Verbind je met ons

Digitale economie

Wet op de digitale diensten: Commissie lanceert transparantiedatabase

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie heeft het DSA-transparantiedatabase, het in praktijk brengen van een van de vele baanbrekende transparantiekenmerken die door de DSA zijn opgelegd.

Onder de DSA, allemaal aanbieders van hostingdiensten zijn verplicht om gebruikers duidelijke en specifieke informatie te verstrekken, zogenaamde motiveringen, wanneer zij bepaalde inhoud verwijderen of de toegang daartoe beperken. De nieuwe database verzamelt deze verklaringen van redenen overeenkomstig artikel 24, lid 5, van de DSA. Dit maakt deze databank tot de eerste in zijn soort op het gebied van regelgeving, waar gegevens over beslissingen over inhoudsmoderatie die zijn genomen door aanbieders van onlineplatforms die actief zijn in de EU, op een ongekende schaal en granulariteit toegankelijk zijn voor het grote publiek, waardoor meer online verantwoording mogelijk is.

Alleen Very Large Online Platforms (VLOP's) hoeven nu al gegevens aan de database toe te voegen als onderdeel van hun naleving van DSA. Vanaf 17 februari 2024 zullen alle aanbieders van onlineplatforms, met uitzondering van micro- en kleine ondernemingen, gegevens moeten indienen over hun beslissingen over contentmoderatie.

Dankzij de Transparantiedatabase gebruikers kunnen samenvattende statistieken bekijken (momenteel in bètaversie), zoeken naar specifieke motiveringen en gegevens downloaden. De Commissie zal de komende maanden nieuwe analyse- en visualisatiefuncties toevoegen en verwelkomt deze in de tussentijd feedback op de huidige configuratie. De broncode van de database is openbaar beschikbaar op GitHub. Samen met de Praktijkcode desinformatieNaast verdere transparantieverhogende maatregelen in het kader van de DSA, stelt de nieuwe database alle gebruikers in staat op beter geïnformeerde wijze op te treden tegen de verspreiding van illegale en schadelijke online-inhoud.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending