Verbind je met ons

Hongarije

Hongarije plant referendum over kinderbeschermingskwesties in strijd met EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Demonstranten protesteren tegen de Hongaarse premier Viktor Orban en de nieuwste anti-LHBTQ-wet in Boedapest, Hongarije, 14 juni 2021. REUTERS/Marton Monus/File Photo
Demonstranten protesteren tegen de Hongaarse premier Viktor Orban en de nieuwste anti-LHBTQ-wet in Boedapest, Hongarije, 14 juni 2021. REUTERS/Marton Monus/File Photo

Hongarije heeft op woensdag (21 juli) plannen aangekondigd om een ​​referendum te houden over kwesties op het gebied van kinderbescherming om de druk van de Europese Unie over wetgeving die volgens het blok LGBT-mensen discrimineert, te bestrijden, schrijf Gergely Szakacs en Anita Komuvis, Reuters.

Premier Viktor Orban voerde de strijd tussen culturen op met de Europese Commissie en beschuldigde het EU-bestuur ervan haar bevoegdheden te misbruiken bij het aanvechten van recente wijzigingen in de Hongaarse onderwijs- en kinderbeschermingswetten.

"De toekomst van onze kinderen staat op het spel, dus we kunnen in deze kwestie geen terrein afstaan", zei hij in een Facebook-video.

De Europese Commissie gaf niet onmiddellijk commentaar op het plan van Orban om een ​​referendum te houden.

De premier, die sinds 2010 aan de macht is en in april volgend jaar verkiezingen tegemoet gaat, portretteert zichzelf als een verdediger van traditionele christelijke waarden van het westerse liberalisme en heeft een campagne tegen LHBT's opgevoerd.

Een anti-LHBT-wet, die deze maand van kracht is geworden, verbiedt het gebruik van materialen die op scholen worden gezien als bevordering van homoseksualiteit en genderverandering. Het heeft geleid tot onrust in de LGBT-gemeenschap en tot meer wrijving met de Commissie.

Juridische stappen die Brussel vorige week lanceerde over de wetgeving zouden de EU-financiering voor Boedapest kunnen tegenhouden. Lees verder

advertentie

"In de afgelopen weken heeft Brussel Hongarije duidelijk aangevallen vanwege zijn kinderbeschermingswet. De Hongaarse wetten staan ​​geen seksuele propaganda toe in kleuterscholen, scholen, op televisie en in advertenties", zei Orban.

Hij maakte niet bekend wanneer het geplande referendum zou worden gehouden, maar zei dat het vijf vragen zou bevatten.

Deze omvatten onder meer de vraag aan Hongaren of ze het houden van workshops over seksuele geaardheid op scholen ondersteunen zonder hun toestemming, of dat ze vinden dat procedures voor geslachtsverandering bij kinderen moeten worden gepromoot.

Orban zei dat de vragen ook zouden omvatten of inhoud die van invloed kan zijn op de seksuele geaardheid van kinderen, zonder enige beperking moet worden getoond, of dat procedures voor geslachtsverandering ook beschikbaar moeten worden gemaakt voor kinderen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending