het Parlement, Roberta Metsola. Het Parlement heeft in september 14 verschillende wijzigingen aangenomen, onder meer in zijn Reglement en in de Gedragscode voor de leden. Deze wijzigingen versterkten de regels rond de transparantie van de verklaringen van de leden van het Europees Parlement over particuliere belangen, belangenconflicten en verklaringen over ontmoetingen met belangenvertegenwoordigers. Er is nu ook een bedenktijd van zes maanden voor voormalige leden van het Europees Parlement en een nieuwe 'transparantiewebpagina' op de website van het Parlement.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending