Verbind je met ons

Kazachstan

Een rondleiding door wat het betekent om christen te zijn in multicultureel Kazachstan

DELEN:

gepubliceerd

on

Kazachstan is een land met diverse culturen en religies. Ze bestaan ​​naast elkaar in harmonie, respect en tolerantie. Het is geen toeval dat de 7e congres van leiders van wereldreligies en traditionele religies zal plaatsvinden in de hoofdstad van het land, Nur-Sultan, op 14 en 15 september. In dezelfde periode zal ook de paus te gast zijn in het land. De staat bezoek van paus Franciscus will take place for the first time since Pope John Paul II visited Kazakhstan in 2001 under the motto ‘Love One Another’, schrijft Mauricio Ruiz.

Bij zijn landing in Kazachstan vandaag (13 september) zal de paus een beleefdheidsbezoek brengen aan de Kazachse president Kassym-Jomart Tokayev, evenals een formele toespraak tot het diplomatieke korps dat in het land is geaccrediteerd en tot de civiele samenleving. Woensdag zal hij een moment van stil gebed houden met religieuze leiders, en hen toespreken tijdens de openings- en plenaire zitting van het congres. De paus zal vervolgens een aantal van de leiders persoonlijk ontmoeten. In de middag zal hij de mis opdragen voor de katholieken van het land.

Er wordt verwacht dat ongeveer 100 delegaties uit 60 landen aan het congres zullen deelnemen, waaronder vertegenwoordigers van de islam, het christendom, het jodendom, het shintoïsme, het boeddhisme, het zoroastrisme, het hindoeïsme en andere religies. Onder hen zijn paus Franciscus, de opperste imam van Al-Azhar Ahmed Mohamed Ahmed at-Tayeb, patriarch Theophilos III van Jeruzalem, opperasjkenazische rabbijn David Lau, oppersefardische rabbijn van Israël Yitzhak Yosef en andere religieuze leiders, evenals vertegenwoordigers van een aantal van internationale organisaties.

Sinds de onafhankelijkheid van het land in 1991 heeft de eerste president, Noersoeltan Nazarbajev, de dialoog en het wederzijds begrip van culturen en religies bevorderd. Hij verdedigde de oprichting van het Congres van Leiders van Wereldreligies en Traditionele Religies. In september 2001 verwelkomde hij Johannes Paulus II, tijdens de tiende verjaardag van de onafhankelijkheid van het land.

President Nazarbajev met paus Johannes Paulus II in september 2001 © Kazakhstanskaya Pravda

Dit jaar is het thema van het congres “De rol van leiders van wereld- en traditionele religies in de sociaal-spirituele ontwikkeling van de mensheid in de post-pandemische periode.” Er zullen vier panelsessies worden georganiseerd, waarbij de nadruk ligt op vragen over de rol van religies bij het versterken van spirituele en morele waarden, onderwijs en religieuze studies bij het bevorderen van het vreedzaam naast elkaar bestaan ​​van religies, het tegengaan van extremisme, radicalisme en terrorisme, vooral op religieuze gronden, evenals de bijdrage van vrouwen voor het welzijn en de duurzame ontwikkeling van de samenleving.

Voor de Kazachse samenleving zijn religieuze tradities van verschillende etnische groepen een brug geworden die diverse gemeenschappen verenigt en cohesie in het hele land opbouwt. Deze houding heeft wederzijds respect en tolerantie jegens elkaar gevoed. Met een bevolking van bijna 19 miljoen betekent het woord Kazachstan de thuisbasis van meer dan 135 etnische groepen en 18 denominaties.

Ongeveer 65 procent van de 18.6 miljoen inwoners van Kazachstan is moslim, van wie de meesten soennitisch zijn en de Hanafi-onderwijsschool volgen. Ongeveer 26% van de Kazachstanen is christen (grote meerderheid orthodox, een minderheid katholiek), en de overige 5% volgt het jodendom of andere overtuigingen.

advertentie

De meerderheid van de christelijke burgers zijn Russen, Oekraïners en Wit-Russen, die behoren tot de Oosters-Orthodoxe Kerk in Kazachstan onder het Patriarchaat van Moskou. Ongeveer 1.5 procent van de bevolking is etnisch Duits, van wie de meesten katholiek of luthers zijn. Er zijn ook veel presbyterianen, Jehova's Getuigen, Zevende-dags Adventisten en Pinkstermensen. Methodisten, mennonieten en mormonen hebben ook kerken in het land geregistreerd.

Historici geloven dat er al in de tweede eeuw na Christus in de stad Merv, tegenwoordig bekend als Mary, (in Turkmenistan, niet ver van de grens met Kazachstan) christenen onder de Romeinse soldaten zaten die gevangen werden genomen na een veldslag die ze tegen de Perzen hadden verloren.

Een van de grootste missionaris-diplomaten van de 13e en 14e eeuw was de Italiaan Giovanni da Montecorvino (1247-1328). In 1307 benoemde paus Clemens V Montecorvino tot aartsbisschop van de stad Kambalik en patriarch van het Verre Oosten. Na de dood van Giovanni da Montecorvino in het begin van de 600e eeuw zat Kazachstan zeshonderd jaar lang zonder katholieke bisschop.

Volgens het Roman Observatorium werd de geschiedenis van de katholieke kerk in Kazachstan in de 20e eeuw hervat toen Stalin opdracht gaf tot de deportatie van hele volkeren van de katholieke traditie naar Centraal-Azië. De Voorzienigheid maakte van een duivels plan een missionaire gebeurtenis die zelfs de stoutmoedigste dromen van zelfs Propaganda Fide of welke missionaire strateeg dan ook overtrof. Vanaf 1930 werden veel priesters gedeporteerd en naar concentratiekampen in Kazachstan gestuurd.

In 1980, toen de kerk van Sint-Jozef in Karaganda werd ingewijd, gebouwd na eindeloze geschillen tussen de Sovjetautoriteiten en het volk, en niet alleen de katholieken, maakte bisschop Chira zijn identiteit bekend. Het is ontroerend om te bedenken dat deze bisschop nederig het geloof onderwijst aan honderden jonge mensen, vele toekomstige priesters (waaronder bisschop Joseph Werth, titulair van Bulna en apostolisch administrateur van West-Siberië van de Latijnen) zonder zijn gezag zelfs maar aan zijn pastoor te onthullen.

In 1991 benoemde paus Johannes Paulus II pater Pavel Lenga tot apostolisch administrateur van Karaganda voor katholieken van de Latijnse ritus in Kazachstan en de andere vier voormalige Sovjetterritoriumrepublieken van Centraal-Azië, Oezbekistan, Talikistan, Kirgizië en Turkmenistan. Hij werd gewijd in Krasnoarmiejsk, maar de Bisschoppelijke Stoel is Karaganda, het belangrijkste centrum van het katholicisme in Kazachstan.

Op 25 juni 1995 wijdde bisschop Lenga Kazachstan toe aan Maria, Koningin van de Vrede, in het heiligdom gewijd aan Onze Lieve Vrouw onder deze titel in Oziornoje, in het noorden van Kazachstan. Dit is het enige Mariaheiligdom in dit deel van de wereld. Het werd gebouwd als dankzegging door gedeporteerde Polen die in 1941 letterlijk stierven van de honger. Een nabijgelegen meer werd op wonderbaarlijke wijze gevuld met vis en de mensen overleefden. In 1994 werden diplomatieke betrekkingen tussen de Heilige Stoel en Kazachstan tot stand gebracht.

In 1999 ontving Astana een apostolisch bestuur, net als Almaty en Atyran. Er zijn 250 parochies; Er zijn tot nu toe 20 kerken gebouwd, er zijn 63 priesters, 74 religieuze zusters en in 1998 werd een groot seminarie geopend onder de titel Maria, Moeder van de Kerk.

Katholieke constructies

1. Kathedraal van de Heilige Maagd Maria van Fatima

De kathedraal van de Heilige Maagd Maria van Fatima, gelegen in Karaganda, is de grootste katholieke kerk in Kazachstan. Voor de constructie ervan werd de kathedraal in Keulen, Duitsland, als model gebruikt. De wijding van de kathedraal vond plaats op 9 september 2012. In het warme seizoen worden er ook concerten gegeven met orgel-, symfonische en koormuziek.

2. Kleine basiliek van Sint-Jozef in Karaganda

De Sint-Jozefbasiliek werd in de jaren zeventig gebouwd toen Kazachstan een republiek van de Sovjet-Unie was, op verzoek van katholieken in ballingschap. De kerk werd in 1970 goedgekeurd en in 1977 ingewijd, waarna het een centraal punt werd voor de katholieke gemeenschap van het land. In september 1980 heeft het Vaticaan de Sint-Jozefkerk uitgeroepen tot de eerste kleine basiliek in Centraal-Azië, een regio die Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië en Turkmenistan omvat.

Orthodoxe constructies

1. Hemelvaartkathedraal in Almaty

De kathedraal van de Tempel van de Heilige Hemelvaart (1904-1907) in Almaty, ook bekend als de Zenkov-kathedraal (ter ere van de architect Andrei Zenkov), bevindt zich in het park van 28 Panfilov-wachters. Het is de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk in Kazachstan en is opgenomen in de lijst van historische en culturele monumenten van Kazachstan. De kerk brengt lokale en Russische architectuur samen, aangezien zowel Kazachse als Russische mensen aan de bouw deelnamen.

De kerk is een van de hoogste houten gebouwen ter wereld en de hoogste orthodoxe houten kerk. Het hoogste punt aan de bovenkant van het kruis op de hoofdkoepel is 39.64 meter, bovenaan de klokkentoren 46 meter.

2. Kerk van de Verheffing van het Heilig Kruis in Almaty

Deze orthodoxe kerk bevindt zich in Almaty, in de wijk Karasu (Vysokovoltnaya-straat). De kerk ter ere van de verheerlijking van het Heilig Kruis, gebouwd in 2011, is ontworpen in Byzantijnse stijl, met een hoogte van 33 meter.

3. Hemelvaartkathedraal in Nur-Sultan

Deze kathedraal heeft prachtige blauwe daken met halve koepels aan de zijkant. Dit 2009 meter hoge bouwwerk, voltooid in 68, dient als de belangrijkste gebedsplaats voor orthodoxe christenen in Nur-Sultan. Een driedubbele iconostase van 18 meter hoog met meer dan 50 iconen, vergulde deuren, gedetailleerd houtsnijwerk en muurschilderingen met bladgoud creëert een majestueuze sfeer, versterkt door de akoestiek van de kathedraal.

4. Sint-Nicolaaskathedraal in Almaty

Russisch-orthodoxe kerk in het Almaly-district van Almaty. Het gebouw ligt in een klein groen park met sierlijke vergulde koepels die contrasteren met witte en lichtcyaankleurige muren. Het interieur van het gebouw is voorzien van uitvoerig beschilderde muren, een plafond en iconen.

© Creatieve Commons

Het herbergt relikwieën van 20 verschillende heiligen in de kerk. Naast de kathedraal staan ​​een bibliotheek en een ontvangsthal, met een levensgroot beeld van Sint-Nicolaas naast de trap naar de hoofdingang. De kerk heeft in het verleden dienst gedaan als museum voor atheïsme en als stal en is sinds 1980 heropend voor gelovigen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending