Verbind je met ons

Afrika

EU-sancties: Commissie publiceert specifieke bepalingen betreffende Syrië, Libië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft drie adviezen uitgebracht over de toepassing van specifieke bepalingen in de verordeningen van de Raad betreffende beperkende maatregelen (sancties) van de EU met betrekking tot Libië en Syrië Centraal Afrikaanse Republiek en acties die de territoriale integriteit van Oekraïne. Het gaat om 1) wijzigingen in twee specifieke kenmerken van bevroren tegoeden: hun karakter (sancties tegen Libië) en hun locatie (sancties tegen Syrië); 2) de vrijgave van bevroren tegoeden door middel van het afdwingen van een financiële garantie (sancties tegen de Centraal-Afrikaanse Republiek) en; 3) het verbod om tegoeden of economische middelen ter beschikking te stellen aan beursgenoteerde personen (sancties betreffende de territoriale integriteit van Oekraïne). Hoewel de adviezen van de Commissie niet bindend zijn voor bevoegde autoriteiten of marktdeelnemers in de EU, zijn ze bedoeld als waardevolle leidraad voor degenen die EU-sancties moeten toepassen en opvolgen. Zij zullen de uniforme tenuitvoerlegging van sancties in de hele EU ondersteunen, in overeenstemming met de mededeling over de Europees economisch en financieel systeem: bevordering van openheid, kracht en veerkracht.

Commissaris voor financiële diensten, financiële stabiliteit en kapitaalmarktenunie Mairead McGuinness zei: "EU-sancties moeten in de hele Unie volledig en uniform worden uitgevoerd. De Commissie staat klaar om de nationale bevoegde autoriteiten en EU-operatoren bij te staan ​​bij het aanpakken van de uitdagingen bij het toepassen van deze sancties.”

Sancties van de EU zijn een instrument van het buitenlands beleid dat onder meer helpt om belangrijke EU-doelstellingen te verwezenlijken, zoals het bewaren van de vrede, het versterken van de internationale veiligheid en het consolideren en ondersteunen van democratie, internationaal recht en mensenrechten. Sancties zijn gericht tegen degenen wier acties deze waarden in gevaar brengen, en ze proberen de nadelige gevolgen voor de burgerbevolking zoveel mogelijk te beperken.

advertentie

De EU heeft momenteel ongeveer 40 verschillende sanctieregelingen. Als onderdeel van de rol van de Commissie als hoedster van de Verdragen is de Commissie verantwoordelijk voor het toezicht op de handhaving van de financiële en economische sancties van de EU in de hele Unie, en zorgt zij er ook voor dat sancties worden toegepast op een manier die rekening houdt met de behoeften van humanitaire hulpverleners. De Commissie werkt ook nauw samen met de lidstaten om ervoor te zorgen dat sancties in de hele EU op uniforme wijze worden toegepast. Meer informatie over EU-sancties CDL Super Session..

Libië

Een documentaire over Libië: nog een nepverhaal?

gepubliceerd

on

De Britse staatsomroep en persbureau BBC stuurde een onderzoek naar de Russische zakenman Yevgeny Prigozhin (foto) met de aankondiging van zijn voornemen om een ​​documentaire te maken over het lot van Libische burgers. In de beschrijving van het project staat dat de film ernstige mensenrechtenschendingen zal bevatten die zouden zijn gedocumenteerd tijdens de gevechten in de buurt van Tripoli.

De BBC-redactie wilde van Prigozhin weten welke rol Russen spelen in het leven van het Noord-Afrikaanse land. Vertegenwoordigers van de Britse staatsmedia merkten op dat ze in hun onderzoek waarschijnlijk zouden verwijzen naar de opmerking van Prigozhin.

De persdienst van het Cateringbedrijf Concord, onder leiding van Yevgeny Prigozhin, publiceerde de reactie van de ondernemer.

advertentie

Hij herinnerde buitenlandse journalisten eraan dat de Amerikaanse autoriteiten de Noord-Afrikaanse republiek in een burgeroorlog hebben gestort toen ze Muammar Kadhafi in 2011 vermoordden en het land vulden met extremisten en terroristen. Deze laatste zijn zelfs geïntegreerd in de machtsstructuren van Libië. Moskou helpt volgens de zakenman, in tegenstelling tot Washington, inwoners van andere landen.

Prigozhin stelde ook voor dat BBC-personeel om commentaar zou vragen van de Russische Anti-Repressie Stichting als deze media meer willen weten over mensenrechtenschendingen door Washington en zijn bondgenoten.

“Ik heb niets gehoord over de schending van de mensenrechten in Libië door de Russen en ik weet zeker dat dit een absolute leugen is. Maar als u een gedetailleerde lijst wilt van dergelijke schendingen door de Verenigde Staten en hun bondgenoten over de hele wereld, dan raad ik u aan contact op te nemen met de Anti-Repression Foundation voor meer gedetailleerde opmerkingen. Of Maksim Shugaley die zonder proces of onderzoek in de Mitiga-gevangenis in Libië werd gegooid, waar hij ontbering en marteling overleefde en die als geen ander weet over de schending van mensenrechten in dit land. Mijn advies aan jou is om te werken met feiten, niet met je Russofobe gevoelens', vertelde de zakenman aan de BBC-journalisten.

Volgens de persdienst van de Concord Catering heeft het bedrijf herhaaldelijk toelichtingen gepubliceerd op een aantal ingediende zaken. In het bijzonder meldden ze dat Yevgeny Prigozhin niets te maken heeft met die Russische burgers die naar verluidt deelnamen aan vijandelijkheden op het grondgebied van Libië. Onder de ongegronde beschuldigingen is er ook een bewering dat de Russische zakenman banden heeft met Euro-Polis LLC, dat volgens geruchten een bedrijf is dat militair materieel levert aan Libië. De persdienst ontkent alle aantijgingen met betrekking tot de connectie van Prigozhin met het Libische conflict en stelt dat catering en wapenlevering niet-gerelateerde zaken zijn.

Ook de persdienst van Concord Catering meldde dat de BBC niet de eerste media is die hetzelfde soort vragen stuurt. Veel andere internationale mediabedrijven zijn betrokken bij het repliceren van geruchten.

Het is opmerkelijk dat eerder de British Independent Press Standards Organization een klacht van Prigozhin tegen de Daily Telegraph heeft gegrond verklaard wegens het verspreiden van valse informatie over de situatie in Libië.

Verder lezen

Afrika

EU en Republiek Kenia starten strategische dialoog en zetten zich in voor de uitvoering van de economische partnerschapsovereenkomst met de Oost-Afrikaanse Gemeenschap

gepubliceerd

on

De Europese Commissie is verheugd over de start van de strategische dialoog tussen de Europese Unie en de Republiek Kenia, en de versterking van het multilaterale partnerschap tussen de EU en de regio van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC). In het kader van het bezoek van de president van de Republiek Kenia, Uhuru Kenyatta, ontmoetten uitvoerend vicepresident en handelscommissaris Valdis Dombrovskis Adan Mohamed, kabinetssecretaris voor de Oost-Afrikaanse Gemeenschap en regionale ontwikkeling. Beide partijen kwamen overeen zich in te zetten voor de bilaterale uitvoering van de bepalingen inzake handel en economische en ontwikkelingssamenwerking van de Economische Partnerschapsovereenkomst (EPO) met de Oost-Afrikaanse Gemeenschap.

Uitvoerend vicevoorzitter Dombrovskis (afgebeeld) zei: “Ik verwelkom de inspanningen en het leiderschap van Kenia in de regio. Het is een van de belangrijkste handelspartners van de EU in Sub-Sahara Afrika en voorzitter van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap. Het recente besluit van de EAC-top stelt EAC-leden in staat om de regionale EPA bilateraal met de EU uit te voeren, op basis van een principe van 'variabele geometrie'. De EU zal nu overleggen met Kenia - dat de regionale EPO al heeft ondertekend en geratificeerd - over de modaliteiten voor de uitvoering ervan. De EPA is een belangrijk handels- en ontwikkelingsinstrument en de uitvoering ervan met Kenia zou een bouwsteen zijn voor regionale economische integratie. We moedigen andere leden van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap aan om de EPA te ondertekenen en te ratificeren.”

Commissaris voor Internationale Partnerschappen Jutta Urpilainen, die een uitwisseling had met minister van Buitenlandse Zaken Raychelle Omamo, voegde toe: “Ik verwelkom de nieuwe impuls aan de bilaterale betrekkingen tussen de EU en Kenia met overeenstemming over de start van de strategische dialoog en een hernieuwde betrokkenheid bij de Oost-Afrikaanse Gemeenschap. Dit zal een dialoog tot stand brengen die gericht is op gemeenschappelijke beleidsdoelstellingen en echte voordelen voor alle betrokkenen. We gaan direct aan de slag met een roadmap om de strategische dialoog te implementeren. We zetten ons in om de ambitieuze inspanningen van het land op het gebied van groene transitie, het scheppen van banen en digitalisering te begeleiden. Bovendien zal investeren in mensen, in onderwijs of gezondheidszorg, van het grootste belang zijn om veerkracht op te bouwen en COVID-19-uitdagingen aan te pakken, en we werken intensief aan Team Europe-initiatieven om kleine en middelgrote ondernemingen en farmaceutische industrieën in Afrika te ondersteunen als aanvulling op de inspanningen op landelijk niveau.”

advertentie

Meer informatie is beschikbaar in de persbericht.

Verder lezen

Afrika

Afrika en Europa bespreken investeringen om valse keuze tussen natuurbehoud en ontwikkeling te ontmantelen op de Europese Ontwikkelingsdagen 2021

gepubliceerd

on

De African Wildlife Foundation (AWF) belegde op woensdag 16 juni 2021 om 15u10 CET een discussie over African Landscapes for People and Wildlife: Dismantling the false choice between Conservation and Development op woensdag 2021 juni XNUMX om XNUMXuXNUMX CET als onderdeel van de European Development Days XNUMX.

De discussie onderzocht hoe de diensten die ecologische systemen bieden het menselijk bestaan, politieke stabiliteit en economische welvaart ondersteunen, met name in Afrika. En hoe investeren in Afrika alsof instandhouding en ontwikkeling concurrerende doelstellingen zijn, zal leiden tot aanhoudend verlies van soorten en aantasting van habitats. Wat oplossingen betreft, concentreerde de sessie zich op de rol die Afrikaanse leiders spelen bij het vormgeven van een duurzamer pad door te investeren in economieën van wilde dieren die natuurbehoud en herstel stimuleren en tegelijkertijd mensen helpen, en het belang van mobilisatie voor natuurbehoud en ervoor te zorgen dat financiering daar komt waar het nodig is maar ook hoe de green deal de manier waarop Europa investeert in Afrikaanse landschappen zal hervormen. De discussie maakte een duidelijk pleidooi voor slimmere, groenere investeringen in de landschappen van Afrika.

Na de sessie zei Frederick Kumah, Vice President External Affairs bij AWF: "Ik ben blij dat de sessie de rol heeft onderzocht die Afrikaanse leiders moeten spelen bij het vormgeven van een duurzamer pad door te investeren in economieën van wilde dieren die natuurbehoud en herstel stimuleren en tegelijkertijd zorgen voor mensen."

advertentie

Natongo Kalunda, uitvoerend directeur van Ecotrust Pauline, panellid bij de discussie, legde uit: "Er wordt niet genoeg moeite gedaan om wereldwijd te consumeren om te begrijpen dat de natuur een troef is en dat er moet worden geïnvesteerd om deze te beschermen en de groei te ondersteunen... als investeerders dat niet begrijpen, dan is het onmogelijk om duurzaamheidsdoelstellingen te halen.”

Dit actuele debat bestond uit panelsprekers uit de twee continenten Simon Malete, leider van de Afrikaanse groep van onderhandelaars bij de Conventie over biologische diversiteit (CBD), Pauline Nantongo Kalunda, uitvoerend directeur van Ecotrust en Chrysoula Zacharopoulou, lid van het Europees Parlement. De sessie werd gemodereerd door Simangele Msweli, Senior Manager van het Youth Leadership Program van de AWF.

Over Stichting African Wildlife

De African Wildlife Foundation is de belangrijkste pleitbezorger voor de bescherming van wilde dieren en wilde gebieden als een essentieel onderdeel van een modern en welvarend Afrika. Opgericht in 1961 om ons te concentreren op de natuurbeschermingsbehoeften van Afrika, verwoorden we een unieke Afrikaanse visie, verbinden we wetenschap en openbaar beleid en demonstreren we de voordelen van natuurbehoud om het voortbestaan ​​van de wilde dieren en wilde gebieden van het continent te verzekeren.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending