Verbind je met ons

kunstmatige intelligentie

Het IMF voorspelt dat kunstmatige intelligentie veertig procent van de banen zal aantasten en de ongelijkheid zal verergeren.

DELEN:

gepubliceerd

on

Een recent onderzoek van het IMF verwacht dat kunstmatige intelligentie een impact zal hebben op grofweg veertig procent van alle beroepen in de wereld.

“In de meeste scenario’s zal kunstmatige intelligentie de algehele ongelijkheid waarschijnlijk verergeren”, stelt Kristalina Georgieva, directeur van het Internationale Monetaire Fonds.

Om te voorkomen dat de technologie de sociale spanningen verder aanwakkert, suggereert mevrouw Georgieva dat regeringen de “verontrustende trend” moeten aanpakken.

De voordelen en gevaren van kunstmatige intelligentie zijn aan het licht gekomen als gevolg van de wijdverbreide toepassing ervan.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal naar verwachting ongeveer zestig procent van de beroepen in geavanceerde economieën worden beïnvloed door kunstmatige intelligentie. Er zijn vijftig procent van deze situaties waarin werknemers kunnen anticiperen op het behalen van voordelen uit de integratie van AI, wat zal resulteren in een verhoging van hun productiviteit.

Bovendien zal kunstmatige intelligentie essentiële taken kunnen uitvoeren die momenteel door mensen in andere contexten worden uitgevoerd. Het is mogelijk dat hierdoor de behoefte aan werk afneemt, wat gevolgen zou hebben voor de lonen en zelfs banen zou kunnen wegnemen.

Volgens projecties van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) zal de technologie slechts een impact hebben op 26% van de beroepen in landen met lage inkomens.

advertentie

Het doet denken aan een voorspelling die Goldman Sachs in 2023 publiceerde. In die analyse werd verwacht dat kunstmatige intelligentie het equivalent van 300 miljoen voltijdbanen zou kunnen vervangen. Het rapport stelde echter ook dat er extra werkgelegenheid kan worden gecreëerd als de productiviteit toeneemt.

Volgens mevrouw Georgieva "beschikken veel van deze landen niet over de infrastructuur of het geschoolde personeel om de voordelen van AI te benutten, wat het risico vergroot dat de technologie op termijn de ongelijkheid tussen landen zou kunnen verergeren".

Na de implementatie van kunstmatige intelligentie is het mogelijk dat werknemers met hogere inkomens en jongere werknemers een onevenredige loonsverhoging ervaren.

Het IMF is van mening dat mensen met lagere inkomens en ouderen achterop kunnen raken.

“Het is van cruciaal belang dat landen alomvattende sociale vangnetten opzetten en omscholingsprogramma’s aanbieden voor kwetsbare werknemers”, aldus Georgieva. “Door dit te doen kunnen we de AI-transitie inclusiever maken, de bestaansmiddelen beschermen en de ongelijkheid terugdringen.”

Het onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt op een moment dat politieke en bedrijfsleiders van over de hele wereld bijeenkomen op het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland.

Kunstmatige intelligentie is momenteel een controversieel onderwerp als gevolg van de snelle stijging van de populariteit van applicaties zoals ChatGPT.

Overal ter wereld wordt de technologie onderworpen aan strengere regelgeving. Afgelopen maand hebben de autoriteiten van de Europese Unie een tijdelijk akkoord bereikt over de eerste alomvattende wetten ter wereld om het gebruik van kunstmatige intelligentie te reguleren.

China is het eerste land ter wereld dat een aantal van ‘s werelds eerste nationale regelgeving op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) implementeert. Deze regelgeving omvat standaarden die de ontwikkeling en inzet van algoritmen regelen.

Voor de maand oktober ondertekende president Biden een uitvoerend bevel dat ontwikkelaars verplichtte de Amerikaanse regering informatie te verstrekken over de veiligheid van kunstmatige intelligentie.

De maand daarop was Groot-Brittannië gastheer van een veiligheidstop over kunstmatige intelligentie, waarbij een aantal landen een verklaring ondertekenden waarin werd benadrukt hoe belangrijk het is om de veilige ontwikkeling van de technologie te garanderen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending