Verbind je met ons

Hongarije

Hongarije plant referendum over kinderbeschermingskwesties in strijd met EU

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Demonstranten protesteren tegen de Hongaarse premier Viktor Orban en de nieuwste anti-LHBTQ-wet in Boedapest, Hongarije, 14 juni 2021. REUTERS/Marton Monus/File Photo
Demonstranten protesteren tegen de Hongaarse premier Viktor Orban en de nieuwste anti-LHBTQ-wet in Boedapest, Hongarije, 14 juni 2021. REUTERS/Marton Monus/File Photo

Hongarije heeft op woensdag (21 juli) plannen aangekondigd om een ​​referendum te houden over kwesties op het gebied van kinderbescherming om de druk van de Europese Unie over wetgeving die volgens het blok LGBT-mensen discrimineert, te bestrijden, schrijf Gergely Szakacs en Anita Komuvis, Reuters.

Premier Viktor Orban voerde de strijd tussen culturen op met de Europese Commissie en beschuldigde het EU-bestuur ervan haar bevoegdheden te misbruiken bij het aanvechten van recente wijzigingen in de Hongaarse onderwijs- en kinderbeschermingswetten.

"De toekomst van onze kinderen staat op het spel, dus we kunnen in deze kwestie geen terrein afstaan", zei hij in een Facebook-video.

advertentie

De Europese Commissie gaf niet onmiddellijk commentaar op het plan van Orban om een ​​referendum te houden.

De premier, die sinds 2010 aan de macht is en in april volgend jaar verkiezingen tegemoet gaat, portretteert zichzelf als een verdediger van traditionele christelijke waarden van het westerse liberalisme en heeft een campagne tegen LHBT's opgevoerd.

Een anti-LHBT-wet, die deze maand van kracht is geworden, verbiedt het gebruik van materialen die op scholen worden gezien als bevordering van homoseksualiteit en genderverandering. Het heeft geleid tot onrust in de LGBT-gemeenschap en tot meer wrijving met de Commissie.

advertentie

Juridische stappen die Brussel vorige week lanceerde over de wetgeving zouden de EU-financiering voor Boedapest kunnen tegenhouden. Lees verder

"In de afgelopen weken heeft Brussel Hongarije duidelijk aangevallen vanwege zijn kinderbeschermingswet. De Hongaarse wetten staan ​​geen seksuele propaganda toe in kleuterscholen, scholen, op televisie en in advertenties", zei Orban.

Hij maakte niet bekend wanneer het geplande referendum zou worden gehouden, maar zei dat het vijf vragen zou bevatten.

Deze omvatten onder meer de vraag aan Hongaren of ze het houden van workshops over seksuele geaardheid op scholen ondersteunen zonder hun toestemming, of dat ze vinden dat procedures voor geslachtsverandering bij kinderen moeten worden gepromoot.

Orban zei dat de vragen ook zouden omvatten of inhoud die van invloed kan zijn op de seksuele geaardheid van kinderen, zonder enige beperking moet worden getoond, of dat procedures voor geslachtsverandering ook beschikbaar moeten worden gemaakt voor kinderen.

Hongarije

Paus roept Hongarije op meer open te staan ​​voor behoeftige buitenstaanders

gepubliceerd

on

By

paus Franciscus (foto) zei op zondag (12 september) dat Hongarije zijn christelijke wortels kon behouden en zich tegelijkertijd openstelde voor de behoeftigen, een duidelijk antwoord op het standpunt van de nationalistische premier Viktor Orban dat moslimimmigratie zijn erfgoed zou kunnen vernietigen, schrijven Philip Pullella als Gergely Szakacs.

Francis was in Hongarije voor een ongewoon kort verblijf dat de verschillen met de anti-immigrant Orban, zijn politieke tegenpool, onderstreepte.

Bij het afsluiten van een kerkcongres met een mis voor tienduizenden mensen in het centrum van Boedapest, gebruikte Franciscus de beeldspraak van een kruis om te laten zien dat zoiets diepgewortelds als religieus geloof een gastvrije houding niet uitsloot.

advertentie

"Het kruis, geplant in de grond, nodigt ons niet alleen uit om goed geworteld te zijn, het heft ook zijn armen op en strekt zijn armen naar iedereen uit", zei hij in zijn opmerkingen na de mis.

"Het kruis spoort ons aan om onze wortels stevig te houden, maar zonder verdediging; om te putten uit de bronnen en ons open te stellen voor de dorst van de mannen en vrouwen van onze tijd", zei hij aan het einde van de openluchtmis, die Orban bijgewoond met zijn vrouw.

"Mijn wens is dat je zo bent: gegrond en open, geworteld en attent", zei de paus.

advertentie

Francis heeft vaak aan de kaak gesteld wat hij ziet als een heropleving van nationalistische en populistische bewegingen, en heeft opgeroepen tot Europese eenheid, en kritiek geuit op landen die de migratiecrisis proberen op te lossen met unilaterale of isolationistische acties.

Orban daarentegen vertelde vorige week op het Strategisch Forum van Bled in Slovenië dat de enige oplossing voor migratie was dat de Europese Unie "alle rechten teruggeeft aan de natiestaat".

Paus Franciscus arriveert voor een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Oecumenische Raad van Kerken in het Museum voor Schone Kunsten in Boedapest, Hongarije, 12 september 2021. REUTERS/Remo Casilli
Paus Franciscus begroet mensen bij aankomst op het Heldenplein in Boedapest, Hongarije, 12 september 2021. REUTERS/Remo Casilli
Paus Franciscus arriveert op 12 september 2021 op de internationale luchthaven van Boedapest in Boedapest, Hongarije. Vaticaanse media/hand-out via REUTERS AANDACHT-REDACTIE - DIT AFBEELDING WERD VERSTREKT DOOR EEN DERDE PARTIJ.

De paus heeft opgeroepen om migranten te verwelkomen en te integreren om het hoofd te bieden aan wat hij Europa's "demografische winter" noemt. Orban zei in Slovenië dat de migranten van vandaag "allemaal moslims zijn" en dat alleen "het traditionele christelijke gezinsbeleid ons uit die demografische crisis kan helpen".

Francis, 84, die slechts ongeveer zeven uur in Boedapest doorbracht, ontmoette Orban en president Janos Ader aan het begin van zijn bezoek.

Het Vaticaan zei dat de bijeenkomst, die ook werd bijgewoond door de twee beste diplomaten van het Vaticaan en een Hongaarse kardinaal, ongeveer 40 minuten duurde en hartelijk was.

"Ik heb paus Franciscus gevraagd om het christelijke Hongarije niet te laten omkomen", zei Orban op Facebook. Het Hongaarse persbureau MTI zei dat Orban Francis een facsimile had gegeven van een brief die koning Bela IV uit de 13e eeuw naar paus Innocentius IV stuurde en om hulp vroeg in de strijd tegen de Tartaren.

Later op zondag arriveerde Francis in Slowakije, waar hij veel langer zal blijven, vier steden zal bezoeken voordat hij woensdag terugkeert naar Rome.

De beknoptheid van zijn verblijf in Boedapest heeft diplomaten en katholieke media ertoe aangezet om te suggereren dat de paus voorrang geeft aan Slowakije, in feite Hongarije afwijzend. Lees meer.

Het Vaticaan heeft het bezoek aan Boedapest een "spirituele pelgrimstocht" genoemd. Het kantoor van Orban heeft gezegd dat vergelijkingen met de Slowakije-poot "misleidend" zouden zijn.

Het is de eerste reis van de paus sinds hij in juli een grote operatie onderging. Francis vertelde verslaggevers in het vliegtuig dat hem naar Boedapest bracht dat hij "zich prima voelde".

Verder lezen

Landbouw

Landbouw: Commissie keurt nieuwe geografische aanduiding uit Hongarije goed

gepubliceerd

on

De Commissie heeft de toevoeging van 'Szegedi tükörponty' uit Hongarije in het register van beschermde geografische aanduidingen (BGA). 'Szegedi tükörponty' is een vis van de karpersoort, geproduceerd in de regio Szeged, nabij de zuidgrens van Hongarije, waar een systeem van visvijvers is aangelegd. Het alkalische water van de vijvers geeft de vissen een bijzondere vitaliteit en veerkracht. Het schilferige, roodachtige, smaakvolle vlees van de vis die in deze vijvers wordt gekweekt, en het frisse aroma zonder bijsmaken, kunnen rechtstreeks worden toegeschreven aan het specifieke zoute land.

De kwaliteit en smaak van de vis worden direct beïnvloed door de goede zuurstoftoevoer aan de bodem van het meer in de visvijvers die op zoute grond zijn ontstaan. Het vruchtvlees van „Szegedi tükörponty” bevat veel eiwitten, weinig vet en is zeer smaakvol. De nieuwe benaming zal worden toegevoegd aan de lijst van 1563 producten die al zijn beschermd in de eAmbrosia databank. Meer informatie online op hoogwaardige producten.

advertentie

Verder lezen

Hongarije

Commissie keurt nieuwe geografische aanduiding voor Hongarije goed

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft de aanvraag voor opname van “Jászsági nyári szarvasgomba” uit Hongarije in het register van beschermde geografische aanduidingen (BGA) goedgekeurd. "Jászsági nyári szarvasgomba" betekent de lokale verse variëteit van ondergrondse schimmels van de soort witte zomertruffel, verzameld in de regio Jászság, in het noordwesten van de Hongaarse Grote Laagvlakte. De geur is uniek en aangenaam. Bij het plukken vertoont het eerst aroma's van gekookte maïs of geroosterde en gefermenteerde gemoute gerst, vergezeld van de karakteristieke geur van vers gemaaid gras.

Tijdens de oogstperiode en tijdens opslag verandert de geur, maar behoudt het typische aroma van vers gemaaid gras. De smaak zelf is intens. De “Jászsági nyári szarvasgomba” groeien van eind mei tot eind augustus. De omstandigheden in de regio Jászság zijn bijzonder gunstig voor de vestiging en vermeerdering van zomertruffels. Enkele van de andere namen die door de bevolking worden gebruikt om "Jászsági nyári szarvasgomba" te kwalificeren, zoals "zwarte diamant van Jászság", "goud van Jászság" of zelfs "Jász trifla", geven allemaal aan dat het product zeer gewaardeerd wordt in de regio. Deze nieuwe naam voegt zich bij de 1,561 reeds geregistreerde voedingsproducten, waarvan de lijst beschikbaar is in de eAmbrosia-database.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending