Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan en Italië willen de samenwerking uitbreiden

DELEN:

gepubliceerd

on

Vice-premier – Minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Kazachstan Murat Nurtleu hield een ontmoeting met vice-president van de Raad van Ministers en minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van de Italiaanse Republiek Antonio Tajani, die met een officieel bezoek in Astana aankwam.

De partijen verwelkomden de dynamische ontwikkeling van de Kazachs-Italiaanse betrekkingen en bespraken de stand van zaken en de vooruitzichten voor de ontwikkeling van wederzijds voordelige samenwerking op politiek, handels-, economisch, investerings-, wetenschappelijk, technisch, cultureel, humanitair en toerismegebied, en interactie in een multilateraal verband. formaat.

Minister Nurtleu wees op het belang van het uitbreiden van de interactie met Italië.

“Italië is een beproefde, betrouwbare strategische partner, de handelsomzet met uw land heeft recordniveaus bereikt onder de Europese landen. Wij hechten groot belang aan de samenwerking met Rome. Gedurende meer dan dertig jaar diplomatieke betrekkingen hebben we goede resultaten geboekt.” Dat heeft de Kazachse minister gezegd.

Minister Tajani sprak op zijn beurt zijn steun uit voor de initiatieven die waren aangekondigd in de State of the Nation-toespraak van de president van Kazachstan Kassym-Jomart Tokayev “De economische koers van een rechtvaardig Kazachstan”, evenals voor politieke en sociaal-economische hervormingen gericht op het opbouwen van een sterke economie en een welvarende samenleving. Hij wees ook op het hoge niveau van betrekkingen tussen de twee landen, waarbij hij de aanwezigheid van nieuwe, veelbelovende gebieden benadrukte.

De gesprekspartners onderstreepten het wederzijdse belang bij het versterken van de bilaterale samenwerking, onder meer door het onderhouden van een regelmatige politieke dialoog en het stimuleren van samenwerking op het gebied van handel, economie en investeringen, rekening houdend met het potentieel van interactie met Italiaanse hightechbedrijven.

Beide partijen constateerden een bevredigende stijging van de onderlinge handelsomzet, die met 54% steeg en eind 14.9 2022 miljard dollar bereikte, evenals de succesvolle implementatie van een aantal grote investeringsprojecten in Kazachstan met deelname van Italiaanse bedrijven (windenergiecentrale in de regio Aktobe, productie van tractoren en maaidorsers in de regio Kostanay, enz.).

advertentie

De partijen wezen erop dat het belangrijk is om vorig jaar een rechtstreekse vlucht tussen Almaty en Milaan te openen met een frequentie van twee keer per week, wat aanzienlijk bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van de handels- en economische betrekkingen tussen twee landen.

Ondertussen sprak de Kazachse minister van Buitenlandse Zaken de hoop uit op de steun van Italië in termen van liberalisering van het visumregime voor Kazachse burgers binnen de Europese Unie.

Na de bijeenkomst herbevestigden de partijen hun engagement om het Kazachs-Italiaanse strategische partnerschap verder te versterken op basis van de relevante overeenkomst van 2009, en ondertekenden zij ook een overeenkomst Gezamenlijke verklaring met de nadruk op interactie in prioritaire sectoren (maakindustrie, digitalisering, waterbeheer, etc.) van de economie en in de culturele en humanitaire dimensie (interpersoonlijke uitwisselingen en academische connecties).

Tijdens het bezoek werd minister Tajani ook ontvangen door de premier van Kazachstan, Alikhan Smailov.

Italië is de derde grootste partner van Kazachstan ter wereld en de grootste handelspartner van Europa. De belangrijkste gebieden van handel en economische samenwerking zijn energie, exploratie en productie van natuurlijke hulpbronnen, bouw, infrastructuur, transport, communicatie en landbouwwetenschappelijke en technologische activiteiten en adviesdiensten.

Tussen 2005 en 2022 bedroeg de omvang van de bruto instroom van directe investeringen in Kazachstan vanuit Italië 7.3 miljard dollar. Landelijk gezien staat Italië op de twaalfde plaatsth in deze indicator.

In Kazachstan zijn ongeveer 270 bedrijven met Italiaans kapitaal geregistreerd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending