Verbind je met ons

Jeugdzorg

Servië moet sociale beschermingsdiensten vrijstellen van bezuinigingen om kwetsbare kinderen te beschermen, zegt World Vision

DELEN:

gepubliceerd

on

Vorstendom_van_Servië_in_1878_ENDe duurzaamheid van diensten voor de meest kwetsbare groepen van Servië - vooral kinderen met een handicap - is een van de grootste uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd, zegt World Vision International. Volgens de kinderrechtenorganisatie hebben de fondsen die tot nu toe door de EU zijn toegewezen, bijgedragen aan het bieden van krachtige preventieve en responsieve mechanismen die kinderen hebben beschermd tegen misbruik, uitbuiting en andere vormen van geweld op gemeenschapsniveau. 

"Om kinderen, met name kinderen met een handicap, te blijven ondersteunen om toegang te krijgen tot beschermende diensten, moet de EU de regering van Servië aanmoedigen om een ​​uitzondering te maken voor sociale beschermingsdiensten onder de nieuwe begrotingswet", aldus de EU-vertegenwoordiger van World Vision, Marius Wanders.

"Volgens nationale kostenbesparingsregels die in 2013 zijn ingevoerd, kunnen lokaal beheerde centra voor maatschappelijk werk het benodigde personeel niet aannemen, ook al zijn er lokale overheidsbudgetten voor dit personeel en deze diensten", voegde Wanders toe. “De inspanningen van de nationale regering om geld te besparen worden betaald door de meest kwetsbare burgers van Servië, namelijk kinderen. De resultaten van een onderzoek dat World Vision in zes verschillende gemeenten heeft uitgevoerd, geven aan dat de dienstverlening aan deze kinderen door bezuinigingen onmogelijk op hetzelfde niveau kan worden voortgezet. Terwijl sommige Centra voor Maatschappelijk Werk al gesloten zijn, blijven een paar andere doorgaan met onbetaald personeel.”

Maja, moeder van de vijfjarige Dina, die hersenverlamming heeft, legt de impact van de sluiting van het kinderdagverblijf uit: “Sinds de sluiting moeten wij en andere ouders de zorg voor kinderen zelf regelen. Dit betekent dat we privé fysiotherapie betalen die 's ochtends plaatsvindt, terwijl ik 's middags met Dina thuis werk. Deze situatie betekent extra kosten voor ons, terwijl we tegelijkertijd niet kunnen werken.”

Een briefingdocument over de huidige crisis in de Servische sociale diensten, ontwikkeld door World Vision, beschrijft de huidige situatie als volgt: “Servië's investeringen in gemeenschapsdiensten weerspiegelen een belangrijk antwoord op de behoeften van zijn burgers. In het geval van kinderen met een handicap voorkomen deze diensten dat de meest kwetsbare kinderen van Servië in een instelling worden opgenomen en houden ze gezinnen bij elkaar, terwijl de kosten laag blijven. Als de Servische regering in haar recente begrotingswet geen uitzondering maakt op de sociale beschermingsdiensten op het nieuwe verbod op het inhuren van tijdelijk personeel, bestaat er een reëel risico dat kwetsbare Servische kinderen in grotere instellingen worden opgenomen.

"Deze ontwikkeling zal gepaard gaan met hogere kosten en een stap terug in de inspanningen van Servië om voor zijn kinderen te zorgen op een manier die de ontwikkeling, de gezondheid en het welzijn van kinderen bevordert. Erger nog, Servië legt zonder uitzondering de last van deze kosten -besparende maatregelen voor de meest kwetsbare kinderen. World Vision roept op om deze onbedoelde consequentie onmiddellijk te verhelpen en voor de Servische regering om hoogwaardige en goed toegeruste diensten te bieden aan kwetsbare kinderen en hun families."

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending