Verbind je met ons

Europese Commissie

Commissie keurt Finse staatssteunregeling van 66 miljoen euro goed ter ondersteuning van de productie van hernieuwbaar methaan en methanol om de transitie naar een netto-nuleconomie te bevorderen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft een Fins plan van 66 miljoen euro goedgekeurd ter ondersteuning van de productie van hernieuwbaar methaan en methanol om de transitie naar een netto-nuleconomie te bevorderen. De regeling werd goedgekeurd in het kader van de staatssteun Tijdelijk Crisis- en Transitiekader, door de Commissie aangenomen op 9 maart 2023 ter ondersteuning van maatregelen in sectoren die essentieel zijn om de groene transitie te versnellen en de brandstofafhankelijkheid te verminderen. Het nieuwe Raamwerk wijzigt en verlengt gedeeltelijk de Tijdelijk crisiskader, aangenomen op 23 maart 2022 om de lidstaten in staat te stellen de economie te ondersteunen in de context van de huidige geopolitieke crisis, reeds gewijzigd op 20 juli 2022 of via 28 oktober 2022.

In het kader van de regeling, die volledig zal worden gefinancierd uit de Recovery and Resilience Facility, zal de hulp vorm krijgen directe subsidies investeringskosten te dekken. Het doel van de regeling is om de ontwikkeling van de productie van hernieuwbare methaan en methanol te ondersteunen, met als doel de overgang naar een netto-nuleconomie te bevorderen.

The Commission found that the Finnish scheme is in line with the conditions set out in the Temporary Crisis and Transition Framework. In particular, the aid (i) will be granted on the basis of a scheme with an estimated capacity volume and budget; (ii) amount will be set administratively on the basis of data on the investment cost of each supported project, which will not exceed 45% of the project’s total investment costs; and (iii) will be granted before 31 December 2025. The Commission concluded that the scheme is necessary, appropriate and proportionate to accelerate the green transition and facilitate the development of certain economic activities, which are of importance to implement the REPower EU-plan en Green Deal Industrieplan, in lijn met Artikel 107, lid 3, onder c), VWEU en de voorwaarden vermeld in de Tijdelijk Crisis- en Transitiekader. Op basis hiervan keurde de Commissie de regeling goed op grond van de EU-staatssteunregels.

Meer informatie over het tijdelijke crisis- en transitiekader en andere acties die de Commissie heeft ondernomen om de economische impact van de Russische oorlog tegen Oekraïne aan te pakken en de transitie naar een netto-nuleconomie te bevorderen, vindt u hier. hier. De niet-vertrouwelijke versie van het besluit zal onder nummer SA.105338 beschikbaar worden gesteld in de staatssteun register over de concurrentie van de Commissie website zodra vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending