Verbind je met ons

Europese Commissie

EU somt bezorgdheid over de rechtsstaat op voor Hongarije, Polen, cruciaal bij het vrijgeven van COVID-fondsen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft ernstige zorgen over de rechtsstaat in Polen en Hongarije opgesomd in een rapport dat zou kunnen helpen beslissen of zij miljarden euro aan EU-middelen ontvangen om te helpen herstellen van de coronaviruspandemie, schrijft jan Strupczewski.

De uitvoerende macht van de Europese Unie gaf Polen ook tot 16 augustus de tijd om te voldoen aan een uitspraak van het hoogste gerechtshof van de EU vorige week, die door Warschau werd genegeerd, dat het Poolse systeem voor het disciplineren van rechters in strijd was met de EU-wetgeving en zou moeten worden opgeschort. Lees meer.

Als Polen zich hier niet aan houdt, zou de commissie het EU-hof vragen om financiële sancties op te leggen aan Warschau, vertelde vicevoorzitter van de commissie, Vera Jourova, op een persconferentie.

De commissie had vorig jaar al veel van de zorgen in een rapport naar voren gebracht, maar ze kunnen nu echte gevolgen hebben, aangezien Brussel de toegang tot zijn herstelfonds van subsidies en leningen ter waarde van in totaal 800 miljard euro afhankelijk heeft gesteld van de naleving van de rechtsstaat.

De commissie zei dat Polen en Hongarije het mediapluralisme en de onafhankelijkheid van de rechtbanken ondermijnden. Zij zijn de enige twee landen in het 27-koppige blok dat formeel door de EU wordt onderzocht wegens het in gevaar brengen van de rechtsstaat.

“De Commissie kan rekening houden met het rapport over de rechtsstaat … bij het identificeren en beoordelen van schendingen van de beginselen van de rechtsstaat die de financiële belangen van de Unie schaden”, aldus de commissie in een verklaring.

De Poolse regeringswoordvoerder Piotr Muller zei op Twitter dat de regering documenten van de commissie zou analyseren met betrekking tot de noodzaak van naleving van uitspraken van EU-rechtbanken.

advertentie

De Hongaarse minister van Justitie Judit Varga zei op Facebook dat de commissie Hongarije chanteerde vanwege een kinderbeschermingswet die “LGBTQ-activisten en enige seksuele propaganda niet toestaat in Hongaarse kleuterscholen en scholen”.

De uitvoerende macht van de EU heeft zijn goedkeuring van 7.2 miljard euro voor Hongarije al uitgesteld in een poging om concessies op het gebied van de rechtsstaat te verkrijgen van de regering van premier Viktor Orbán, en heeft nog geen groen licht gegeven voor 23 miljard euro aan subsidies en 34 miljard aan goedkope leningen voor Polen.

Jourova zei dat ze niet kon voorspellen wanneer geld voor Polen zou kunnen worden goedgekeurd en merkte op dat Warschau eerst de commissie moest overtuigen dat het een geloofwaardig systeem van controle en audit had voor het uitgeven van EU-geld.

Het rapport stelt dat Hongarije het verzoek van de commissie om de rechterlijke onafhankelijkheid te versterken niet heeft opgevolgd en dat de anti-corruptiestrategie een te beperkte reikwijdte heeft.

In een decennium aan de macht heeft Orban gedeeltelijk miljarden euro's aan staats- en EU-geld gebruikt om een ​​loyale zakenelite op te bouwen, waaronder enkele familieleden en goede vrienden.

De commissie noemde aanhoudende tekortkomingen in de financiering van Hongaarse politieke partijen en risico's van cliëntelisme en nepotisme in het openbaar bestuur op hoog niveau.

Aanzienlijke hoeveelheden staatsreclame gaan naar media die de regering steunen, terwijl onafhankelijke verkooppunten en journalisten worden geconfronteerd met obstructie en intimidatie, zei het.

In het rapport werd ook bezorgdheid geuit over de invloed van de Poolse nationalistische regeringspartij Wet en Rechtvaardigheid (PiS) op het rechtssysteem.

Het vermeldde wat naar eigen zeggen illegaal gemaakte benoemingen en wijzigingen door PiS bij het Constitutionele Hof en andere organen waren, en de afwijzing door Warschau van uitspraken van EU-rechtbanken die bindend zijn voor elke lidstaat.

De commissie merkte op dat de procureur-generaal, verantwoordelijk voor het opsporen van staatscorruptie, tegelijkertijd de Poolse minister van Justitie en een actieve PiS-politicus was.

Sinds vorig jaar is het professionele klimaat voor journalisten in Polen verslechterd als gevolg van “intimiderende gerechtelijke procedures, het toenemende onvermogen om journalisten te beschermen en gewelddadige acties tijdens protesten, ook van de politie”, aldus het rapport.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending