Verbind je met ons

Kazachstan

Tokayev leidt Kazachstan naar democratie en gelijkheid

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 1 september 2022 hield de president van Kazachstan Kassym-Jomart Tokayev de State-of-the-Nation-toespraak. Hij kondigde de komende politieke en economische hervormingen in Kazachstan aan. Het staatshoofd stelde voor om het presidentieel mandaat te beperken tot een termijn van zeven jaar zonder de mogelijkheid van herverkiezing. Ook kondigde Tokayev amnestie aan voor de deelnemers aan de tragische «januari-gebeurtenissen» in zijn land.

In het algemeen markeerde deze oproep een nieuwe fase in het politieke leven van Kazachstan.

K.Tokayev was ideologisch geen communist en was nooit lid van de Communistische Partij geweest. Het ontbreken van een partijnomenclatuurverleden, gecombineerd met jarenlange buitenlandse ervaring als beroepsdiplomaat, hebben zijn wereldbeeld aanzienlijk beïnvloed.

Collega's van K.Tokayev karakteriseerden hem als een democratisch, fatsoenlijk persoon met een brede kijk, die eenvoud en welwillendheid opmerkte in de communicatie met anderen.

One of Tokayev’s outstanding sides is being a strong negotiator. He had to conduct many difficult negotiations not only as Prime Minister and Minister of Foreign Affairs of Kazakhstan but also during the period when he headed the second most important office of the United Nations – the UN Office in Geneva.

Palais des Nations

Tokayev leidde dit kantoor van mei 2011 tot oktober 2013. Zijn succesvolle werk is herhaaldelijk opgemerkt in internationale kringen. Bij de VN denken medewerkers warm aan hun voormalige leider.

Volgens het hoofd van het secretariaat van de directeur-generaal van het VN-kantoor in Genève, David Chikvaidze, waardeerde voormalig VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de bijzondere rol van K.Tokayev zeer en behandelde hij hen met grote aandacht voor zijn adviezen en meningen .

advertentie

“I must say that when you are present at the back rows of the meeting of the high chiefs of the UN, you see that, in principle, there are not so many people who think in the same categories as Kassym-Jomart Tokayev. Indeed, his statesmanlike thinking, the role of a statesman in the UN was so in demand and necessary that we all learned with great regret that he was leaving.”

In de rol van plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN hield K.Tokayev gesprekken over de meest urgente kwesties op de internationale agenda, zoals Georgië en het territoriale geschil tussen Gabon en Guinee. De locatie voor dergelijke evenementen was het Palais des Nations in Genève, waaraan K.Tokayev speciale aandacht besteedde.

With the assistance of K.Tokayev, the authorities of Kazakhstan restored an abandoned cinema hall in Palais des Nations, which became a hall of important negotiations called “Kazakhstan”.

Zaal van Kazachstan

In August 2013, the Embassy of Kazakhstan, together with the UN office, held the first international event in this hall – the celebration of the International Day against Nuclear Tests, which was attended by heads of international organizations and diplomatic missions.

According to diplomats and UN staff, the multifunctional hall “Kazakhstan” has become the most beautiful room in the building of the Geneva UN office.

The authority of K.Tokayev is indisputable in the international arena. They say about him “the most famous and reputable Kazakhstani brand abroad”.

Hij is een van de weinigen die zijn hele carrière heeft doorlopen van de laagste diplomatieke functie van dienstdoende assistent tot de ambassadeur, minister van Buitenlandse Zaken en nu de president van het land.

Concern for equality and world order has repeatedly manifested itself in Tokayev’s career.

Het is opmerkelijk dat de minister van Buitenlandse Zaken, K.Tokayev, in 2005, onder de voormalige regering, opriep tot het afschaffen van wetten die de activiteiten van niet-gouvernementele organisaties beperken.

As Chairman of the Senate of the Parliament of Kazakhstan K.Tokayev, at the opening of the winter session of the OSCE Parliamentary Assembly in Vienna, stressed that the OSCE should promote confidence-building between countries and act in the spirit of a common political project: “We consider unacceptable any policy of blocking the participation of members of parliament and especially their speakers in the work of forums through visa restrictions. There should be no place for sanctions in politics in the 21st century, as they undermine the entire world economy. Sanctions are the prerogative of the UN, and they should be applied only in exceptional cases.”

Veel mensen herinneren zich hoe K.Tokayev in een openbaar gesprek met V. Poetin op het internationale zakenforum in St. Petersburg bevestigend verklaarde dat Kazachstan steevast de normen van het internationaal recht en de principes van de VN zal volgen en dergelijke quasi niet erkent. -staatsentiteiten als de pro-Russische LNR en DNR.

In zijn eerste boodschap als president merkte K.Tokayev op dat succesvolle economische hervormingen niet langer mogelijk zijn zonder de transformatie van het sociaal-politieke leven van het land.

Steunde openlijk de vrijheid van meningsuiting van de wil van burgers door in de wetgeving het recht op vreedzame vergaderingen en bijeenkomsten vast te leggen.

Ze hebben belemmeringen voor de oprichting van politieke partijen weggenomen. Er is een verplicht quotum van 30% ingevoerd voor vrouwen op de kieslijsten van partijen. Er zijn voorwaarden geschapen voor de vorming van de parlementaire oppositie.

K.Tokayev deed voor het einde van zijn presidentiële termijn afstand van alle titels en staats- en internationale orders.

Om geen voorkeur te geven aan een politieke partij weigerde K.Tokayev de functie van voorzitter van de regerende partij van Kazachstan.

De opeenvolgende hervormingen van K.Tokayev versterken de invloed van het parlement en beperken de macht van de president van de staat in het politieke en economische leven van de samenleving. Het recht van de gekozen koers werd bevestigd door de uitslag van het republikeinse referendum over wijziging van de grondwet van Kazachstan (5 juni 2022). In het resultaat stemde 77% van de Kazachstaanse burgers voor de voorgestelde K.Tokayev-correcties

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending