Verbind je met ons

Kazachstan

De Kazachse president stelt zijn welvaartsprogramma vast

DELEN:

gepubliceerd

on

In zijn toespraak over de staat van de natie heeft de president van Kazachstan, Kassym-Jomart Tokajev, ambitieuze hervormingen uiteengezet die erop gericht zijn zijn land op een nieuw economisch traject te zetten. Samen met een reeks constitutionele veranderingen zijn ze bedoeld om de republiek onomkeerbaar te transformeren in een nieuw en rechtvaardig Kazachstan, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

President Tokajev gebruikte zijn toespraak om de omvang van zijn ambitie voor de Kazachse economie te bevestigen. “We hebben alle kansen voor een krachtige economische doorbraak; Om dit te doen moeten we resoluut overgaan naar een nieuw economisch model, dat niet wordt geleid door abstracte prestaties, maar door een echte verbetering van de levens van burgers”, zei hij.

Hij beloofde een cursus gebaseerd op eerlijkheid, inclusiviteit en pragmatisme, waarmee hij bevestigde dat de nadruk vooral zou liggen op de versnelde ontwikkeling van de productie. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan bepaalde sectoren, zoals de zware techniek, de verrijking van uranium en auto-onderdelen. Zowel buitenlandse als binnenlandse investeerders zullen de eerste drie jaar vrijgesteld zijn van belastingen.

Het doel voor de jaarlijkse economische groei zal 6 tot 7 procent zijn, waarmee de omvang van de nationale economie zal zijn verdubbeld tot 450 miljard dollar in 2029. Het is bedoeld om buitenlandse banken aan te trekken om de concurrentie te stimuleren en het probleem van onvoldoende bedrijfsleningen op te lossen. De privatisering van alle staatseigendommen die niet tot de kernactiviteiten behoren, zal worden versneld. Volgend jaar zou er een beursgang moeten plaatsvinden op aandelen in de belangrijkste luchtvaartmaatschappij van Kazachstan, Air Astana, en ook QazaqGaz zal zich voorbereiden om de markt te betreden. Overheidsbelangen in andere grote bedrijven zullen worden verkocht.

De president kondigde ook een ingrijpende hervorming van de belastingen aan, waarbij de overstap zou komen naar een progressieve belastingheffing. De reikwijdte van verschillende belastingvoordelen wordt met minimaal 20% verkleind en het belastingstelsel wordt gedigitaliseerd, waarbij de belastingaangifteverplichtingen met 30% worden verminderd. Het is de bedoeling om minstens een vijfde van alle belastingen af ​​te schaffen, en de belastingen te elimineren die individuen en bedrijven belasten zonder noemenswaardige belastingopbrengsten.

Het minimumloon zal vanaf 85,000 januari 185 stijgen naar 1 tenge ($2024). Dit zal gevolgen hebben voor 1.8 miljoen mensen, waaronder 350,000 werknemers in de publieke sector. Dit betekent dat het minimumloon over drie jaar zal zijn verdubbeld. Veranderingen in de wetgeving zullen de consolidatie onder kleine bedrijven bevorderen, maar de inspanningen om monopolies uit te bannen zullen worden geïntensiveerd.

De president richtte zich ook op de inzet van Kazachstan op het gebied van duurzaamheid en milieubescherming. “Op de lange termijn is een mondiale transitie naar schone energie onvermijdelijk”, benadrukte hij. Hij benadrukte plannen om de capaciteit voor hernieuwbare energie te vergroten en de opwekking van waterstof te ontwikkelen. De bouw van een kerncentrale zal worden onderworpen aan een nationaal referendum, als erkenning van de gevoeligheden die worden veroorzaakt door de milieuschade die is achtergelaten door het testen van kernwapens in het Sovjettijdperk.

advertentie

President Tokajev zei dat hij wilde dat de IT-sector tegen 2026 een miljard dollar aan dienstenexport zou genereren, via partnerschappen met grote buitenlandse IT-bedrijven. “Wij behoren tot de wereldleiders in de e-government- en fintech-ontwikkelingsindex”, zei hij.

De president schetste plannen om Kazachstan te vestigen als een belangrijk doorvoerknooppunt in Eurazië, met de nadruk op belangrijke routes zoals de Trans-Kaspische Zee en de internationale Noord-Zuidcorridor. Er zal een nieuwe 'droge haven' worden gebouwd aan de Bakhty-grensovergang met China, de bouw van een containerhub in Aktau aan de Kaspische Zee zal worden versneld en Kazachstan zal de uitbreiding van havenfaciliteiten aan de Zwarte Zee aan de Middle Corridor ondersteunen.

Hij benadrukte dat Kazachstan uiteindelijk een volwaardige transport- en logistieke macht moet worden, en wees erop dat de realisatie van het transportpotentieel afhangt van de constructieve en goede nabuurschapsbetrekkingen van het geheel door land omgeven Kazachstan met zijn buurlanden in Centraal- en Zuid-Azië, evenals met Rusland en China. .

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending