Verbind je met ons

EU-mechanisme voor civiele bescherming

Moldavië sluit zich aan bij het EU-mechanisme voor civiele bescherming

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 29 september ondertekenden de EU en Moldavië de overeenkomst waarbij Moldavië een deelnemende staat aan de EU zou worden EU-mechanisme voor civiele bescherming. Zodra de overeenkomst door Moldavië is geratificeerd, zal deze voorlopig van toepassing zijn tot de volledige inwerkingtreding op 1 januari 2024.

This major step of Moldova joining the foundation of the EU’s disaster risk management system was marked with a visit by the Crisis Management Commissioner Janez Lenarcič, naar Chişinău, waar hij minister van Binnenlandse Zaken Adrian Efros ontmoette. Ze ondertekenden allebei de overeenkomst om Moldavië de status van lidmaatschap van het EU-mechanisme voor civiele bescherming te verlenen.

Lenarčič said: “Today, I am proud to welcome Moldova to the family of European rescuers: the EU Civil Protection Mechanism. While Russia’s brutal attack against Ukraine resulted in thousands of Ukrainians fleeing from the war, Moldova proved itself to be a reliable partner. I want to thank the Moldovan civil protection authorities for their hard work. By Moldova joining the EU Civil Protection Mechanism, we can significantly enhance our emergency preparedness and build a more resilient disaster risk management system in Europe. We are stronger together.”

Moldova has benefitted from the EU Civil Protection Mechanism to cope with a large-scale displacement triggered by Russia’s invasion of Ukraine. Earlier this year, the EU has also deployed 36 power generators to 30 hospitals across Moldova from its rescEU energy reserve. Additionally, the EU has also supported Moldova with EUR 48 million in humanitarian aid since the start of Russia’s war of aggression against Ukraine.

Als volwaardig lid van het EU-mechanisme voor civiele bescherming zal Moldavië niet alleen onmiddellijke steun kunnen ontvangen, maar via het mechanisme ook hulp kunnen sturen naar landen die zijn getroffen door door de mens veroorzaakte rampen of natuurrampen, wat zal leiden tot een sterkere en beter gecoördineerde crisisrespons. in Europa en in de rest van de wereld.

Het persbericht is beschikbaar online..

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending